Weather Icon
Aφρική , Τουρκία 26 Αυγούστου 2022

Όλο και περισσότερες αφρικανικές χώρες “μπαίνουν στην ουρά” για τα τουρκικά Bayraktar

Όλο και περισσότερες αφρικανικές χώρες “μπαίνουν στην ουρά” για τα τουρκικά Bayraktar

Κερδίζουν αγορές τα τουρκικά Bayraktar TB2

Οι αφρικανικές χώρες αποκτούν όλο και σε περισσότερες ποσότητες το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 της Τουρκίας για να πολεμήσουν ομάδες ανταρτών, έγραψε ο αναλυτής Paul Melly στο BBC την Τετάρτη.

Αφρικανικές χώρες όπως το Τόγκο, ο Νίγηρας, η Αιθιοπία, το Μαρόκο και η Τυνησία έχουν ήδη αποκτήσει το τουρκικής κατασκευής όπλο, του οποίου η δημοτικότητα έχει πυροδοτηθεί από την αποτελεσματικότητά του σε πολλές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, είπε ο Melly, ενώ η Αγκόλα έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για το drone.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 έχουν πρόσφατα επαινεθεί για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας, με Δυτικούς και Ουκρανούς αξιωματούχους να μιλούν με πολύ καλά λόγια για το drone από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Το 2020, το drone επέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να ελέγξει γρήγορα τους ουρανούς και να κερδίσει με αποφασιστικό τρόπο τον πόλεμο εναντίον της Αρμενίας στο επί μακρόν διαφιλονικούμενο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες.

“Για τους Αφρικανούς αγοραστές, ιδιαίτερα τις φτωχότερες χώρες, τα drones παρέχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν σημαντική αεροπορική ισχύ χωρίς το τεράστιο κόστος σε εξοπλισμό και χρόνια εξειδικευμένης εκπαίδευσης που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας συμβατικής αεροπορικής δύναμης επανδρωμένων αεροσκαφών”, σύμφωνα με τον Melly, σύμβουλο με το Πρόγραμμα Αφρικής στο Chatham House στο Λονδίνο, ο οποίος είπε ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον Νίγηρα και το Τόγκο.

Το Bayraktar B2, παράγεται από την Baykar, εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είναι ένα από τα δύο εξέχοντα οπλισμένα drones που κατασκευάζει η Τουρκία. Το όπλο είναι φθηνότερο από άλλα δυτικά μοντέλα, αλλά έχει καλή απόδοση σε βασικές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της εμβέλειας, του υψομέτρου καθώς και των αισθητήρων και του συστήματος επικοινωνίας.

Ο Νίγηρας και το Τόγκο αντιμετωπίζουν την πρόκληση του περιορισμού των ισλαμιστών μαχητών, έγραψε ο αναλυτής, σημειώνοντας ότι ο στρατός του πρώτου αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα εδώ και χρόνια, ενώ για το δεύτερο, οι εξτρεμιστές αποτελούν μια σχετικά νέα απειλή.

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι σε θέση να παρέχουν στις χώρες τη δική τους εθνική ικανότητα εναέριας επιτήρησης για να σταματήσουν τους μαχητές και ακόμη και να επιτεθούν εναντίον τους, έγραψε ο αναλυτής.

“Τόσο για το Τόγκο όσο και για τον Νίγηρα, η συνεργασία εφοδιασμού με την Τουρκία είναι επίσης πολιτικά χρήσιμη, μειώνοντας τη δημόσια εξάρτησή τους από στενές συνεργασίες ασφάλειας με τη Γαλλία, την πρώην αποικιακή δύναμη, για την οποία ένα σημαντικό σκέλος της εγχώριας γνώμης παραμένει ανήσυχο”, σύμφωνα με τον Melly.

Η συνεργασία, με τη σειρά της, επιτρέπει την προβολή της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας νότια της Σαχάρας, πέρα ​​από τις μακροχρόνιες ενέργειες για τις οποίες αυτοπροβάλλεται η τουρκική κυβέρνηση, όπως οι κατασκευές αεροδρομίων και άλλες βασικές υποδομές.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube