Weather Icon

Στα ύψη η ένταση στον Νότιο Καύκασο! Παρέμβαση ΗΠΑ – Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας-Αρμενίας

Στα ύψη η ένταση στον Νότιο Καύκασο! Παρέμβαση ΗΠΑ – Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας-Αρμενίας

Ο Πρωθυπουργός κ. Πασινιάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο κ. Πούτιν για να συζητήσουν την εφαρμογή της Τριμερούς δήλωσης

Ανέβηκε η ένταση στον Νότιο Καύκασο τις τελευταίες ημέρες μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στον Ναγκόρνο Καραμπάχ, δείχνοντας, ότι αποσκοπεί στον διάδρομο του Λατσίν. Από το πλήγμα είχαμε δύο νεκρούς και 19 τραυματίες από αρμενικής πλευράς, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε, ότι ένας Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε από τα πυρά των ντόπιων Αρμενίων στην ίδια περιοχή (στις 3 Αυγούστου).

Γι’αυτό τον λόγο, ο Πρωθυπουργός κ. Πασινιάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο κ. Πούτιν για να συζητήσουν την εφαρμογή της Τριμερούς δήλωσης, που υπογράφηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο των 44 ημερών από το Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020. Προηγουμένως, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν για να συζητήσουν τα ίδια θέματα. Αυτό όμως δεν απέτρεψε την κλιμάκωση της κατάστασης, η οποία φέρνει σε απόγνωση τους κατοίκους του Αρτσάχ.

Οι Αρχές του Αρτσάχ ανακοίνωσαν, ότι το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε να χρησιμοποιήσει τον εναλλακτικό ημιτελή διάδρομο για να συνδεθεί με την Αρμενία, με την αρμενική πλευρά, να απαντά, ότι η απαίτηση δεν ήταν νόμιμη, καθώς το έγγραφο κατάπαυσης του πυρός προβλέπει τη συμφωνία για μια νέα διαδρομή εντός τριών ετών.

Πάντως για τον θάνατο Αζέρου στρατιώτη, υπάρχουν αμφιβολίες εκ μέρους του Παρατηρητηρίου του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο τονίζει, πως δεν υπάρχουν πλέον στρατιωτικές μονάδες των Αρμενίων ή του Ναγκόρνο Καραμπάχ στην περιοχή του Λατσίν, που φυλάσσονται εξ ολοκλήρου από ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αυτός θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένας τρόπος άσκησης πίεσης για το κλείσιμο του διαδρόμου του Λατσίν, που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως απαιτούσε η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν.

Παρέμβαση από ΗΠΑ

Θέση για το ζήτημα πήρε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οπίοο υπογράμμισε την ανάγκη για μια διαπραγματεύσημη και διαρκή λύση στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τη σειρά του τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό κ. Πασινιάν και τον Πρόεδρο κ. Ιλχάμ Αλίεφ και «προέτρεψε τον άμεσο διάλογο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για την επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται ή προκύπτουν από τη σύγκρουση του ΝαγκόρνοΚαραμπάχ».

Οι αντιδράσεις πέραν του Ατλαντικού έχουν ενταθεί! Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μάρκο Ρούμπιο και οι συμπρόεδροι της αρμενικής ομάδας Φρανκ Παλόνε και Τζάκι Σπάγιερ απευθύνθηκαν προς την κυβέρνηση του Μπάιντεν να ασκήσει πίεση στο Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσει να επιτίθεται στον διάδρομο Λατσίν της Αρτσάχ, ανέφερε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA).

Στήριξη υπήρξε και από το Παρίσι! Ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Μακρόν παρότρινε τον κ. Αλίεφ να «δώσει πλήρες πεδίο στις διαπραγματεύσεις με την Αρμενία» και να αποφύγει την κλιμάκωση, ενώ η πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τον Νότιο Καύκασο Μαρίνα Καλιουράντ μίλησε επίσης για την νέα στρατιωτική κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η ΕΕ κάλεσε σε αποκλιμάκωση, πλήρη σεβασμό της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων. Επιπρόσθετα, την υπόθεση παρακολουθεί με ανησυχία και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Επαφές με τους ηγέτες των δύο χωρών είχαμε και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ με στόχο να επιτευχθεί από κοινού συνεργασία για τη διασφάλιση της αποκλιμάκωσης στην περιοχή να παραμείνει ζωντανή η επικοινωνία.

Αλληλοκατηγορέις Ρωσίας-Αρμενίας

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ απάντησε στη δήλωση του Αρμένιου Πρωθυπουργού, σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων με πρόσθετα εργαλεία ή ενίσχυση της εντολής τους σε διεθνή κλίμακα, λέγοντας, ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμη καμία επίσημη πρόταση από τον κ. Νικόλ Πασινιόν σχετικά με το θέμα αυτό.

Σε απάντηση στη δήλωση του ρώσου ΥΠΕΞ, το Αρμενικό ΥΠΕΞ είπε τα εξής: «Οι ανησυχίες της Αρμενίας, σχετικά με την ανάγκη αύξησης της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων και την εμφάνιση πιθανών ζητημάτων στο μέλλον, μεταξύ άλλων υποθέσεων, έχουν υποβληθεί γραπτώς στην ανώτατη ηγεσία της Ρωσίας το Φεβρουάριο 2021».

Στις 7 Αυγούστου, οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας/ το υπουργείο Άμυνας, επιβεβαίωσαν μια άλλη παραβίαση της εκεχειρίας από το Αζερμπαϊτζάν για την οποία νωρίτερα η Αρμενία. Η παραβίαση έλαβε χώρα κοντά στο χωριό Σοτκ κατά μήκος των συνόρων με το Κελμπατζάρ που ελέγχεται από τους Αζέρους. Είναι ενδιαφέρον, ότι το κείμενο αναφέρει, ότι το περιστατικό συνέβη στη ζώνη ευθύνης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Η τοποθεσία βρισκόταν στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Είναι επίσημα γνωστό, ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύσσονται σε ότι έχει απομείνει από το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τον πόλεμο του 2020.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube