Weather Icon

Οι Ρώσοι δολοφόνησαν τον… εγκέφαλο της Ουκρανικής γεωργίας: Με στοχευμένη ρουκέτα ενώ κοιμόταν

Οι Ρώσοι δολοφόνησαν τον… εγκέφαλο της Ουκρανικής γεωργίας: Με στοχευμένη ρουκέτα ενώ κοιμόταν

Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ουκρανίας, ο μεγαλύτερος παραγωγός και έμπορος σιτηρών της χώρας, ο Oleksiy Vadaturskyi, πέθανε στο σπίτι του μαζί με τη σύζυγό του, Raisa Vadaturska, τη νύχτα της 31ης Ιουλίου 2022.

Βασικός πρωταγωνιστής στη γεωργία της Ουκρανίας, ο θάνατος του Vadaturskyi θεωρείται ως άλλη μια απόπειρα του Κρεμλίνου να χειραγωγήσει τις εξαγωγές των σιτηρών της χώρας.

Ο θάνατος του ζευγαριού ήταν το αποτέλεσμα απευθείας επίθεσης πυραύλων κατά τη διάρκεια ρωσικού αεροπορικού βομβαρδισμού. Βίντεο από τη σκηνή δείχνουν ότι χτυπήθηκε ακριβώς η πτέρυγα της κατοικίας  όπου ήταν η κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού. Το σπίτι τους ήταν το μόνο κτίριο στη γειτονιά που χτυπήθηκε από ρωσική ρουκέτα.

Ο γενικός διευθυντής και ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες γεωργικές εταιρείες της Ουκρανίας, της  Nibulon, σκοτώθηκε στο σπίτι του στο Μικολάιβ.

Παρά το γεγονός ότι ήταν πάνω από την ηλικία στρατολόγησης, και έτσι του επιτρεποταν να φύγει από τη χώρα, ο Vadaturskyi αποφάσισε να μείνει στη γενέτειρά του, το Μικολάιβ, αψηφώντας τους συνεχείς βομβαρδισμούς της Ρωσίας στη νότια πόλη που βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.

  • Το Υπουργείο Υποδομών Alexander Kubrakov δήλωσε ότι ο θάνατος του Vadaturskyi ήταν μια «κολοσσιαία απώλεια» για την Ουκρανία. «Είμαι βέβαιος ότι δεν έχουμε καν κατανοήσει πλήρως την κλίμακα», είπε.

Η εταιρεία του ειδικεύεται στην παραγωγή και εξαγωγή ποικίλων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, του σιταριού και του καλαμποκιού. Η Nibulon επίσης διαθέτει μακράν τον μεγαλύτερο στόλο στην Ουκρανία, ο οποίος περιλαμβάνει 82 φορτηγίδες, ρυμουλκά και πλωτούς γερανούς. Η εταιρεία κατασκεύασε 27 τερματικούς σταθμούς μεταφόρτωσης, όπου μπορούν να αποθηκευτούν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών.

Ο Vadaturskyi είχε λάβει τον τίτλο του “Ήρωα της Ουκρανίας” και είχε επίσης επενδύσει πολλά στην αναβίωση της βιομηχανίας ποτάμιων μεταφορών της Ουκρανίας και αποκατέστησε το τοπικό ναυπηγείο στο Μικολάιβ.

Σύμφωνα με τον Vitaly Kim, τον επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Μικολάιβ, επρόκειτο για τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό που έχει δεχθεί η πόλη κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πολέμου, με περίπου 40 ρουκέτες.

  • Ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσι, ο Μιχαϊλο Πολόντιακ, τόνισε ότι ο θάνατος του επιχειρηματία ήταν μια δολοφονία εκ προθέσεως. ‘Ηταν καθαρός στόχος” είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Vadaturskyi ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγρότες στη χώρα, βασικό πρόσωπο στην περιοχή και μεγάλος εργοδότης. Το ακριβές χτύπημα του βλήματος, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά σε μια συγκεκριμένη πτέρυγα – την κρεβατοκάμαρα – δεν αφήνει αμφιβολίες για την καθοδήγηση και τη ρύθμιση της πρόσκρουσης. Για άλλη μια φορά: Ο Βαντατούρσκι έγινε συγκεκριμένος στόχος», τόνισε ο Ποντόλιακ.

Ο Vadaturskyi εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του 2021 του περιοδικού Forbes Ukraine, το οποίο υπολόγιζε την περιουσία του σε 430 εκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντάς τον ως τον 24ο πλουσιότερο Ουκρανό.

Η Nibulon κατατάσσεται στην 20η θέση στις «100 μεγαλύτερες εταιρείες της Ουκρανίας» με ετήσιο κύκλο εργασιών 25,8 δισεκατομμυρίων UAH

Η Nibulon έχει σημαντικές συμμετοχές στη γεωργία, την τεχνολογία και τη ναυπηγική βιομηχανία.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1991, μετέφερε το ρεκόρ 4,15 εκατομμυρίων τόνων διαφόρων φορτίων στους ποταμούς της Ουκρανίας.

Είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης χωρητικότητας ανελκυστήρων στην Ουκρανία και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών με έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιώντας έναν στόλο που κατασκευάστηκε στο δικό του ναυπηγείο με 82 φορτηγίδες, ρυμουλκά και πλωτούς γερανούς.

  • Ο πρώην βουλευτής  Ihor Mosiychuk σημειώνει ότι ο αποθανών επιχειρηματίας ανέπτυσε εναλλακτικούς τρόπους εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών στην ξένη αγορά, παρακάμπτοντας τα αποκλεισμένα λιμάνια της Οδησσού.

Κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής  ο επιχειρηματίας παρέμεινε στην Ουκρανία. Ο γιος του, Andrii Vadaturskyi, είναι συνιδιοκτήτης της Nibulon και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας.

Το 2007, ο Oleksiy τιμήθηκε με τον τίτλο του Ήρωα της Ουκρανίας «για την σημαντική προσωπική του συμβολή στην ενίσχυση του δυναμικού του αγροτοβιομηχανικού τομέα».

Η Ρωσίδα προπαγανδίστρια Margarita Simonyan αντέδρασε στον θάνατο του Vadatursky, υποστηρίζοντας ότι ο επιχειρηματίας ήταν μεγάλος χορηγός του ουκρανικού στρατού. Ο Σιμονιάν, αρχισυντάκτης του καναλιού RT, των πρακτορείων Sputnik και Rossiya Segodnya, δήλωσε ότι ο θάνατος του Vadatursky είναι «αποναζιστικοποίηση στην πράξη».

«Λαμβάνουμε και πάλι πληροφορίες από ουκρανικές πηγές ότι η αποναζιστικοποίηση προχωρά και προχωρά σωστά», έγραψε η Simonyan στο κανάλι της στο Telegram.

Υποστήριξε επίσης ότι είχε πληροφορίες ότι ο επιχειρηματίας αντιτάχθηκε σθεναρά στη Ρωσία και ουσιαστικά αρνήθηκε να συνεργαστεί με ρωσικές εταιρείες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από The Kyiv Independent/   The New Voice of Ukraine/   Kyiv Post/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube