Weather Icon

Παρακολουθώντας τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ

Παρακολουθώντας τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ

ΟΛΑ κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Θα παρακολουθούμε, θα αξιολογούμε και θα κρίνουμε.

Η Θέση του “Φ”   

Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ, η αποκατάσταση των σχέσεων δύο χωρών, δεν σημαίνει πως κατ’ ανάγκη τούτο στρέφεται κατά του όποιου τρίτου κράτους. Αντίθετα, τούτο μπορεί να θεωρηθεί πως ενδεχομένως να αποβεί υποβοηθητικό, να είναι θετικό και για την ευρύτερη περιοχή. Η αποκατάσταση των σχέσεων, λοιπόν, μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Το είχαν εξαγγείλει προ πολλού τόσο η Άγκυρα όσο και το Τελ Αβίβ. Όπως συναφώς έχει αναφερθεί πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη ήταν, όπως φαίνεται εκ των υστέρων, η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, στην Άγκυρα τον περασμένο Μάρτιο. Ακολούθησε, ως γνωστόν, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο χώρες αναμένεται τώρα ότι θα προχωρήσουν στην ανταλλαγή πρεσβευτών και προξένων. Όπως είναι γνωστό πριν από τέσσερα χρόνια, το 2018, είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους. Από το 2010, οι σχέσεις τους είχαν εισέλθει σε τροχιά ρήξης. Αυτά στις διεθνείς σχέσεις αλλάζουν. 

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ, έσπευσε να παρουσιαστεί καθησυχαστική μετά την εξέλιξη αυτή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος,  δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι παρακολουθούνται από κοντά οι προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας «οι οποίες δεν στρέφονται ενάντια και δεν επηρεάζουν τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ». Ο Μάριος Πελεκάνος σημείωσε ότι «αυτές, εξάλλου, ήταν και οι ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει από ισραηλινής πλευράς σε ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας και των στενών επαφών που διατηρούμε». Προφανώς υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Λευκωσίας και Τελ Αβίβ. Οι διαβεβαιώσεις, βέβαια, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη. Κοντολογίς, να μην γίνουν ενέργειες, οι οποίες θα επηρεάσουν τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Άλλωστε και εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με τους Παλαιστίνιους και στηρίζουμε θέσεις αρχών τους. Αυτό δεν επηρέασε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ. 

ΟΛΑ, ασφαλώς, κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Θα παρακολουθούμε, θα αξιολογούμε και θα κρίνουμε. Θεωρούμε πως το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά τα συμφέροντά του, το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί τη διέξοδό του, στρατηγικά και πολιτικά, πέραν από την Ανατολική Μεσόγειο. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αυτό λόγω των καλών σχέσεων με τη Λευκωσία το αξιοποιεί το Τελ Αβίβ. Μια σχέση, που ξεκίνησε από τον τομέα της ενέργειας και αναπτύχθηκε, παράλληλα και ταυτόχρονα, σε πολλούς άλλους τομείς, περιλαμβανομένου κι αυτού της άμυνας και της ασφάλειας, όπως δήλωσε εσχάτως και ο υπουργός Άμυνας, που επισκέφθηκε το Ισραήλ. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube