Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 17 Αυγούστου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πίεση οι Ρώσοι στην Κριμαία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πίεση οι Ρώσοι στην Κριμαία

Για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα, σειρά εκρήξεων έπληξε ρωσική στρατιωτική βάση στη χερσόνησο της Κριμαίας, με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να κάνει λόγο για σαμποτέρ

Ενώ η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο παραμένει εδώ και αρκετές εβδομάδες στάσιμη, παρά τη διακηρυγμένη πρόθεση της Ρωσίας να καταλάβει ολόκληρη τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, ενισχύεται αισθητά η ουκρανική πίεση στο νότιο μέτωπο, όπως έδειξαν οι νέες εκρήξεις που συγκλόνισαν τη χερσόνησο της Κριμαίας, περιοχή που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία ήδη από το 2014.

Ισχυρές εκρήξεις, που προκάλεσαν πυρκαγιές, έπληξαν χθες αποθήκες του ρωσικού στρατού στο Τζανκόι της βόρειας Κριμαίας, το οποίο απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από τις πιο κοντινές ουκρανικές δυνάμεις, που βρίσκονται έξω από τη Χερσώνα. Η Ρωσία απέδωσε τις εκρήξεις σε «σαμποτάζ», χωρίς να κατονομάζει τους πιθανούς δράστες, ενώ ρωσικά μέσα ενημέρωσης πιθανολογούσαν ότι οι σαμποτέρ χρησιμοποίησαν μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για να πυροδοτήσουν εκρηκτικά.

Βλάβες από εκρήξεις

Από τις εκρήξεις στο Τζανκόι υπέστησαν βλάβες ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σιδηροδρομικές γραμμές και ορισμένες κατοικίες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, κατά το οποίο δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί. Στο μεταξύ, η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού υψώθηκαν και πάνω από ρωσική αεροπορική βάση στην περιοχή Γκβαρντεϊσκόγε, στο κέντρο της χερσονήσου της Κριμαίας.

Δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα, βεβαιώνει ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι επιθέσεις στην Κριμαία ήταν έργο του ουκρανικού στρατού, θα πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου, που άρχισε με τη ρωσική εισβολή της 23ης Φεβρουαρίου. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ, δεν επιβεβαίωσε ευθέως αυτή την υπόθεση, δήλωσε όμως ότι, αντί να λειτουργεί ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός και παραθεριστικό κέντρο, «η κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία συνδέεται με εκρήξεις σε αποθήκες και υψηλό κίνδυνο θανάτου για τους εισβολείς και τους κλέφτες».

Την περασμένη εβδομάδα, έκρηξη σε ρωσική αεροπορική βάση στο Σάκι, στο νότιο τμήμα της Κριμαίας, κατέστρεψε εννέα μαχητικά αεροπλάνα και έσπειρε τον πανικό στους Ρώσους τουρίστες, που είχαν κατακλύσει γειτονικές παραλίες. Από το χθεσινό σαμποτάζ στο Τζανκόι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και περισσότεροι από 3.000 απομακρύνθηκαν σε ασφαλέστερα σημεία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ.

Μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη ασφαλείας, που έλαβε χώρα στη Μόσχα με τη συμμετοχή χωρών από την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «χρειάζονται συγκρούσεις για να διατηρήσουν την ηγεμονία τους» και τις κατηγόρησε ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στην ίδια διάσκεψη, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να καταφύγει η χώρα του στη χρήση πυρηνικών ή χημικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας και κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης ότι συνεργάζονται άμεσα με τον ουκρανικό στρατό για τον προσδιορισμό των στόχων του στο πεδίο της μάχης.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube