Weather Icon
Κίνα 4 Αυγούστου 2022

Ταϊβάν: Ξεκίνησαν τα κινεζικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά -«Προετοιμαζόμαστε για πόλεμο»

Ταϊβάν: Ξεκίνησαν τα κινεζικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά -«Προετοιμαζόμαστε για πόλεμο»

Η Κίνα σε άσκηση εκτόξευσε δύο πυραύλους που έπεσαν κοντά στην Ταϊβάν

Δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την Κίνα κοντά στις νήσους Μάσου της Ταϊβάν που βρίσκονται ανοικτά της Κίνας, σύμφωνα με εσωτερική αναφορά των υπηρεσιών ασφαλείας της Ταϊβάν όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, εν μέσω γυμνασίων ευρείας κλίμακας των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας με πραγματικά πυρά που εγείρουν φόβους για θερμό επεισόδιο που θα οδηγήσει σε σύρραξη.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι η Κίνα εκτόξευσε αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους Dongfeng στα ύδατα γύρω από τα βορειοανατολικά και τα νοτιοδυτικά της νήσου.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από την Διοίκηση του Ανατολικού Τομέα της Κίνας που δήλωσε ότι ολοκλήρωσε σήμερα πολλαπλές εκτοξεύσεις συμβατικών πυραύλων σε ύδατα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν.

Οι σχετικοί περιορισμοί που είχαν επιβληθεί για την άσκηση στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο έχουν αρθεί μετά την ολοκλήρωση των εκτοξεύσεων, δήλωσε εκπρόσωπος της Διοίκησης.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινεζικές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από τη νήσο, η οποία έχει δική της κυβέρνηση αλλά το Πεκίνο θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Οι ασκήσεις διεξάγονται σε αντίποινα για την επίσκεψη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν, κάτι που το Πεκίνο εξέλαβε ως βαριά προσβολή και πρόκληση.

Τα γυμνάσια, που εκτείνονται σε έξι τοποθεσίες, πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 12:00 μ.μ. (04:00 GMT) την Κυριακή. Είναι σημαντικό ότι στα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια, οι περιοχές άσκησης διχοτομούν τα 12 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων της Ταϊβάν – κάτι που οι Ταϊβανοί αξιωματούχοι λένε ότι αμφισβητεί τη διεθνή τάξη και ισοδυναμεί με αποκλεισμό του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της.

Οι τοποθεσίες περικυκλώνουν το νησί σε έναν σχηματισμό άνευ προηγουμένου, είπε ο Μενγκ Σιανγκκίνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, στην κινεζική κρατική τηλεόραση, περιγράφοντας πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί μια πραγματική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν.

«Στην πραγματικότητα, αυτό δημιούργησε πολύ καλές συνθήκες για εμάς όταν, στο μέλλον, θα αναδιαμορφώσουμε το στρατηγικό μας τοπίο που ευνοεί την ενοποίησή μας», είπε ο Μενγκ. Οι κινεζικές δυνάμεις σε δύο περιοχές στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Ταϊβάν θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκλείσουν το Keelung, ένα σημαντικό λιμάνι, ενώ θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πλήγματα από μια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν με στόχο τις στρατιωτικές βάσεις στο Hualien και στο Taidong, είπε. Οι «πόρτες» προς το Kaoshiung θα μπορούσαν επίσης να κλείσουν από τον κινεζικό στρατό στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής, είπε ο Meng.

Παραβιάσεις της μέσης γραμμής του Στενού από τους Κινέζους

Πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού και στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν για λίγο τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν το πρωί της Πέμπτης δήλωσε στο Reuters πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα από την Ταϊβάν.

Περίπου 10 πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού διέσχισαν τη μέση γραμμή και παρέμειναν στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης έως το μεσημέρι της Πέμπτης και πολλά κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν για λίγο τη μέση γραμμή το πρωί της Πέμπτης. Η Ταϊβάν ανέπτυξε πυραυλικά συστήματα για να παρακολουθεί τη δραστηριότητα της κινεζικής αεροπορίας κοντά στη μέση γραμμή και τα πλοία του ναυτικού της Ταϊβάν παρέμειναν κοντά στη μέση γραμμή για να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του κινεζικού ναυτικού, ανέφερε η ίδια πηγή.

«Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο χωρίς να τον επιδιώκουμε»

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο», καθώς η Κίνα άρχισε σήμερα τα πιο εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από το νησί.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει πως θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Διεμήνυσε ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν.

liberal.gr με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube