Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία 3 Αυγούστου 2022

Σάλος με την αποκάλυψη του “Politico”! Ο Μαργαρίτης Σχοινάς συμμετείχε στο φεστιβάλ της νεολαίας του ακροδεξιού κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας» της Μελόνι

Σάλος με την αποκάλυψη του “Politico”! Ο Μαργαρίτης Σχοινάς συμμετείχε στο φεστιβάλ της νεολαίας του ακροδεξιού κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας» της Μελόνι

του Ανδρέα Κοσιάρη

Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Politico ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», Μαργαρίτης Σχοινάς, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στο φεστιβάλ της νεολαίας του ακροδεξιού κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας», του οποίου ηγείται η θαυμάστρια του Μουσολίνι, Τζιόρτζια Μελόνι.

Στο φεστιβάλ, που φέρει το όνομα «Atreju» (εμπνευσμένο από χαρακτήρα του βιβλίου «Ιστορία Χωρίς Τέλος» του Γερμανού Μίχαελ Έντε), συμμετείχαν πέρα από τον Σχοινά διάφοροι Ιταλοί υπουργοί, αλλά και ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ο προερχόμενος από την κεντροδεξιά και πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Η παρουσία του Λέτα, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε από τον Σχοινά ως «δικαιολογία» για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τη δική του συμμετοχή — ο Σχοινάς επικαλέστηκε και συνάντηση που είχε με τη Μελόνι η Μαλτέζα Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, η «δικαιολόγηση» του Σχοινά δεν έχει το αποτέλεσμα που ίσως ο ίδιος θα ήθελε. Έρχεται απλά να ενισχύσει την άποψη πως ολόκληρο το ευρωενωσιακό οικοδόμημα υποστηρίζει την κανονικοποίηση της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού από τον οποίο προέρχεται η Μελόνι.

Το κόμμα της Ιταλίδας πολιτικού, «Fratelli d’Italia» (FdI), αποτελεί διάσπαση (προς τα δεξιά) από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «Il Popolo della Libertà». Σύσσωμη η ηγεσία του, συμπεριλαμβανόμενης της Μελόνι, είχε προσχωρήσει στον Μπερλουσκονισμό μέσω του κόμματος «Εθνική Συμμαχία» (Alleanza Nazionale – AN), που αποτελούσε συνέχεια του νεοφασιστικού «Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος» (Movimento Sociale Italiano – MSI), του κόμματος που είχαν ιδρύσει το 1946 οι υποστηρικτές του δικτάτορα Μουσολίνι. Τα κόμματα αυτά μάλιστα (FdI, AN και MSI) μοιράζονται ένα κοινό σύμβολο που υπάρχει στο σήμα και των τριών, την τρίχρωμη φλόγα, υποδεικνύοντας έτσι την ιστορική τους συνέχεια.

Η Μελόνι, που παρουσιάζεται ως απλά «συντηρητική», υπήρξε μέλος αρχικά της νεολαίας του MSI και, από το 1995 που αυτό διαλύθηκε, του AN ως μαθήτρια και φοιτήτρια. Το κόμμα της αρνείται τον χαρακτηρισμό «νεοφασιστικό», όμως συγκεντρώνει ένα μεγάλο πλήθος από νεοφασιστικές απόψεις. Τάσσεται έντονα κατά των μεταναστών, υποστηρίζει τον νατιβισμό και σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του, επιθυμεί να αλλάξει το Ιταλικό σύνταγμα ώστε να απαγορεύεται σε ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους να δημιουργούν οικογένειες. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κόμμα της Μελόνι συμμετέχει στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, μεγαλύτερο κόμμα της οποίας είναι το Πολωνικό κυβερνητικό «Νόμου και Δικαιοσύνης» (Prawo i Sprawiedliwość – PiS), που στην Πολωνία ελέγχει πλήρως τα ΜΜΕ και εφαρμόζει απαγόρευση αμβλώσεων. Στην ίδια ευρωομάδα ανήκουν μεταξύ άλλων, από την Ελλάδα η «Ελληνική Λύση» (του τηλεπωλητή «χειρόγραφων επιστολών του Ιησού» Κυριάκου Βελόπουλου) και το ισπανικό νεοφασιστικό κόμμα «Vox».

Η Μελόνι έχει χαρακτηρίσει ως «ήρωα» τον φασίστα ιδρυτή του MSI, Τζιόρτζιο Αλμιράντε, ο οποίος υπήρξε υπουργός Πολιτισμού της δεύτερης φάσης του ιταλικού φασιστικού καθεστώτος, της λεγόμενης Δημοκρατίας του Σαλό. Η Μελόνι έχει επίσης επανειλημμένα χαρακτηρίσει τον Μουσολίνι «πολυσύνθετη προσωπικότητα», ενώ στο κόμμα της συμμετέχουν αρκετοί απόγονοί του και τα γραφεία του βρίσκονται στο ίδιο κτίριο που χρησιμοποιούσε το MSI, στον αριθμό 39 της Via della Scrofa («Οδός της Γουρούνας», αλλά και «της Πόρνης»).

Η κανονικοποίηση της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού στην Ιταλική, αλλά και την Ευρωπαϊκή πολιτική, δεν είναι βέβαια μία καινοφανής διαδικασία. Η υιοθέτηση της ρητορικής, των προταγμάτων και των πολιτικών θέσεων της ακροδεξιάς έχει βαθιά ιστορία στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μια πολύ παρόμοια πορεία με τη Μελόνι, έχει για παράδειγμα ο Μάκης Βορίδης, που από τη χουντική «ΕΠΕΝ» και το νεοφασιστικό «Εθνικό Μέτωπο» ξεπλύθηκε πρώτα μέσω του ακροδεξιού ΛΑΟΣ και ύστερα έγινε υπουργός και αρχιστέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Άλλωστε, και ο ίδιος ο ρόλος του Νεοδημοκράτη Μαργαρίτη Σχοινά στην Κομισιόν είχε έντονη δυσωδία νεοφασισμού. Η «Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», που ανέλαβε ως χαρτοφυλάκιο ο Σχοινάς, είχε δημιουργηθεί από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όταν αυτή ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, και συμπύκνωνε στοιχεία των χαρτοφυλακίων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων & Υπηκοότητας. Την ακροδεξιά έμπνευση της Επιτροπής «Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» είχε παραδεχτεί μάλιστα η ίδια η φον ντερ Λάιεν, που σύμφωνα με ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες είχε πει σε ηγέτες των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου ότι «δεν θέλει η ακροδεξιά να έχει το μονοπώλιο της φράσης».

Συνεπώς, η συμμετοχή του Σχοινά στο ακροδεξιό συνέδριο νεολαίας δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Άλλωστε και η αφανής δράση του ως Επίτροπος συμπυκνώνεται στη δικαιολόγηση της ελληνικής ακροδεξιάς κυβέρνησης για τις παράνομες επαναπροωθήσεις που (αρνείται πως) εφαρμόζει, αλλά και των λοιπών πολιτικών πρακτικών της που φέρνουν έντονα σε νεοφασισμό (παρακολουθήσεις, έλεγχος των ΜΜΕ και της δικαστικής εξουσίας, αστυνομοκρατία κ.ο.κ.).

ΠΗΓΗ: info-war.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube