REAL TIME |

Weather Icon

Πασινιάν: “Σκοτώθηκαν 2 στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και 19 τραυματίστηκαν!” – Για τον διάδρομο του Λατσίν παίζεται όλο το παιχνίδι – Και πάλι περιμένει απ’τη Ρωσία να δράσει

Πασινιάν: “Σκοτώθηκαν 2 στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και 19 τραυματίστηκαν!” – Για τον διάδρομο του Λατσίν παίζεται όλο το παιχνίδι – Και πάλι περιμένει απ’τη Ρωσία να δράσει

Την Πέμπτη (4/8) έλαβε χώρα η τακτική Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Νικόλ Πασινιάν.

Πριν να συζητήσει την ημερήσια διάταξη, ο Πρωθυπουργός κ. Πασινιάν αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώθηκε εντός και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της Τριμερούς δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου 2020 και στους θεσμούς ασφάλειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που καθορίζονται από την δήλωση αυτή. Επίσης, αναφέρθηκε στην εντολή της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης και σε άλλα θέματα.

Στην ομιλία του ο κ. Νικόλ Πασινιάν είπε συγκεκριμένα τα εξής:

«Αγαπητοί συμμετέχοντες στη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αγαπητοί συμπατριώτες,

Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση εντός και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει κλιμακωθεί εξαιρετικά τις τελευταίες ημέρες. Ως αποτέλεσμα των μαχών, τραυματίστηκαν 19 στρατιώτες του Αμυντικού Στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και σκοτώθηκαν άλλοι δύο. Ας σεβαστούμε τη μνήμη των πεσόντων με ενός λεπτού σιγή.

Νέα επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ! Προσπαθεί να καταλάβει τον διάδρομο του Λατσίν

Ευχαριστώ. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες στρατιώτες.

Αγαπητοί συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αγαπητοί συμπατριώτες,

Μια σειρά από γεγονότα που συμβαίνουν αυτές τις μέρες και που συνέβησαν πριν από αυτό φέρνουν στο φως ερωτήματα συστημικού χαρακτήρα. Έχω πει πολλάκις, ότι η παρουσία και οι δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της ασφάλειας των Αρμενίων του Αρτσάχ. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο περιοχή.

Ορισμένα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τον Νοέμβριο του 2020, συμπεριλαμβανομένων των γεγονότων των τελευταίων ημερών, εγείρουν ερωτήματα στο αρμενικό κοινό, σχετικά με το περιεχόμενο και τη φύση της ειρηνευτικής επιχείρησης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Είναι απλά απαράδεκτή η κατάληψη των χωριών Χτσαμπέρντ και Χίν Ταγέρ. Είναι απαράδεκτή η πράξη σύλληψης των Αρμενίων στρατιωτικών, εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, παρουσία και με την άδεια των ειρηνευτικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 11 Δεκεμβρίου 2020, η κατάληψη του χωριού Παρούχ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον Μάρτιο 24, 2022, και πάλι, παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν θέσεις της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Αρτσάχ

Είναι απαράδεκτές οι συνεχείς και επιδεινούμενες παραβιάσεις του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της γραμμής επαφής. Είναι απαράδεκτες οι περιπτώσεις σωματικού και ψυχολογικού εκφοβισμού των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται πολύ απαραίτητο να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της ειρηνευτικής επιχείρησης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αυτό ήταν απαραίτητο από την αρχή, μαζί με την ανάπτυξη των ειρηνευτικών δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτή η διαδικασία παρεμποδίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν, αρνούμενο να υπογράψει την εντολή της ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ η Δημοκρατία της Αρμενίας το έκανε τον Νοέμβριο του 2020. Αναμένουμε, ότι η εντολή, που υπογράφηκε σε διμερή μορφή, θα λειτουργήσει πλήρως.

Επιπλέον, υπάρχει σειρά θεσμικών ζητημάτων που σχετίζονται με το θέμα. Ειδικότερα, στο τρίτο σημείο της τριμερούς δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου 2020, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει γραμμή επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά μήκος της οποίας αναπτύσσονται οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Η περιοχή αυτή ονομάζεται ζώνη ευθύνης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Και αναμένουμε, ότι την οποιαδήποτε απόπειρα διάβασης της γραμμής επαφής θα σταματήσουν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις και οι μονάδες του Αζερμπαϊτζάν εντός της γραμμής επαφής θα αποσυρθούν.

Η Ρωσία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας

Επιστρέφοντας στο θέμα της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πρέπει να επαναλάβω, ότι κατά τη γνώμη μας, οι υπογραφές της Αρμενίας και της Ρωσίας, επαρκούν για την πλήρη εφαρμογή αυτής της εντολής. Και αν όχι, τότε είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για να πάρει η εντολή διεθνή μορφή ή να δοθεί στην ειρηνευτική αποστολή μια ευρύτερη διεθνή εντολή. Δεν θέλω να αποκαλύψω πάρα πολλές εργασιακές λεπτομέρειες τώρα, αλλά αυτά τα θέματα μας απασχολούν από τον Νοέμβριο του 2020, έχουμε κάνει προσπάθειες για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες λύσεις και τώρα αυτές οι προσπάθειες πρέπει να διπλασιαστούν και να τριπλασιαστούν.

Αγαπητοί συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αγαπητοί συμπατριώτες,

Ανεξάρτητα από το πόσο επικρίνεται η Τριμερής δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020, προβλέπει σημαντικούς θεσμούς ασφάλειας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρώτον, καταγράφηκε η οντότητα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί ακόμα να διαψεύσει, λέγοντας ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν υπάρχει. Παρεμπιπτόντως, τέτοιες δηλώσεις από το Αζερμπαϊτζάν αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της τριμερούς δήλωσης.

Δεύτερον, καταγράφηκε, όπως είπα, ότι υπάρχει μια γραμμή επαφής και τρίτον, ο διάδρομος του Λατσίν, που διασφαλίζει τη σύνδεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία. Στην πραγματικότητα, ο σημερινός αγώνας του Αζερμπαϊτζάν είναι ενάντια σε αυτούς τους τρεις θεσμούς, και είναι προσδοκία μας ότι, όπως ορίζεται στην Τριμερή δήλωση, η ρωσική ειρηνευτική δύναμη δεν θα δώσει στο Αζερμπαϊτζάν την ευκαιρία να υπονομεύσει αυτούς τους τρεις θεσμούς που καταγράφονται στην Τριμερή δήλωση.

Σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν μιλά συνεχώς για τον Αμυντικό Στρατό του Ναγκόρνο Καραμπάχ, επειδή βρίσκεται κατά μήκος της γραμμής επαφής. Εάν η ρωσική ειρηνευτική δύναμη και το Αζερμπαϊτζάν εγγυηθούν την ακεραιότητα της γραμμής επαφής, νομίζω ότι ο Αμυντικός Στρατός του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν θα έχει την ανάγκη να εκτελέσει μάχιμα καθήκοντα.

Αυτή η αναγκαιότητα προέκυψε μόνο, αφού το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να υπογράψει την εντολή για τις ειρηνευτικές δυνάμεις και παραβιάζει συνεχώς τις διατάξεις της Τριμερούς δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένης της παύσης όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που είναι το βασικό σημείο του προαναφερθέντος εγγράφου. Το Αζερμπαϊτζάν επίσης εικάζει συνεχώς για την παρουσία αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Πρέπει να καταγράψω επίσημα, ότι δεν υπάρχει στρατιώτης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγαπητοί παρευρισκόμενοι, αγαπητοί συμπατριώτες,

Για την τρέχουσα κλιμάκωση, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί ως δικαιολογία το θέμα της νέας διαδρομής του διαδρόμου του Λατσίν, σαν να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή της νέας διαδρομής του διαδρόμου του Λατσίν και ως εκ τούτου ορισμένα τμήματα του υφιστάμενου διαδρόμου πρέπει να παραδοθούν για να ελέγχονται από τον ίδιο. Αυτή η διατύπωση του Αζερμπαϊτζάν είναι άλλη μια κατάφωρη παραβίαση της Τριμερούς δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου 2020, και να γιατί.

Το σημείο 6 της αναφερόμενης δήλωσης αναφέρει: «Τα μέρη, δηλαδή η Ρωσική Ομοσπονδία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, συμφώνησαν, ότι σχέδιο για την κατασκευή μιας νέας διαδρομής κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν θα καθοριστεί εντός των επόμενων τριών ετών, παρέχοντας σύνδεση μεταξύ του Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αρμενίας, με την επακόλουθη αναδιάταξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, για την προστασία αυτής της διαδρομής».

Πρέπει να καταγράψω, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εγκεκριμένο από τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν σε Τριμερή μορφή. Έχουμε προτείνει πολλές φορές και ακόμη προτείνουμε για να γίνει. Σημειώστε, ότι η δήλωση δεν αφορά μόνο την κατασκευή ενός νέου δρόμου, αλλά το σχέδιο κατασκευής και την αναδιάταξη ειρηνευτικών δυνάμεων, που είναι μια πολύ περίπλοκη και Τριμερής διαδικασία. Προς το παρόν, δεν έχουμε συμφωνήσει σε κανένα σχέδιο, γιατί δεν μας έχει προταθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, πρέπει να τονίσω, ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας έχει ξεκινήσει την ανακατασκευή του αυτοκινητόδρομου KornidzorTeghM12, ο οποίος υποτίθεται, ότι θα συνδεθεί με τη νέα διαδρομή του διαδρόμου του Λατσίν.

Επαναλαμβάνω, όμως, πρόκειται και εννοώ την Τριμερή δήλωση, όχι μόνο για την κατασκευή του δρόμου. Στο πλαίσιο του σχεδίου, θα πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένα σημαντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που σχετίζονται με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και θέματα ασφάλειας.

Θα ήθελα να τονίσω, ότι αυτές τις μέρες το Αζερμπαϊτζάν εικάζει ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση αυτών των θεμάτων. Πρόκειται για μια παράλογη δήλωση, υπό τις συνθήκες που ανακοίνωσα το προαναφερθέν σχέδιο δημοσίως, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου. Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν κλιμάκωσε την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τις ημέρες, που ξεκίνησε η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου KornidzorTeghM12. Πριν από αυτό διεξήχθη διαγωνισμός για την επιλογή κατασκευαστικής εταιρείας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κλιμάκωση που ξεκίνησε από το Αζερμπαϊτζάν έχει έναν σκοπό. Κατάργηση των διατάξεων που ορίζονται με τη δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020. Το Αζερμπαϊτζάν, που θεωρεί τη δήλωση της 9ης Νοεμβρίου ως νίκη του, έχει σήμερα ένα καθήκον: να καταργήσει αυτή τη δήλωση και να αποφύγει τις πραγματικότητες που καταγράφονται στην δήλωση.

Υπογραμμίζω ξανά, ότι 3 βασικές πραγματικότητες καταγράφηκαν με τη δήλωση της 9ης Νοεμβρίου: ύπαρξη της οντότητας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η ύπαρξη της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η ύπαρξη του διαδρόμου του Λατσίν που εγγυάται τη σύνδεση μεταξύ Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αρμενίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν επισημάναμε αυτές τις πραγματικότητες, που είναι γραμμένες στο χαρτί, δεν θέλαμε να τις τονίσουμε πολύ, αλλά αυτές είναι πραγματικότητες και αυτές είναι οι διεθνείς υποχρεώσεις του Αζερμπαϊτζάν.

Σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν κάνει πολύ θόρυβο για το γεγονός ότι η Αρμενία έχει αναλάβει υποχρεώσεις με τη δήλωση της 9ης Νοεμβρίου. Ναι, αναλάβαμε υποχρεώσεις και έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε. Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να εκπληρώσει τις τρεις υποχρεώσεις του. Πρώτον, να αποδεχτεί την ύπαρξη της οντότητας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που καταγράφεται με την υπογραφή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, να σεβαστεί την ύπαρξη της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να σεβαστεί την ύπαρξη του διαδρόμου του Λατσίν, ο οποίος είναι ο βασικός θεσμός που διασφαλίζει τη σύνδεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία. Το Αζερμπαϊτζάν λέει ότι η Αρμενία έχει αναλάβει υποχρεώσεις με την τριμερή δήλωση. Ναι, το υποθέσαμε και το έχουμε εκπληρώσει. Το Αζερμπαϊτζάν είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί αυτές τις πραγματικότητες που καταγράφονται με την υπογραφή του. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στην ατζέντα μας τη δρομολόγηση διεθνών μηχανισμών που στοχεύουν στον σεβασμό των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με την δική του υπογραφή, έτσι ώστε με τη δρομολόγηση διεθνών μηχανισμών, το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με την υπογραφή του. Επαναλαμβάνω: 3 βασικές πραγματικότητες: Ναγκόρνο Καραμπάχ, γραμμή επαφής και διάδρομος του Λατσίν.

Αυτό είναι το μόνο που θέλω να πω σήμερα, αν και αυτό το θέμα είναι πολύ εκτενές και στο εγγύς μέλλον θα έχουμε ευκαιρίες να το σχολιάσουμε ξανά.

Εν κατακλείδι, πρέπει να πω, αν και δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενεργές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με την εκτίμηση των αρχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη.

Πρέπει να εργαστούμε για την εκτόνωση αυτής της έντασης. Θα ήθελα να τονίσω, ότι με όλα τα σημεία των συμφωνιών της 9ης Νοεμβρίου 2020, η Αρμενία εφαρμόζει μια πολιτική: διεξαγωγή εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων υπέρ της εγκαθίδρυσης και της ενδυνάμωσης της ειρήνης στην περιοχή.

Θέλω να αναφερθώ σε ένα ακόμη θέμα. Μιλώντας για τις υποχρεώσεις της Αρμενίας, το Αζερμπαϊτζάν λέει, ότι η Αρμενία έχει αναλάβει τη δέσμευση – να εξασφαλίσει τη σύνδεση μεταξύ των δυτικών περιοχών του Αζερμπαϊτζάν και του Ναχιτσεβάν. Ναι, είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε αυτήν τη σύνδεση κάθε μέρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι το Αζερμπαϊτζάν που δεν εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που δίνουμε. Λέμε ακόμα και σήμερα, ότι σύμφωνα με τις διαδικαστικά που ορίζει η νομοθεσία της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ελάτε, περάστε τα σύνορα της Αρμενίας, πηγαίνετε στο Ναχιτσεβάν. Και σήμερα. Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε τη σύνδεση σήμερα. Επίσης έχουμε ένα τμήμα από πέρυσι, όπου υπάρχει ένα κέντρο τελωνειακής υπηρεσίας και ένα συνοριακής φύλαξης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, και έχουμε πει στο Αζερμπαϊτζάν, ότι ανά πάσα στιγμή, μπορούν να διασχίσουν αυτά τα σημεία, εγκαθιστώντας σύνδεση με το Ναχιτσεβάν, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Επιπλέον, όσον αφορά τους υπό κατασκευή δρόμους, η τριμερής δήλωση τονίζει ξεκάθαρα ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τη συναίνεση των μερών. Και λέμε ότι θεωρούμε τη συζήτηση της διαδρομής αυτών των δρόμων ως δεύτερο θέμα, με πρώτο την καταγραφή και την έναρξη των νόμιμων διαδικασιών. Σήμερα, λέω επίσημα, ότι σήμερα το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να περάσει τα σύνορα της Αρμενίας σε ορισμένα σημεία, οργανώνοντας την κυκλοφορία προς το Ναχιτσεβάν. Αν το ερμηνεύσουμε κατά γράμμα, αναφέρεται ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη σύνδεση των δυτικών περιοχών του Αζερμπαϊτζάν με το Ναχιτσεβάν. Η δυτικότερη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν είναι η περιοχή Γαζάχ και είμαστε έτοιμοι, αφήστε τους να έρθουν, να περάσουν, να πάνε στο Ναχιτσεβάν. Εγγυόμαστε την ασφάλεια αυτής της διαδρομής, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο το Γαζάχ, όχι μόνο για το τμήμα Γαζάκ-Ιτζεβάν. Μπορούμε να το εξασφαλίσουμε στο τμήμα Γαζάχ-Μπέρντ, Βαρντενίς, Σισιάν, Γιεράσχ. Μπορούμε να το διασφαλίσουμε στο τμήμα του Γκορίς, όπου έχουμε την Υπηρεσία Τελωνειακού ελέγχου εδώ και πολύ καιρό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Αζερμπαϊτζάν δεν το χρησιμοποίησε ποτέ αυτό το σημείο, αλλά ούτε προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει. Δεν έχει υπάρξει περίπτωση να έρθουν, να πουν ότι θέλουν να περάσουν, να δημιουργήσουν αυτή τη σύνδεση και να σταθούμε εμπόδιο. Κάτι τέτοιο δεν έχει απλά συμβεί. Αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι η επικράτεια της Δημοκρατίας της Αρμενίας, και φυσικά, αυτό θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Όσο για το σημείο της δήλωσης για την ελεύθερη κυκλοφορία. Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αρμενίας ορίζει ότι οι πολίτες της Δημοκρατίας της Αρμενίας έχουν δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία. Αυτό δεν σημαίνει, ότι αυτή η ελεύθερη κυκλοφορία θα πρέπει να υλοποιείται, παρακάμπτοντας τη νομοθεσία της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Πρέπει να καταγράψουμε αυτές τις πραγματικότητες πολύ καθαρά και επίσης να τις καταγράψουμε διεθνώς. Όλα αυτά τα έχουμε κάνει σε συνθήκες εργασίας, προσπαθώντας να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα σε εργασιακό επίπεδο.

Και μιλάω για τη γραμμή επαφής. Από τον Νοέμβριο του 2020, μία από τις κατευθύνσεις της δουλειάς μας ήταν πώς να διασφαλίσουμε την ύπαρξη της γραμμής επαφής; Πώς να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της γραμμής επαφής; Είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν σε Τριμερές σχήμα. Εάν δούμε ότι δεν είναι εφικτές οι λύσεις σε Τριμερή μορφή, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε τη δρομολόγηση πρόσθετων διεθνών μηχανισμών. Ξαναλέω, στο παρελθόν, κατανοώντας τη γενική κατάσταση και μη θέλοντας να τη χρησιμοποιήσουμε, για προπαγανδιστικούς σκοπούς, δεν αναφέραμε καν αυτές τις λεπτομέρειες, σχετικά με τη διακήρυξη της 9ης Νοεμβρίου, θεωρώντας ότι επρόκειτο για ένα επαγγελματικό θέμα εργασίας και επιτρέποντας σε αυτή τη δήλωση να επικριθεί πολύ. Εμείς όμως λέμε ότι υπάρχουν τρεις ξεκάθαρα καταγεγραμμένες πραγματικότητες, κάτω από τις οποίες υπέγραψε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ υπάρχει, υπάρχει γραμμή επαφής και μεταξύ της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα πρέπει να υπάρχει μια σύνδεση μέσω του διαδρόμου του Λατσίν. Η σύνδεση αυτή θα πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Και αυτές οι τρεις πραγματικότητες πρέπει να προστατευθούν. Ποιος είναι ο σκοπός της κλιμάκωσης; Για να εξαλείψει και τις τρεις πραγματικότητες. Αλλά είναι αδύνατο να εξαλειφθούν, επειδή υπογράφηκαν από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και από τον Πρόεδρο της Ρωσίας και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για μια διεθνή υποχρέωση που έχουν αναλάβει η Ρωσική Ομοσπονδία, η Δημοκρατία της Αρμενίας και το Αζερμπαϊτζάν. Αυτές οι πραγματικότητες πρέπει να μας καθοδηγούν, καθώς και οι αντίστοιχοι θεσμοί μας: το Υπουργείο Εξωτερικών, η Διπλωματική υπηρεσία μας.

Φυσικά, κάναμε αυτό το έργο και οι δομές μας που συνεργάζονται με διεθνείς θεσμούς θα πρέπει επίσης να καταγράφουν αυτά τα γεγονότα. Η αντίληψη, η διεθνής κατανόηση αυτών των πραγματικοτήτων θα πρέπει να αυξηθεί. Και, στην πραγματικότητα, είναι αυτός ο ακρογωνιαίος λίθος που θα γίνει η βάση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Και στις υπόλοιπες κατευθύνσεις, για το άνοιγμα των συνδέσεων επικοινωνιών, και πάλι, κ.κ. Αμπαζγιάν και Μπαντασγιάν, σας δίνω εντολή για άλλη μια φορά, και κάνω ανακοινώνω δημοσίως: διασφαλίστε την ευκαιρία που παρέχεται από την Τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου, επίσης στο τμήμα Ιτζεβάν και στο τμήμα Νογιεμπεριών. Ας πουν οι Αζέροι πού θέλουν να περάσουν. Παρέχουμε έλεγχο διαβατηρίων, τελωνειακό έλεγχο και φυσικά, ασφάλεια, ασφάλεια κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει η νομοθεσία της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Και με την στήριξη των Ρώσων εταίρων μας, μπορούμε και είμαστε έτοιμοι και θα τα παρέχουμε όλα αυτά. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

Και πάλι, για να ολοκληρώσω, θα ήθελα να τονίσω, ότι με όλα τα σημεία των συμφωνιών της 9ης Νοεμβρίου 2020, η Αρμενία εφαρμόζει μια πολιτική: διεξαγωγής εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων προς όφελος της εγκαθίδρυσης και ενίσχυσης της ειρήνης στην περιοχή.

Υποθέτω επίσης, ότι θα γίνουν συζητήσεις για την ατζέντα της ειρήνης, γιατί υπάρχει ένταση κ.λπ., κ.λπ. Γιατί όλες αυτές οι ενέργειες στρέφονται ενάντια στην ειρηνευτική ατζέντα. Αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή την ημερήσια διάταξη και δεν θα την παρεκκλίνουμε. Η δήλωση της 9ης Νοεμβρίου είναι μια πολύ σημαντική θεσμική βάση για την εφαρμογή αυτής της ατζέντας, επαναλαμβάνω, ατζέντας, που βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: καταγραφή της οντότητας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας. Το δεύτερο είναι η ύπαρξη γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η υποχρέωση των ειρηνευτικών δυνάμεων να διασφαλίζουν την ακεραιότητα της γραμμής επαφής. Και τρίτον. Υπαρξη του διαδρόμου του Λατσίν, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο ειρηνευτικών δυνάμεων της Ρωσίας. Ο στόχος του διαδρόμου είναι: διασφάλιση αδιάλειπτηw επικοινωνίας μεταξύ του Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αρμενίας.

Επαναλαμβάνω, αυτό το θέμα είναι πολύ εκτεταμένο, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και πράγματα να πούμε, αλλά ας το κλείσουμε σήμερα εδώ.

Παράδοση του Αρτσάχ στο Αζερμπαϊτζάν; Η Αρμενία αποσύρει μέχρι το Σεπτέμβριο όλες τις δυνάμεις της από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube