Weather Icon

Τα βρίσκουν Ερντογάν-Άσαντ τρέμουν Κούρδοι και Σύροι

Τα βρίσκουν Ερντογάν-Άσαντ τρέμουν Κούρδοι και Σύροι

Ανησυχία έχει προκαλέσει η προσπάθεια προσέγγισης της Άγκυρας με τη Δαμασκό

 Ο Φιλελεύθερος   

Ανησυχία στην αντιπολίτευση της Συρίας και στον κουρδικό βορρά έχει προκαλέσει η προσπάθεια προσέγγισης της Άγκυρας με τη Δαμασκό για την επιδιόρθωση των σχέσεων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της αναδιάταξης της γεωπολιτικής σκακιέρας στην περιοχή που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στα πλάνα της τουρκικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η υποχρεωτική επιστροφή εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στη χώρα τους, οι οποίοι βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το στίγμα της αλλαγής της τουρκικής στάσης πριν από μερικές μέρες, λέγοντας ότι «ο πολιτικός διάλογος ή η διπλωματία δεν μπορούν να διακοπούν ανάμεσα στις χώρες. Πρέπει να κάνουμε περαιτέρω βήματα με τη Συρία». Η Τουρκία έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που μάχονταν για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό στα πρώτα στάδια του 11ετούς πολέμου στη Συρία. 

Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στην Τουρκία να συνεργασθεί με τη συριακή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία πιθανόν να εξαπολύσει νέα επίθεση στη βόρεια Συρία, κατά των εκεί Κούρδων μαχητών, για να επεκτείνει μια «ζώνη ασφαλείας», όπου σύμφωνα με την Άγκυρα, 3,6 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν. 

Φαίνεται όμως, πως ο Πούτιν τον έπεισε να μην εισβάλει ξανά στη Συρία. Τις δηλώσεις Ερντογάν ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είπε ότι η Τουρκία δεν θέτει όρους για διάλογο με την κυβέρνηση της Συρίας και ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων, κάνοντας έτσι ένα ακόμη βήμα στην άμβλυνση της στάσης της Άγκυρας απέναντι στο καθεστώς της Δαμασκού. 

«Η χώρα χρειάζεται να καθαρίσει από τους τρομοκράτες… Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός. Όπως σημειώνει ο Guardian, οι δηλώσεις έγιναν την παραμονή της ενάτης επετείου της μεγαλύτερης σφαγής του εμφυλίου στη Συρία, της θανάτωσης με αέριο σαρίν 1.300 αμάχων σε προάστιο της Δαμασκού -το οποίο παραδοσιακά στήριζε την αντιπολίτευση- από το καθεστώς Άσαντ. 

Τα επόμενα χρόνια, η Ρωσία και το Ιράν συνέβαλαν στην επικράτηση των δυνάμεων του Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο, όμως μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει εκτός του ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ η χώρα μετά βίας στέκεται ενωμένη. 

Στα βορειοδυτικά, ο πόλεμος συνεχίζεται, καθώς αυτή την εβδομάδα, οι Ρώσοι βομβάρδισαν 13 στόχους στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου βρίσκονται πλέον οι περισσότεροι αντάρτες και αντιπολιτευόμενοι. 

Ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, ο Ερντογάν θέλει να βρει τρόπο να απαλλαγεί από τους περισσότερους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει ψήφους εν μέσω μίας τεράστιας οικονομικής κρίσης. Η Τουρκία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει ένα εκατ. πρόσφυγες πίσω στη Συρία και χρηματοδοτεί την κατασκευή κατοικιών κοντά σε περιοχές όπου διαμένουν Κούρδοι της Συρίας, στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Πούτιν έχει μεσολαβήσει για να φτιάξουν οι σχέσεις Άσαντ και Ερντογάν, καθώς οι Τούρκοι θέλουν να χτυπήσουν το κουρδικό PKK και είναι η πρώτη φορά που «χρειάζονται» τη Δαμασκό. 

Οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες δεν θέλουν να επιστρέψουν σε μία χώρα όπου εξακολουθεί να κυβερνά ο Άσαντ με τον κίνδυνο φυλάκισης και βασανισμού τους από το καθεστώς, ενώ ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν την εχθρική διάθεση των Τούρκων και των Λιβανέζων απέναντί τους. «Προτιμώ να δοκιμάσω την τύχη μου σε αυτό το διαλυμένο μέρος παρά να πάω στις φυλακές του Μπασάρ. Εκεί δεν υπάρχει ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο Μουσταφά Χιλανί στον Guardian, Σύρος πρόσφυγας που μένει στη Βηρυτό εδώ και έξι χρόνια.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube