Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , ΗΠΑ , Τουρκία 8 Αυγούστου 2022

Οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα που ενοχλούν την Άγκυρα – Ο ρόλος του Ισραήλ και οι κατηγορίες Ερντογάν

Οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα που ενοχλούν την Άγκυρα – Ο ρόλος του Ισραήλ και οι κατηγορίες Ερντογάν

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραμένουν σε επαγρύπνηση δηλώνουν σε ετοιμότητα για κάθε εξέλιξη.

Κλιμακώνει τη ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα η τουρκική κυβέρνηση, με τους υπουργούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φτάνουν να μιλούν για «ελληνικό επεκτατισμό εναντίον της Τουρκίας». Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ έδειξε ακόμα και χάρτες που αποδεικνύουν τις μεταβολές του ελληνικού κράτους, «εις βάρος της Τουρκίας» στην εξέλιξη των χρόνων από το 1830 και μετά για να στηρίξει το αφήγημα που επιχειρεί να χτίσει η Άγκυρα.

Μία στρατηγική που παγιώνεται και υιοθετείται απόλυτα και από την τουρκική αντιπολίτευση η οποία εμφανίζεται να έχει ακόμα πιο προωθημένες εθνικιστικές θέσεις από ότι η κυβέρνηση Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό οξύνεται και η ρητορική που στοχεύει τις ΗΠΑ, με αιχμή τη συμμαχία της με την Ελλάδα.

Λάθη Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του προέδρου του κόμματος «Πατρίδας», Μουχαρέμ Ιντζέ και ανθυποψήφιου του Ερντογάν στις προηγούμενες εκλογές. Ο Ιντζέ σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, κατηγόρησε τον Ερντογάν για «λάθη στην εξωτερική πολιτική», σημειώνοντας ωστόσο ότι το κόμμα του δεν είναι ίδιο με τα άλλα της αντιπολίτευσης.

Κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης η Ελλάδα

Κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι έχουν θέσει την Τουρκία «υπό πολιορκία». Ανέφερε χαρακτηριστικά δε ότι : «Οι ΗΠΑ δημιουργούν βάσεις σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κρήτη, στη Λάρισα. Το ίδιο αντίστοιχα συμβαίνει και στη Συρία στα νότιά μας».

Όπως είπε ο Ιντζέ «αυτό είναι ένα από τα πράγματα που κάνει συνεχώς η Ελλάδα, το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, βασιζόμενη στα αδέρφια της, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Οι εξωτερικές σχέσεις, οι πόλεμοι και οι κρίσεις δεν επηρεάζουν τις εκλογές μας.  Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Αν η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει, που πρέπει να αλλάξει, θα αλλάξει»

Η Αθήνα αξιοποιεί τις συμμαχίες της

«Οι συμμαχίες της Ελλάδας δεν ετεροκαθορίζονται και δεν μπαίνουν σε αμφισβήτηση κάθε φορά που η Τουρκία επιχειρεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με κάποια χώρα που η Ελλάδα διατηρεί στρατηγικές σχέσεις. Το αντίθετο. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ μας». Αυτό δήλωναν διπλωματικές πηγές, μήνες πριν, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε τις συνομιλίες του με την Τουρκία.

Διεμήνυαν δε ότι η Αθήνα χτίζει πάνω στις συμμαχίες της, επιχειρώντας να οικοδομήσει ένα αξιόπιστο διπλωματικό τείχος. Σημείωναν δε ότι αν οι σύμμαχοι μας έχουν σχέσεις με την Τουρκία και στέκονται απέναντι στις κινήσεις της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Οι στενοί δεσμοί Ελλάδας – Ισραήλ

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνιζαν ότι οι συνεργασίες που έχει χτίσει η Αθήνα, παράλληλα με τη Λευκωσία, στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων είναι ιδιαίτερα ισχυρές και δεν αμφισβητούνται. Υπενθυμίζουν δε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ είναι πάντα ανοικτός και ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών διαρκής.

Όπως και το 2020

Σε αυτές τις συμμαχίες εστίασε η Ελλάδα και το 2020 όταν το Ορούτς Ρέις κινούνταν ανάμεσα στις περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επιχειρώντας νέα τετελεσμένα στο πλαίσιο της Γαλάζιας Πατρίδας, ως αντίδραση στη συμφωνία που είχαν υπογράψει Ελλάδα – Κύπρος και Ισραήλ για τον East Med.

Σε αυτές τις συμμαχίες επιστρέφει και τώρα με στόχο και την παράλληλη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπου αναμένεται να επιχειρήσει το τουρκικό γεωτρύπανο με τα σενάρια να το θέλουν να κινείται πιθανότατα στα «οικόπεδα» 6 ή 4 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το κέρδος της Μπέρμποκ

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν σημαντικές και οι δηλώσεις της Αναλένα Μπέρμποκ, κυρίως για τον εκνευρισμό που προκάλεσαν στην Τουρκία. Ακόμα και αν ίσως το «αντάλλαγμα» ήταν η Γερμανίδα ΥΠΕΞ να αφήσει εκτός των αναφορών της το ζήτημα της παράδοσης των γερμανικών υποβρυχίων στην Άγκυρα, κάτι στο οποίο αντιδρά έντονα η Αθήνα. Με τις δηλώσεις της να είναι κέρδος κυρίως γιατί έκανε τον Τσαβούσογλου να αναπολήσει δημοσίως τις ισορροπίες της Μέρκελ, και το Βερολίνο να παίρνει σαφείς αποστάσεις από την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραμένουν σε επαγρύπνηση δηλώνουν σε ετοιμότητα για κάθε εξέλιξη.

Ενδεικτική είναι άλλωστε η αντίδραση της Άγκυρας που απέναντι στο συντονισμό της Αθήνας με τους συμμάχους της επιχειρεί να χτίσει ένα νέο αφήγημα, με αφετηρία την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η Τουρκία θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως τον παραβάτη της διεθνούς νομιμότητας, μία χώρα με «επεκτατικές βλέψεις», που επιμένει να «προκαλεί» όπως υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στην επίθεση που εξαπέλυσε για μία ακόμα φορά εναντίον της Αθήνας από το βήμα του τουρκικού πρακτορείου Ανατολού. Δείχνοντας ακόμα και χάρτες για να δείξει πώς η Ελλάδα «επεκτείνεται» από το 1830 και έπειτα εις βάρος της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube