Weather Icon
Βουλγαρία , Ρωσία 25 Αυγούστου 2022

Politico: Ξανά στο άρμα της Ρωσίας η Βουλγαρία – Σε κίνδυνο ο αγωγός αερίου με την Ελλάδα, λόγω νέας ενεργειακής πολιτικής

Politico: Ξανά στο άρμα της Ρωσίας η Βουλγαρία – Σε κίνδυνο ο αγωγός αερίου με την Ελλάδα, λόγω νέας ενεργειακής πολιτικής

Η απόφαση της Βουλγαρίας να αποκοπεί από τη ρωσική ενέργεια δεν πήγε μακριά

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να βρεθεί η Βουλγαρία ξανά σε ρωσική τροχιά – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα τόσο οδυνηρό ζήτημα της εξάρτησης όπως το φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία πυροδοτεί φόβους ότι η Σόφια θα επιστρέψει στην αγκαλιά της Gazprom, παρά την πρόσφατη πρόθεσή της να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία.
Έτσι τώρα η βαλκανική χώρα ρίχνει γέφυρες με το Κρεμλίνο.
«Πρόκειται για μια αλλαγή στάσης από αυτή που κράτησε η βραχύβια κυβέρνηση του πρωθυπουργού Petkov, η οποία έπεσε μετά από ψήφο δυσπιστίας στα τέλη Ιουνίου.

Ο Petkov πήρε μια ασυνήθιστα συγκρουσιακή θέση απέναντι στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, απελαύνοντας 70 διπλωμάτες και κατασκόπους και επιταχύνοντας την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσω των νότιων συνόρων με την Ελλάδα» αναφέρει το Politico. 
H νέα προσωρινή διοίκηση που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Rumen Radev, ωστόσο, εκμεταλλεύεται το κενό πριν από τις γενικές εκλογές στις 2 Οκτωβρίου για να επανασυστήσει τους δεσμούς με τους Ρώσους.
Ο Radev, πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι είναι φιλορώσος.
Μάλιστα, είχε προταθεί για το αξίωμα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τον διάδοχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας που συνδέεται με τη Μόσχα.
Δημοσίως, ομνύει πίστη στο ΝΑΤΟ: Έχει καταδικάσει τον πόλεμο, αλλά αντιτίθεται στη βουλγαρική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Tώρα, λοιπόν, η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Galab Donev, εξετάζει την επανέναρξη των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την εξουσία, ενώ αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας, Christov, είπε ότι η Βουλγαρία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την Gazprom.
Ο Christov κατηγόρησε το πρώην υπουργικό συμβούλιο του Petkov ότι επιδείνωσε τους δεσμούς με τη Μόσχα και ότι κατέστησε τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις «πολύ δύσκολες».
«Μη νομίζετε ότι το μόνο που θα χρειαστεί είναι να τηλεφωνήσω στην Gazprom και οι ροές θα ξαναρχίσουν», δήλωσε.
Νωρίτερα, ο Christov, βέβαια, είχε τονίσει ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν σκοπεύει να υπογράψει καμία μακροπρόθεσμη σύμβαση, αλλά δεν απέκλεισε την αγορά φυσικού αερίου από την Gazprom.

«Εξετάζουμε εναλλακτικές πηγές, αλλά αν αυτές οι προμήθειες αποδειχθούν ανεπαρκείς, δεν θα είμαι εγώ ο υπουργός που θα αφήσω τους ανθρώπους να περάσουν τον χειμώνα στο κρύο».
Η δήλωση του Christov ήρθε μια ημέρα αφότου η Πρέσβης της Ρωσίας στη Βουλγαρία είπε ότι η πληρωμή για τις προμήθειες φυσικού αερίου θα πρέπει να διευθετηθεί σε ρούβλια και ότι δεν περιμένει ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην επανέναρξη των παραδόσεων εάν η χώρα της επιδείξει την απαραίτητη «πολιτική βούληση».
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί: «Το να αντιμετωπίζεις την Gazprom ως αξιόπιστο επιχειρηματικό εταίρο φαίνεται αρκετά γελοίο», δήλωσε ο Daniel Smilov, πολιτικός αναλυτής στο Κέντρο Φιλελεύθερων Στρατηγικών, στη Σόφια.

Στροφή 180 μοιρών

Σημειώνεται επίσης ότι φαίνεται στροφή 180 μοιρών της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας από τις προσπάθειες του Petkov να απελευθερωθεί από τα ρωσικά κέντρα φυσικού αερίου δίνοντας προτεραιότητα στο άνοιγμα της ελληνικής γραμμής διασύνδεσης.
Για χρόνια, οι ΗΠΑ προέτρεπαν τη Βουλγαρία να ανοίξει μία σύνδεση φυσικού αερίου στα νότια σύνορα, που θα επέτρεπε στη Βουλγαρία να μεταβεί σε διαφορετικές γραμμές παροχής, όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που εκφορτώνεται στην Ελλάδα ή σε προμηθευτές στο Αζερμπαϊτζάν, την κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Η Σόφια, ωστόσο, άργησε πολύ να ολοκληρώσει αυτόν τον διασυνοριακό αγωγό λόγω και των στενών της σχέσεων με την Gazprom.
Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση του Donev είχε βρει «γραφειοκρατικούς» λόγους για να παρέμβει στη διασύνδεση.
Το υπουργείο Ενέργειας του Christov εξήγησε ότι υπήρχαν ορισμένες ελλείψεις σχετικά με την πιστοποίηση του έργου.
O Petkov δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθυστερήσει το έργο.
«Η σύνδεση [φυσικού αερίου] με την Ελλάδα τίθεται σε κίνδυνο τη στιγμή που βρισκόμαστε ένα βήμα μακριά από την έναρξη της λειτουργία της (αγωγός ICGB)», είπε.
Η μεταβατική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες για φιλορωσική στάση προσπαθώντας να εμποδίσει τη λειτουργία της διασύνδεσης, αλλά τονίζει ότι η Βουλγαρία βρίσκεται απλώς σε απελπιστική κατάσταση, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Στο μεταξύ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δεχτεί μόνο ένα από τα επτά δεξαμενόπλοια LNG που είχε διασφαλίσει ο Petkov, επικαλούμενη το υψηλό κόστος της εξασφάλισης μιας θέσης σε τερματικό σταθμό στην Τουρκία και την Ελλάδα. 

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube