Weather Icon

Πλώρη Βόρεια της Κύπρου έβαλε το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν – Εκδόθηκε Navtex – Ο χάρτης των ερευνών (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλώρη Βόρεια της Κύπρου έβαλε το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν – Εκδόθηκε Navtex – Ο χάρτης των ερευνών (ΒΙΝΤΕΟ)

Το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην τοποθεσία Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοιχτά του Γκαζί Πασά, των τουρκικών ακτών της Αττάλειας

Την τοποθεσία στην οποία θα κατευθυνθεί το 4o τουρκικό γεωτρύπανο, Αμπντούλ Χαμίντ Χαν ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον Ερντογάν προορισμός του γεωτρύπανου είναι η τοποθεσία Yörükler-1, 55, χιλιόμετρα ανοιχτά του Γκαζί Πασά, των τουρκικών ακτών της Αττάλειας.

Δηλώσεις πριν από την αναχώρηση του πλοίου Abdulhamid Han έκανε ο Toύρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Το πλοίο γεωτρήσεων Abdulhamid Han θα ξεκινήσει για την πρώτη του αποστολή στη Μεσόγειο. Η αποστολή του  θα είναι περίπου 2 μήνες.Το Abdulhamid Han θα κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

εδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «είμαι ενθουσιασμένος, οι ορίζοντές μας είναι λαμπροί για το μέλλον».

Πρόσθεσε ότι το Αμπτουλχαμιντ αντικατοπτρίζει το νέο τους ενεργειακό όραμα. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε χρήση των δικών μας μέσων για έρευνες και γεωτρήσεις».

Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί μια από τις λίγες χώρες που μπορεί να πραγματοποιεί γεωτρήσεις με δικά της μέσα. «Έχουμε ένα μοναδικό στόλο και με τις κατάλληλες προετοιμασίες κάναμε γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Δεν είναι εύκολο να βρούμε κοιτάσματα αλλά όσο περισσότερο ψάχνουμε τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρούμε. Μέχρι το 2023 θα παρουσιάσουμε τα τελικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μαύρη Θάλασσα».

Ακόμη, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση το φυσικό αέριο μετατρέπεται σε ισχυρό όπλο. «To Αμπτουλχαμίντ είναι 7ης γενιάς γεωτρύπανο και για πρώτη φορά η Τουρκία θα το χρησιμοποιήσει αφού ολοκληρώθηκαν οι γεωτρήσεις. Θα στείλουμε το Αμτουλχαμτίντ στην Γαλάζια Πατρίδα στη Μεσόγειο. Η πρώτη περιοχή που θα βρεθεί είναι στον κόλπο της Αλεξανδρέττας. Θα στείλουμε το πλοίο μας Abdulhamid Han στο Yorukler-1, το οποίο απέχει 55 χιλιόμετρα από την ακτή του Γαζή Πασά. Ούτε οι μαριονέτες ούτε εκείνοι που υποκινούν τις μαριονέτες μπορούν να μας εμποδίσουν για δραστηριότητες εξερεύνησης και οι γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό».

Προκλήσεις Ακαρ

Νωρίτερα σήμερα, λίγο πριν από την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στη Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε ανεβάσει τους τόνους με το βλέμμα στραμμένο στο Καστελόριζο.

«Είναι σε απόσταση κολύμβησης των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών μας. Αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) παρεξηγούνται με αυτό που λέμε επειδή οι σπουδαστές κολυμπούν εκεί. Τις προάλλες, ένας Έλληνας υπουργός δήλωσε “αν επιθυμούν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν” κι εμείς δηλώσαμε “αν θέλει ο Θεός, μια ημέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό”» σημείωσε ο Ακάρ, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Η Τουρκία εξέδωσε και τη σχετική Navtex:

TURNHOS N/W : 0770/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 09-08-2022 15:16)
TURNHOS N/W : 0770/22
MEDITERRANEAN SEA
1. DRILLING OPERATIONS, BY ABDULHAMID HAN, HAKAN ILHAN, KUTSI ILHAN AND MURAT ILHAN BETWEEN 09 AUG-07 OCT 22 IN YORUKLER-1 AREA BOUNDED BY;
36 03.87 N – 031 54.26 E
36 05.88 N – 031 54.23 E
36 05.90 N – 031 56.70 E
36 03.90 N – 031 56.73 E
10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

Ο χάρτης των ερευνών

Ο Τούρκος πρόεδρος εκφώνησε ομιλία στο πλαίσιο της τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τον απόπλου του τέταρτου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου από το λιμάνι Τασουτσού στα νότια της Τουρκίας, λίγα ναυτικά μίλια μακριά από την κατεχόμενη κυπριακή χερσόνησο της Καρπασίας.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube