Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 24 Αυγούστου 2022

Οι τρεις κινήσεις της Αθήνας απέναντι στον “υβριδικό πόλεμο” της Άγκυρας

Οι τρεις κινήσεις της Αθήνας απέναντι στον “υβριδικό πόλεμο” της Άγκυρας

Η Τουρκία αυξάνει κατακόρυφα τις προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Η Τουρκία πορεύεται και πάλι στο δρόμο της λόγω και έργω αποχαλίνωσης, αυξάνοντας κατακόρυφα τις προκλήσεις της σε όλα τα επίπεδα, πιάνει το νήμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος και η Αθήνα, που έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, θέτει καταλυτικά αναχώματα στις όποιες επιδιώξεις της ηγεσίας της Άγκυρας.

Μέσα από ένα τρίπτυχο κινήσεων, όπως αυτό ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον πρωθυπουργό, εκπέμπεται ηχηρό σήμα αποφασιστικότητας για τη θωράκιση των συνόρων, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης έστειλε νέο, αλλά σαφές μήνυμα στη γείτονα ότι η Ελλάδα βρίσκεται απέναντι σε μορφή αυταρχισμού. “Ο αναθεωρητισμός και η έλλειψη σεβασμού για τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να σταματιούνται από την αρχή. Εάν δε γίνεται αυτό, οι επιτιθέμενοι ενθαρρύνονται να προωθήσουν την ατζέντα τους”, σημείωσε, απευθυνόμενος στη Διαδικτυακή Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων για τη Διεθνή Πλατφόρμα της Κριμαίας.

Απέναντι στον “υβριδικό πόλεμο” που έχει ξεκινήσει ο εξ’ ανατολών γείτονας, εργαλειοποιώντας και πάλι το μεταναστευτικό, τρεις είναι οι κινήσεις της Αθήνας που προστίθενται στην ατζέντα της στρατηγικής. Πρώτον, η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε ολόκληρο το μήκος του Έβρου, με τα συναρμόδια υπουργεία και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να προσδιορίζουν τα επίμαχα σημεία, στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα. Δεύτερον, η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης. Τρίτον, η αυξημένη επαγρύπνηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια σύνορα. Η Αθήνα, παράλληλα, επισημαίνει ότι η ηγεσία της Άγκυρας δεν τηρεί τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και δημιουργώντας πρόβλημα στην Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες της, τονίζοντας ότι η χώρα είναι    ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία είναι κατοχυρωμένα από διεθνείς συμβάσεις και από το Διεθνές Δίκαιο.

“Οι ελληνικές Αρχές σώζουν ανθρώπινες ζωές και στον Έβρο και στο Αιγαίο, ακολουθούν μία πολιτική μεταναστευτική, αυστηρή αλλά δίκαιη, υπερασπιζόμενες τα σύνορα της χώρας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε με ανθρωπισμό, με σεβασμό στα δικαιώματα δυστυχισμένων ανθρώπων, χωρίς όμως να είμαστε πολιτικά αφελείς και χωρίς σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να ξαναβιώσει η Πατρίδα, αλλά και η ελληνική κοινωνία, τα όσα ζήσαμε σχετικά με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό στην περίοδο της περασμένης διακυβέρνησης”, ανέφερε, από την αίθουσα της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

“Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να φυλάσσει τα σύνορα της, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, διασώζοντας χιλιάδες ζωές σε στεριά και θάλασσα. Το απέδειξε πολλές φορές στα ναυάγια σαπιοκάραβων που χρησιμοποιούν οι διακινητές, το αποδεικνύει και στον Έβρο. Παραβάτης τόσο του Διεθνούς Δικαίου, όσο και της κοινής δήλωσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η Τουρκία, οι Αρχές της οποίας προωθούν, με τη χρήση βίας μετανάστες προς την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν και οι μαρτυρίες μεταναστών που εισήλθαν πρόσφατα από τον Έβρο”, σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube