Weather Icon

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η Poltrex συνδέει Predator, βαν, Άβνι και Ντίλαν

Σκάνδαλο υποκλοπών: Η Poltrex συνδέει Predator, βαν, Άβνι και Ντίλαν

Οι ρίζες του σκαδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών στην Κύπρο

Φάνης Μακρίδης   

Πλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία. Το σκάνδαλο με το λογισμικό υποκλοπών Predator συνδέεται άμεσα με την Κύπρο και την οδό Αλέξανδρου Παναγούλη στη Λάρνακα, όπου βρίσκεται το Novel Tower και ήταν σταθμευμένο το βαν παρακολουθήσεων. Το κτήριο, δηλαδή, στο οποίο συστεγάζονταν οι εταιρείες των Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και του Ταλ Ντίλιαν. 

Ο «Φ» σήμερα αποκαλύπτει άνθρωπο-κλειδί που σχετίζεται με το λογισμικό με το οποίο προσβλήθηκαν τα κινητά τηλέφωνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, (ανεπιτυχώς) και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη (παρακολουθείτο για 10 εβδομάδες). Ταυτόχρονα, η εφημερίδα μας τεκμηριώνει τη στενή σχέση του με τους Ντίλιαν και Άβνι, την υπόθεση του μαύρου βαν, κι -ασφαλώς- την Κύπρο.

Το πρόσωπο αυτό είναι ο Γιαρόν Λεβγκόρεν, μόνιμος κάτοικος Καναδά. Ο τελευταίος, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Εταιρειών της Ουγγαρίας, είναι αξιωματούχος της Cytrox Holdings Zrt. Η εν λόγω εταιρεία ανέπτυξε το περίφημο Predator, που θεωρείται το πιο προηγμένο λογισμικό παρακολουθήσεων.

Ο Λεβγκόρεν συνεργάστηκε και με τους δύο επιχειρηματίες που μας απασχόλησαν πολύ έντονα τον Νοέμβριο του 2019 με το βαν. Κι αυτό αποδεικνύεται μέσα από το ιστορικό της κυπριακής εταιρείας POLTREX LIMITED.

Η Poltrex ιδρύθηκε στις 3/10/2018 και σ΄ αυτήν συμμετείχαν ενεργά οι Ντίλιαν και Άβνι. Συγκεκριμένα από τις 10/6/2019 είχε ως μοναδικό μέτοχο (1.000 μετοχές) την εγγεγραμμένη στις Παρθένες Νήσους Intellexa Limited, συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, δηλαδή περίπου τρεις μήνες αργότερα, διευθυντής και γραμματέας της Poltrex ανέλαβε ο Αβραάμ Σαχάκ Άβνι, συνεργάτης του κυβερνώντος ΔΗΣΥ και της Αστυνομίας Κύπρου.

Η Poltrex στις 16/10/2019 μετονομάστηκε σε Alchemycorp LTD, με τους Ντίλιαν και Άβνι να συμμετέχουν στην ιδιοκτησία και τη διεύθυνση της εταιρείας, αντίστοιχα, μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου του 2020. Τρεις μήνες προηγουμένως και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2019 είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους από τις κυπριακές Αρχές, για την υπόθεση του βαν των παρακολουθήσεων.

Αλλαγή ενώ καταζητούνταν

Στις 24/2/2020 κι ενώ καταζητούνταν, οι Άβνι και Ντίλιαν παρέδωσαν τα ηνία της εταιρείας στον μόνιμο κάτοικο Καναδά Γιαρόν Λεβγκόρεν. Ο τελευταίος εμφανίστηκε εν μια νυκτί ως μέτοχος της πρώην Poltrex και νυν Alchemycorp LTD, καθώς και διευθυντής και γραμματέας της. Με άλλα λόγια, κατέστη φαινομενικά ο απόλυτος κυρίαρχος της εταιρείας. 

Ωστόσο, η διεύθυνση των γραφείων της εταιρείας παρέμεινε η ίδια: «Αλέξανδρου Παναγούλη, 1, NOVEL TOWER, 6057, Λάρνακα, Κύπρος». Πρόκειται για το κτήριο όπου συστεγάζονταν οι εταιρείες των Άβνι (NCIS) και Ντίλιαν (WiSpear) και ήταν το επίκεντρο ερευνών της Αστυνομίας τον Νοέμβριο του 2019 για την υπόθεση του βαν. Να θυμίσουμε ακόμη ότι οι δύο επιχειρηματίες μοιράζονταν εξοπλισμό και υπαλλήλους στο κτήριο, ενώ το βαν παρακολουθήσεων που ανήκε στην WiSpear του Ντίλιαν, ήταν σταθμευμένο σε υπόγειο χώρο της NCIS Intelligence and Security Systems LTD του Αβραάμ Σαχάκ Άβνι.

Από τη Λάρνακα στη Cytrox

Η Cytrox ανέπτυξε το λογισμικό Predator το οποίο έχει ξεσηκώσει συζητήσεις και λόγω της χρήσης του για παρακολουθήσεις πολιτικών (όπως ο εξόριστος Αιγύπτιος Αϊμάν Νουρ), ενώ είναι συμφερόντων του Ταλ Ντίλιαν. Σε συνέντευξη του Ντίλιαν στο Forbes στις 5 Αυγούστου του 2019, σημειωνόταν πως η Cytrox διασώθηκε από εταιρεία του πρώην μέλους των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ έναντι ενός ποσού της τάξεως των 5.000.000 δολαρίων.

Η εγγεγραμμένη στην Ουγγαρία CYTROX HOLDINGS ZRT έχει ως αξιωματούχο έναν Ελληνοκύπριο, ακόμη ένα πρόσωπο και τον Γιαρόν Λεβγκόρεν, τον άνθρωπο που συνδέεται με την Alchemycorp LTD (πρώην Poltrex), στην οποία ανέλαβε μέτοχος και αξιωματούχος, παραλαμβάνοντας τα ηνία από τους Ντίλιαν και Άβνι. Και η οποία Alchemycorp LTD έχει δηλώσει ως έδρα τα γραφεία που ενοικίαζε ο Άβνι και φιλοξένησαν τον Ντίλιαν.

Το Citizen Lab και η Ελληνοκύπρια διευθύντρια

Για τον ρόλο της Cytrox και του Predator κάνει εκτενείς αναφορές από τον περασμένο Δεκέμβριο το διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Citizen Lab. Σε δημοσίευμά του στις 16/12/2021 είχε αναλύσει τις δυνατότητες του Predator, ενώ παρουσίασε λεπτομέρειες για το πώς η Cytrox από μια μικρή εταιρεία ευρεσιτεχνίας στα Σκόπια (2017), κατέληξε να τεθεί υπό την εταιρική ομπρέλα του Ταλ Ντίλιαν.

Θυμίζουμε πως, όπως αποκάλυψαν οι Ελλαδίτες δημοσιογράφοι του InsideStοry, Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, το διεπιστημονικό εργαστήριο του Καναδά, κατόπιν επίσημου αιτήματος του συναδέλφου τους Θανάση Κουκάκη, κατέληξε πως το κινητό του τελευταίου παρακολουθείτο για περίοδο 10 εβδομάδων μέσω Predator. 

Εξάλλου, το Citizen Lab συνέδεσε άμεσα τον Ντίλιαν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Cytrox και κατ΄ επέκταση του Predator. Αναφέρει ότι το 2018 αγόρασε τη Cytrox η εταιρεία του πρώην αξιωματικού υπηρεσίας των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας, WiSpear (της επιβλήθηκε πρόστιμο 26.000 ευρώ από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας για την υπόθεση του βαν). Η τελευταία έχει μετονομαστεί σε Passitora Ltd και εδρεύει στη Λεμεσό.

Να σημειωθεί ότι ως μοναδική αξιωματούχος μιας εκ των εταιρειών του Ντίλιαν στην Ελλάδα (Intellexa, Apollo Technologies και Hermes Technologies), παρουσιάζεται μια Ελληνοκύπρια. Πρόκειται για πρόσωπο που παρουσιαζόταν ως διευθύντρια εταιρειών του Άβνι και ελεγχόταν για την υπόθεση με το βαν από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με 7σέλιδο εσωτερικό σημείωμα της Αστυνομίας που έχουμε στην κατοχή μας από το 2017, η εν λόγω ιδιωτική υπάλληλος, ανέλαβε ρόλο διευθύντριας σε εταιρεία του Άβνι το 2015, καθότι ο τελευταίος τότε δεν είχε ιδιότητα Ευρωπαίου πολίτη. Αργότερα η ίδια άρχισε να συμμετέχει διοικητικά και σε εταιρεία του γνωστού Ταλ Ντίλιαν. 

Για την ώρα η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται πως υπάρχει διασύνδεση της Κύπρου με το λογισμικό παρακολουθήσεων και το σκάνδαλο που απασχολεί την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικές δύο γραπτές τοποθετήσεις από τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο στις 8 και 9 Αυγούστου, αντιστοίχως. Ο κ. Πελεκάνος στις 9/8 απέδωσε τα όσα λέγονται για σχέση της Κύπρου με το σκάνδαλο στην Ελλάδα, σε «προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης» Έκανε λόγο για «ατεκμηρίωτο λαϊκισμό», ενώ βάσει της γραπτής του δήλωσης θεωρεί επαρκές το νομικό πλαίσιο για προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας πολιτών. «Ουδέποτε κατά την 9ετή διακυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη επιτράπηκε ή έγινε ανεκτή, έστω και εμμέσως, η παρακολούθηση του οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου, πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και νομοταγών πολιτών» ήταν μια χαρακτηριστική αναφορά της τοποθέτησης.

Πλέον δεν υπάρχει δικαιολογία

Μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση θεωρούσε αυθαίρετη την όποια διασύνδεση του σκανδάλου υποκλοπών στην Ελλάδα με την Κύπρο και την υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων. Πλέον, ο «Φ» με τεκμήρια τοποθετεί αξιωματούχο της εταιρείας Cytrox που δημιούργησε το λογισμικό παρακολούθησης Predator, στο κτήριο στη Λάρνακα όπου ήταν σταθμευμένο το περιλάλητο όχημα και συστεγάζονταν οι εταιρείες των Άβνι και Ντίλιαν. Οι δύο τελευταίοι έλεγχαν πλήρως την εταιρεία Poltrex που μετονομάστηκε σε Alchemycorp LTD και λίγο μετά που εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους (12/2019) μεταβίβασαν μετοχές και αξιώματα στο εν λόγω πρόσωπο της Cytrox και του Predator. Θεωρούμε ότι με βάση αυτά τα δεδομένα η Κυβέρνηση οφείλει να προβεί σε ενέργειες και να δώσει εξηγήσεις. Είναι φανερό ότι μόνο αυθαίρετη δεν είναι η διασύνδεση.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube