Weather Icon

Συμφωνία για Iron Dome στην Κύπρο: Ιστορικές, γεωπολιτικοστρατηγικές και επιχειρησιακές προεκτάσεις του Σιδηρού Θόλου στην Εθνική Φρουρά

Συμφωνία για Iron Dome στην Κύπρο: Ιστορικές, γεωπολιτικοστρατηγικές και επιχειρησιακές προεκτάσεις του Σιδηρού Θόλου στην Εθνική Φρουρά

Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης*

            Από άρθρο του Απόστολου Τομαρά που δημοσιεύθηκε στην kathimerini.com.cy στις 19 Αυγούστου 22:59 (!), μαθαίνουμε πως υπογράφτηκε τελικώς η προμήθεια του Ισραηλινού αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome από την Εθνική Φρουρά, χωρίς όμως να διευκρινίζεται περαιτέρω ποια ακριβώς έκδοση, χρονοδιαγράμματα παραλαβής κλπ.

https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/epesan-oi-ypografes-gia-tin-agora-tis-israilinis-aspidas

            Ως εξέλιξη αναμφίβολα και είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, αλλά προσωπικώς διαφωνούμε με τη χρονική στιγμή και τον τρόπο που αυτή είδε το φως της δημοσιότητας, καθώς:

1. Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και υπάρχει ο κίνδυνος η απόκτηση του συστήματος να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Ήδη οι πρώτες δημοσιεύσεις από οπαδούς υποψηφίων προέδρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν λάβει χώρα, πως η συμφωνία έκλεισε όταν ο τάδε ήταν υπουργός στο τάδε υπουργείο και άλλα τέτοια ευτράπελα.

Εμείς το μόνο που έχουμε να δηλώσουμε είναι πως Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ή Διζωνική Δικοινοτική Δημοκρατική Ομοσπονδία ή Συμφωνημένο Πλαίσιο και άλλα τέτοια χαμαιλεοντικά κόλπα, ΔΕΝ συνάδουν με τα εξοπλιστικά. Ως κράτος ή έχεις Υψηλή Στρατηγική και στοχεύεις την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ οπότε εξοπλίζεσαι ή αλλιώς ρίξε όλα τα λεφτά στις ξαπλώστρες του Πρωταρά (τουλάχιστον να περνάμε καλά). Μην αυταπατάσαι όμως ότι μπορείς να μας κοροϊδεύεις. Αν μας ρωτάτε πάντως, το υπουργείο που έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην απόκτηση του Iron Dome είναι το Τουρισμού που φέρνει τα λεφτά μέσα (αστειευόμαστε όπως αντιλαμβάνεστε).

Αναμείνατε και για επίσημες δηλώσεις από τους υποψηφίους Προέδρους τις προσεχείς ημέρες. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον…

2.Η δημοσίευση της είδησης έλαβε χώρα δυο μόλις ημέρες μετά τις ανακοινώσεις πως Ισραήλ και Τουρκία αποκαθιστούν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις. Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν η είδηση να μην δημοσιεύονταν, για να μην υπήρχε η πιθανότητα η απόκτηση του συστήματος να εντάσσονταν από την τουρκική πλευρά στην ατζέντα της επαναπροσέγγισης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Σιδερένιοι θόλοι για την Εθνική Φρουρά: ιστορικό, γεωπολιτικο/στρατηγικές και επιχειρησιακές προεκτάσεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube