Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 2 Αυγούστου 2022

Ουκρανία: Ποια μέτωπα θα παραμελήσουν οι Ρώσοι για να αμυνθούν στα νότια;

Ουκρανία: Ποια μέτωπα θα παραμελήσουν οι Ρώσοι για να αμυνθούν στα νότια;

Οι Ρώσοι κινδυνεύουν να χάσουν τη Χερσώνα

Μετά από μήνες συγκρούσεων και έπειτα από τις προόδους των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, το επίκεντρο του πολέμου μετακινείται προς το Νότο, όπου θα διαδραματιστεί μια πιθανώς καθοριστική φάση της σύγκρουσης.

Τη νέα φάση εκκίνησε η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων με στόχο να επαναφέρουν στον έλεγχό τους τμήματα της νότιας Ουκρανίας που «έπεσαν» στον έλεγχο της Μόσχας κατά τη διάρκεια της εισβολής. Στο επίκεντρο των προσπαθειών είναι η περιοχή της Χερσώνας. 

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη αυτής της φάσης είναι το γεγομνός ότι οι Ρώσοι προχωρούν σε ανακατανομή δυνάμεων, μετακινώντας στρατεύματα προς τις νότιες περιοχές όπου σημειώνεται η αντεπίθεση των Ουκρανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις που μετακινούνται προέρχονται από την περιφέρεια του Ντονέτσκ. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανία Βαντίμ Σκίμιτσκι, οι ρωσικές δυνάμεις απέσυραν τακτικές ομάδες αλεξιπτωτιστών από την περιφέρεια του Ντονέτσκ και προχώρησαν σε αναδιάταξη των μονάδων για να καταλάβουν τα εδάφη της περιφέρειας της Χερσώνας πριν από δύο εβδομάδες.Οι ρωσικές δυνάμεις μετακινούν επίσης δυνάμεις από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια (EMD) που επιχειρεί στο Σλοβιάνσκ, στη νότια Ουκρανία, και μεταφέρουν μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην Κριμαία για να προετοιμαστούν για την υπεράσπιση των περιφερειών της Χερσώνας, ή/και της Ζαπορίζια, κατά των ουκρανικών αντεπιθέσεων.

ISW
Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανώς προσδιόρισαν την περιφέρεια Ζαπορίζια ως ένα ευάλωτο μέτωπο που χρειάζεται ενίσχυση, και το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Επιπλέον, φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να μεταφέρουν τις τελευταίες εβδομάδες εξοπλισμό και προσωπικό στις περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα.

«Η απόσυρση ορισμένων ρωσικών στρατευμάτων από τη βόρεια περιφέρεια του Ντονέτσκ θα στερήσει την απαραίτητη μαχητική ισχύ από την προσπάθεια στο Σλοβιάνσκ, με τον ίδιο τρόπο που οι ρωσικές δυνάμεις παραμέλησαν τα μέτωπα των περιφερειών Ζαπορίζια και Χερσώνα κατά τη διάρκεια επιθετικών επιχειρήσεων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ», σχολιάζουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.

«Η απόσυρση πιθανότατα θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για τις ουκρανικές δυνάμεις να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση στον άξονα του Ιζιούμ, όπως η ρωσική κατάληψη της περιφέρειας Λουγκάνσκ επέτρεψε στην Ουκρανία να θέσει τους όρους για μια αντεπίθεση στην περιφέρεια της Χερσώνας», εκτιμούν επίσης, προσθέτοντας ότι η ρωσική αναδιάταξη στρατευμάτων στην περιφέρεια της Ζαπορίζια υποδηλώνει επιπλέον ότι οι ουκρανικές αντεπιθέσεις δεν περιορίζονται στην περιφέρεια της Χερσώνας και πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον νότιο άξονα.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube