Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα , Ρωσία 2 Αυγούστου 2022

Ρωσία για επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ είναι κράτος-προβοκάτορας

Ρωσία για επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ είναι κράτος-προβοκάτορας

Η Ρωσία στήριξε την Κίνα στο θέμα της Ταϊβάν

Η Ρωσία στήριξε την Κίνα σήμερα στην αντίδραση της για μια αναμενόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι ένα τέτοιο προκλητικό ταξίδι θα έθετε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τροχιά σύγκρουσης με το Πεκίνο.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μην παίζει με τη φωτιά για την Ταϊβάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα, αλλά τρεις πηγές δήλωσαν στο Reuters σήμερα ότι η Πελόζι ήταν ακόμη έτοιμη να επισκεφθεί το νησί.«Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα φτάσει ή όχι εκεί, αλλά τα πάντα σχετικά με αυτήν την περιοδεία και την πιθανή επίσκεψη στην Ταϊβάν είναι καθαρά προκλητικά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η αναμενόμενη επίσκεψη ήταν μια προκλητική προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ασκήσει πίεση στην Κίνα – με την οποία η Ρωσία έχει σφυρηλατήσει μια ισχυρή εταιρική σχέση τα τελευταία χρόνια. «Οι ΗΠΑ είναι κράτος- προβοκάτορας», είπε. «Η Ρωσία επιβεβαιώνει την αρχή της «μίας Κίνας» και αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του νησιού με οποιαδήποτε μορφή».

Η Κίνα θεωρεί ότι οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν στέλνουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα υπέρ της ανεξαρτησίας στο νησί. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύεται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ να παρέχει στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί. Στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο, οι κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ νίκησαν τις δυνάμεις του Κουομιντάνγκ (KMT), ή του εθνικιστικού κόμματος, υπό τον Τσιάνγκ Κάι-σεκ, αναγκάζοντάς τον να καταφύγει στην Ταϊβάν το 1949. Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Πελόζι να μην πάει στην Ταϊβάν, , ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν θα πτοηθούν από την κινεζική “σπάθη”.

Πηγή: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube