Διεθνή
Ν. Μηταράκης: “Πολλά ερωτηματικά για το περιστατικό στον Έβρο” – Καταγγελία για ανταποκριτή ξένου ΜΜΕ ο οποίος παρίστανε τον μεταφραστή
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει θέσει ως στόχο την οικοδόμηση ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, δόθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης άδεια σε μέλη -εγγεγραμμένης στο Μητρώο του ΥΜΑ- Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται στη νομική εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων, να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου.
Στην αντιπροσωπεία της εν λόγω ΜΚΟ, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, συμμετείχε ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης, ο οποίος υπέβαλε παραπλανητικό αίτημα εισόδου ως μεταφραστής, ενώ πραγματικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνομιλήσει και να προχωρήσει σε συνεντεύξεις με ορισμένους εκ των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν προ ολίγων ημερών σε ελληνικό έδαφος, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε διαδικασίες παροχής εξηγήσεων στις αρμόδιες αρχές, καταγγέλλει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Μετά λύπης μας, διαπιστώνουμε ότι παραβιάστηκαν κατ’ ελάχιστο οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας όπως υπαγορεύονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, καθώς και ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες» .
Αναφορικά με το περιστατικό, επισημαίνεται ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Για το περιστατικό στον Έβρο παραμένουν πολλά ερωτηματικά καθώς διαφαίνονται ήδη σημαντικές ανακολουθίες στα γεγονότα και στις περιγραφές».
Συνολικά για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, με πρωτοβουλία του κ. Μηταράκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16:00 συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής.
Διεθνή
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για σεβασμό των δικαιωμάτων, λέει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ
Διεθνή
Mines Advisory Group: Θανατηφόρα “κληρονομιά” νάρκες και εκρηκτικοί μηχανισμοί σε Συρία, Λίβανο και Γάζα
Το Mines Advisory Group (MAG) είναι ένας παγκόσμιος ανθρωπιστικός οργανισμός και υπεράσπιση που εντοπίζει, αφαιρεί και καταστρέφει νάρκες ξηράς, πυρομαχικά διασποράς και βόμβες που δεν έχουν εκραγεί από μέρη που επηρεάζονται από συγκρούσεις.
Η MAG παρέχει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα, ιδιαίτερα για παιδιά, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν, να εργάζονται και να παίζουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλή μέχρι να καθαρίσουν τη γη.
Και εργαζόμαστε σε κοινότητες για να μειώσουμε τον κίνδυνο ένοπλης βίας μέσω προγραμμάτων διαχείρισης όπλων και πυρομαχικών που διατηρούν τα όπλα και τα πυρομαχικά ασφαλή και ασφαλή.
Από το 1989, η MAG έχει βοηθήσει περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους σε 70 χώρες να ξαναχτίσουν τις ζωές και τα προς το ζην μετά τον πόλεμο.
Πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτο να παγιδεύονται εκατομμύρια άνθρωποι στον κίνδυνο και τη φτώχεια για χρόνια μετά το τέλος των πολέμων.
Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις κοινότητες να συνεχίσουν τη ζωή τους και να πάρουν πίσω το μέλλον τους.
ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΕΣ
Οι συγκρούσεις έχουν αφήσει τον Λίβανο σε μεγάλο βαθμό μολυσμένο με νάρκες ξηράς και βόμβες διασποράς. Η MAG εργάζεται στον Λίβανο από το 2001 για την εξάλειψη της μόλυνσης και την παροχή εκπαίδευσης σχετικά με τους κινδύνους . Ο αριθμός των προσφύγων που εγκαταλείπουν την κρίση στη γειτονική Συρία έχει εντείνει την ανάγκη εκκαθάρισης γης.
Γιατί εργαζόμαστε στον Λίβανο
Δεκαετίες εμφύλιων και εξωτερικών συγκρούσεων κατά τη δεκαετία του 1980, του 1990 και το 2006, άφησαν τον Λίβανο με μια εκτεταμένη κληρονομιά μόλυνσης από νάρκες και βόμβες διασποράς.
Περισσότερες από 400.000 νάρκες τοποθετήθηκαν στη Μπλε Γραμμή, μια πολιτικά ευαίσθητη περιοχή στα νότια σύνορα του Λιβάνου. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα ναρκοπέδιο φραγμού που εκτείνεται 120 χλμ. Το 2006, τέσσερα εκατομμύρια βόμβες διασποράς έπεσαν στον Λίβανο, εκ των οποίων το 40% εκτιμάται ότι δεν εξερράγη κατά την πρόσκρουση, και είναι ακόμα ζωντανές.
Η σύγκρουση στη γειτονική Συρία οδήγησε πάνω από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπιστούν στον Λίβανο, μια χώρα με πληθυσμό περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτό έχει ασκήσει τεράστια πίεση σε ένα έθνος που ήδη υποφέρει από τις επιπτώσεις της μόλυνσης από νάρκες και βόμβες διασποράς. Αυτή η πίεση στους πόρους έχει οδηγήσει σε αύξηση των ατυχημάτων, καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται σε άγνωστη γη ή επιδιώκουν να την καλλιεργήσουν παρά τους κινδύνους.
Η γεωργία είναι η κύρια δραστηριότητα βιοπορισμού για τις κοινότητες στο νότο, ωστόσο μεγάλες περιοχές εύφορης γης παραμένουν απρόσιτες. Κάνοντας αυτή τη γη ασφαλή θα βελτιώσει τα μέσα διαβίωσης, θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και θα προσφέρει ασφάλεια. Η διάχυση από τη σύγκρουση στη Συρία στο λιβανέζικο έδαφος οδήγησε σε νέα μόλυνση, συμπεριλαμβανομένων των νάρκες ξηράς αυτοσχέδιας φύσης, και η MAG διεξάγει έρευνα και εκκαθάριση στη βορειοανατολική συνοριακή περιοχή για να το αντιμετωπίσει.
Η MAG δρομολογεί επείγουσα αντίδραση στον Λίβανο
Ομάδες MAG στον Λίβανο ξεκίνησαν μια επείγουσα αντίδραση για την αντιμετώπιση της νέας μόλυνσης που προέκυψε από δύο μήνες εντατικών αεροπορικών βομβαρδισμών και περισσότερο από ένα χρόνο συνεχιζόμενης σύγκρουσης χαμηλότερου επιπέδου στο νότο της χώρας.
Μόλις δύο εβδομάδες αφότου η κατάπαυση του πυρός σταμάτησε τη σύγκρουση, η MAG – συνεργαζόμενη με το Κέντρο Ναρκών του Λιβάνου (LMAC) – ανέπτυξε γρήγορα ομάδες για τη διεξαγωγή μη τεχνικής έρευνας, την αξιολόγηση της κλίμακας της μόλυνσης και τον εντοπισμό των επιπτώσεών της στις κοινότητες.
Οι επικίνδυνες περιοχές έχουν επίσης επισημανθεί για τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων, ενώ ομάδες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών (EOD) εργάζονται παράλληλα με το LMAC για να βρουν και να κατασκευάσουν ασφαλή εναέρια πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί. Μέχρι σήμερα, οι λιβανικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει περισσότερα από 2.300 αντικείμενα που δεν έχουν εκραγεί.
Στη Nabatieh, μια πολύ πληγείσα πόλη στο νότιο Λίβανο, οι ομάδες σύνδεσης της κοινότητας της MAG παρέχουν αυτοπροσώπως συνεδρίες εκπαίδευσης κινδύνου για να βοηθήσουν τους κατοίκους να ξαναρχίσουν τη ζωή τους με ασφάλεια. Μια συνεχιζόμενη εκστρατεία συνεχίζει επίσης να προσεγγίζει τις κοινότητες μέσω ψηφιακών πλατφορμών και παραδοσιακών μεθόδων, όπως φυλλάδια και διαφημιστικές πινακίδες.
Η απόκριση έκτακτης ανάγκης ακολουθεί εκτεταμένες προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης ανανέωσης, της εκτεταμένης εκπαίδευσης εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και εξειδικευμένων μαθημάτων για τον χειρισμό απειλών όπως τα πυρομαχικά με λευκό φώσφορο.
Η αμέσως μετά τη σύγκρουση είναι συχνά η πιο επικίνδυνη στιγμή. Το 2006, περίπου 230 θύματα που προκλήθηκαν από πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί σημειώθηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες από την κατάπαυση του πυρός. Από την κατάπαυση του πυρός της 24ης Νοεμβρίου φέτος, έχει καταγραφεί μόνο ένα θύμα – μείωση που αποδίδεται στην αποτελεσματική εκπαίδευση κινδύνου και στην προσέγγιση της κοινότητας, καθώς και στη διαφορετική φύση της μόλυνσης.
Ο διευθυντής της χώρας του MAG Sylvain Leforte δήλωσε: «Η ανταπόκρισή μας έκτακτης ανάγκης στην εκτεταμένη καταστροφή κατέστη δυνατή μόνο χάρη στην υποστήριξη των δωρητών και των εταίρων μας στο LMAC. Έχουμε αφιερώσει περισσότερο από ένα χρόνο προετοιμασίας για αυτήν την απάντηση, διασφαλίζοντας ότι οι ομάδες μας είναι εξοπλισμένες με τη σωστή γνώση και εκπαίδευση.
«Επενδύσαμε επίσης πολλά στην εκπαίδευση κινδύνου ενώ η σύγκρουση ήταν σε εξέλιξη, έτσι ώστε οι κοινότητες που επιστρέφουν στα σπίτια τους στο σημείο της κατάπαυσης του πυρός να έχουν επίγνωση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν».
Ο Ali Shuaib, Διευθυντής Συνδέσμου Κοινότητας της MAG, δήλωσε: «Οι πρώτες μέρες οποιασδήποτε απάντησης είναι κρίσιμες καθώς διασφαλίζουμε ότι οι οικογένειες που επιστρέφουν παραμένουν ασφαλείς και συλλέγουμε τα απαραίτητα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με την έκταση και τη φύση της μόλυνσης, ώστε να δώσουμε προτεραιότητα στις προσπάθειές μας. ”
Οι αποναρκωτές της MAG επέστρεψαν επίσης στο χωριό Ain Majdalain στην περιοχή Jezzine για να επαναλάβουν τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης σε γεωργική γη που είχε μολυνθεί από πυρομαχικά διασποράς από τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου τη δεκαετία του 1980. Μέχρι στιγμής, πάνω από δώδεκα εκρηκτικά έχουν αφαιρεθεί με ασφάλεια, ενώ η εκκαθάριση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο έως τριών μηνών. Αυτό θα αποκαταστήσει την πρόσβαση σε βεράντες αμπελοκαλλιέργειας, απαραίτητες για την τοπική οικονομία.
Η Sara Abozaid, επικεφαλής της ομάδας MAG, δήλωσε: «Ήμασταν όλοι πολύ πρόθυμοι να ξαναρχίσουμε τις επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί τόσο η μακροχρόνια μόλυνση όσο και οι πρόσφατοι κίνδυνοι που προκλήθηκαν από την τελευταία σύγκρουση».
Ο συνάδελφός της, Hassan Saade, ένας αποναρκοθέτης με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία, πρόσθεσε: «Αυτή η γη καλλιεργείται για γενιές. Η εκκαθάρισή του είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία».
Η MAG παραμένει προσηλωμένη στις συνεχιζόμενες δραστηριότητές μας, υποστηρίζοντας την ανάκαμψη του Λιβάνου και διασφαλίζοντας την ασφάλεια των κοινοτήτων του.
«Δεκαετίες» για τον καθαρισμό βομβών που δεν έχουν εκραγεί στη Γάζα, προειδοποιούν οι ειδικοί
Η συμβουλευτική ομάδα ναρκών είπε ότι η εκκαθάριση που απαιτείται στη Γάζα θα ήταν «σχεδόν άνευ προηγουμένου»
Ανταποκριτής Παγκόσμιων Υποθέσεων
Οι άμαχοι στη Γάζα θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο «θανάτου και τραυματισμού» από νάρκες ξηράς για δεκαετίες μετά το τέλος της σύγκρουσης, προειδοποίησε ο κορυφαίος οργανισμός εκκαθάρισης ναρκών στον κόσμο.
Η Συμβουλευτική Ομάδα Ναρκών (MAG) είπε ότι η εκκαθάριση της Γάζας είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετά χρόνια λόγω της πυκνότητας των μη εκραγμένων πυρομαχικών μετά τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Η MAG – η οποία εργάστηκε για να καθαρίσει τη Γάζα από νάρκες ξηράς μετά από συγκρούσεις το 2008 και το 2009, και παρακολουθούσε και επιχειρούσε να εντοπίσει μη εκραγείς πυρομαχικούς στον τρέχοντα πόλεμο – προειδοποίησε ότι η αποναρκοθέτηση της περιοχής θα απαιτούσε «σχεδόν άνευ προηγουμένου» προσπάθειες και θα κόστιζε δεκάδες εκατομμύρια λίρες .
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή η εκκαθάριση των πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών είναι περίπου 15 φορές πιο ακριβή και μεγαλύτερη από τις αγροτικές τοποθεσίες, είπε η MAG.
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εντατικές επιθέσεις στη Γάζα από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στη χώρα στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 Ισραηλινούς πολίτες και απήγαγε εκατοντάδες άλλους.
Το Euro–Med Human Rights Monitor ανέφερε πριν από έναν μήνα ότι το Ισραήλ είχε ήδη ρίξει περισσότερους από 25.000 τόνους εκρηκτικών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.
Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες συσκευές που δεν έχουν εκραγεί παραμένουν στη Γάζα, αλλά ο Dave Willey, Διευθυντής Ποιότητας Προγράμματος της MAG, είπε ότι είναι πιθανό να είναι «υψηλές δεκάδες χιλιάδες» δεδομένου του αριθμού των βομβών που έπεσαν και του ποσοστού που πιθανόν να απέτυχε να εκραγεί.
Καπνός υψώνεται πάνω από τη Ράφα της Γάζας στις 9 Νοεμβρίου 2023, εν μέσω αεροπορικών επιδρομών. (Φωτογραφία: Abed Rahim Khatib/Getty)Άνδρες κοιτάζουν τον τόπο μιας θανατηφόρας έκρηξης στο νοσοκομείο Al–Ahli στην πόλη της Γάζας, 18 Οκτωβρίου 2023 (Φωτογραφία: Abed Khaled/AP)
«Προβλέπουμε μια απίστευτα δύσκολη και επίπονη επιχείρηση, με μη εκραγέντα πυρομαχικά διαφορετικών τύπων που απαιτούν διαφορετική προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι θα καταστούν ασφαλή», είπε ο κ. Willey.
«Θα είναι ένα περιβάλλον υψηλής πίεσης στο οποίο οι άνθρωποι θα θέλουν να ανοικοδομήσουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ ειδικοί σε εκρηκτικά μηχανήματα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους μη εκραγείς πυραύλους και βλήματα στα ερείπια».
Ο κ. Ο Willey είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τους πυραύλους ακριβείας και τις βόμβες που εκτοξεύονται από αεροσκάφη, οι οποίοι μπορούν να είναι πιο περίπλοκοι στην εξουδετέρωση, και ότι οι ομάδες του ήδη συντάσσουντεχνικές εκθέσεις και διαγράμματα για κάθε τύπο διατάγματος.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι θα απαιτούσε διεθνή χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσει να καθαρίσει με επιτυχία την περιοχή.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής της MAG για τη Μέση Ανατολή, Najat al Hamri, δήλωσε: «Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας σε μέρη όπως η Ράκα, στη βορειοανατολική Συρία και η Μοσούλη, στο Ιράκ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανοικοδόμηση χωρίς άδεια και ότι τέτοιες εργασίες είναι πιθανές θα χρειαστούν δεκαετίες εκτός αν υπάρχει παγκόσμια πολιτική βούληση και χρηματοδότηση για να επιταχυνθεί η τεράστια προσπάθεια που απαιτείται για να μπορέσουν οι άνθρωποι να ξαναχτίσουν τις κατεστραμμένες κοινότητές τους».
Είπε ότι η MAG θα πρέπει να «δουλέψει πολύ σκληρά» για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για τους κινδύνους της επιστροφής σε κατεστραμμένα σπίτια από βομβαρδισμούς, με ορισμένους άμαχους να επιστρέφουν ήδη στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια παύσεων των εχθροπραξιών.
Αυτό τους θέτει «σε κίνδυνο από νέα εκρηκτική μόλυνση και κατεστραμμένα κτίρια», είπε, προσθέτοντας: «Ακόμα και αυτά τα κτίρια μεκάποια δομική ακεραιότητα μπορεί να είναι γεμάτα με εκρηκτικές μηχανές και έχουμε δει πολύ συχνά σε άλλα πλαίσια να χάνονται ζωές επειδή οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν τις προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους τους πριν από την εκκαθάριση.
«Όμως, οποιεσδήποτε προσπάθειες για την έναρξη των εργασιών έρευνας και εκκαθάρισης θα απαιτήσουν πολιτική σταθερότητα, φυσικά, μια διαρκή ειρήνη και την ικανότητα γρήγορης μεταφοράς μηχανημάτων, εξοπλισμού και τεχνικών εμπειρογνωμόνων μας στην επικράτεια».
ΠΗΓΗ I PAPER
ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Η MAG δραστηριοποιείται στη Συρία από το 2016 για να καταστήσει τη γη ασφαλή για τους πληθυσμούς που επλήγησαν από πολυετείς συγκρούσεις.
Νάρκες ξηράς, πυρομαχικά διασποράς, άλλες βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί έχουν αφήσει μια θανατηφόρα κληρονομιά που σκοτώνει και τραυματίζει ανθρώπους, εμποδίζει τις κοινότητες να χρησιμοποιήσουν τη γη τους και εμποδίζει τους εκτοπισμένους πληθυσμούς να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.
Γιατί δουλεύουμε στη Συρία
Η Συρία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συγκρούσεις στον κόσμο και έχει γίνει μάρτυρας εκτεταμένων εχθροπραξιών από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011. Μεγάλα τμήματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων, έχουν καταστραφεί από εκρηκτικά όπλα.
Η σύγκρουση έχει καθημερινό αντίκτυπο στη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, με τις φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινότητες να πλήττονται περισσότερο. Έχει προκαλέσει άμεσα τον εκτοπισμό περίπου 6,2 εκατομμυρίων Σύριων και τη σχεδόν συνολική κατάρρευση της οικονομίας, με περίπου το 70% να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Κατά μέσο όρο, 25 άνθρωποι σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε εβδομάδα από εκρηκτικούς κινδύνους, με περίπου τρεις επιζώντες να έχουν υποστεί τουλάχιστον ένα ακρωτηριασμό άκρου. Περίπου οι μισοί από το σύνολο των Σύριων ζουν με τον κίνδυνο εκρηκτικού κινδύνου και περίπου το 25% των θυμάτων είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ 11 και 17 ετών.
Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό ατυχημάτων μεταξύ των πληθυσμών που επιστρέφουν και εξακολουθεί να εμποδίζει πολλούς άλλους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, επιβαρύνοντας τους πόρους σε άλλες περιοχές της χώρας. Το 2020 το Land Mine Monitor ανέφερε ότι υπήρξαν περισσότερα εκρηκτικά ατυχήματα στη Συρία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Πώς βοηθάμε
Οι ομάδες MAG καθαρίζουν τις ναρκοθετημένες περιοχές χρησιμοποιώντας χειροκίνητες μεθόδους και μηχανικά μέσα, επιτρέποντας στις κοινότητες να χρησιμοποιούν τη γη τους με ασφάλεια, παρέχοντάς τους μεγαλύτερη επισιτιστική ασφάλεια και συμβάλλοντας στην άμβλυνση της φτώχειας.
Η γη που εκκαθαρίστηκε από τη MAG στη βορειοανατολική Συρία επιτρέπει την ασφαλή επιστροφή των εκτοπισμένων ανθρώπων και έχει επιτρέψει την αποκατάσταση βασικών υποδομών, όπως ύδρευση και δρόμους, και έχει κάνει ασφαλή τα σχολεία, τα σπίτια και τη γεωργική γη.
Η MAG βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για να κρατηθούν ασφαλείς οι πληγείσες κοινότητες, παρέχοντας εκπαίδευση κινδύνου που σώζει ζωές , η οποία βοηθά τους ανθρώπους να εντοπίζουν και να αποφεύγουν επικίνδυνες καταστάσεις.
Σε κατοικημένες περιοχές, οι ομάδες μας εργάζονται μέσα από τα ερείπια κατεστραμμένων ή κατεστραμμένων σπιτιών, απομακρύνοντας εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου και καθιστώντας ασφαλή την έναρξη της διαδικασίας ανοικοδόμησης.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Διεθνή
DW: Ο Ερντογάν ετοιμάζει βαλίτσες για Δαμασκό!
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και πηγές στη Δαμασκό, θα επισκεφτεί τη Δαμασκό σε 15 ημέρες και ενδέχεται να προσευχηθεί στο μεγάλο τέμενος Ουμαγιάντ.
Σε μια σημαντική ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής της D8 της ομάδας των Ανεπτυγμένων Ισλαμικών Κρατών (Αίγυπτος, Ιράν, Ινδονησία, Μαλαισία, Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Πακιστάν, Τουρκία) χθες στο Κάιρο, ο πρόεδρος της Τουρκίας επικεντρώθηκε στο θέμα της Συρίας και έμμεσα αποκάλυψε τα σχέδιά του για την περιοχή. Η καθιέρωση εκεχειρίας στον Λίβανο και η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία θα είναι, είπε, η «αρχή μιας πιο θετικής περιόδου».
«Πρέπει να πρωτοστατήσουμε στην ανάπτυξη νέας δυναμικής, για να διασφαλίσουμε την εσωτερική ειρήνη στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο και τη Συρία και να κάνουμε πρωτοποριακά βήματα κατά του Ισραήλ, που συνεχίζει τις επιθέσεις του με την απροκάλυπτη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Δαμασκό.
Επαφές με το καθεστώς αλ Τζολάνι
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και πηγές στη Δαμασκό, θα επισκεφτεί τη Δαμασκό σε 15 ημέρες και ενδέχεται να προσευχηθεί στο μεγάλο τέμενος Ουμαγιάντ. Θα συναντηθεί με τον αρχηγό της HTS και με Τουρκμένους της Συρίας. Η επίσκεψή του θα είναι ουσιαστικά η αναγνώριση από την Άγκυρα της νέας ηγεσίας με επικεφαλής έναν επικηρυγμένο τρομοκράτη τζιχαντιστή, τον Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ή πιο σωστά, τον Ahmed Hussein al-Sharaa.
Όμως προκειμένου να αποφευχθούν τα αρνητικά σχόλια για τον Tούρκο πρόεδρο, το γραφείο του πρακτορείου Bloomberg στην Άγκυρα μετέδωσε χθες ότι ήδη η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει σύντομα τους νέους ηγέτες της Συρίας από τον κατάλογο των μελών τρομοκρατικών οργανώσεων, χωρίς να περιμένει παρόμοια βήματα από άλλες χώρες ή τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι Κούρδοι πάντα στο στόχαστρο
Παρά τις αμερικανικές παραινέσεις προς την Άγκυρα να μην πειράξει τους Κούρδους της Συρίας, η τουρκική ηγεσία φαίνεται να έχει ήδη προετοιμάσει τα επόμενα βήματά της. Σύμφωνα με αρθρογράφο της εφημερίδας Χουριέτ, το πρόγραμμα για τη Συρία έχει οριστικοποιηθεί. Την 1η Μαρτίου του 2025 θα συσταθεί προσωρινή κυβέρνηση, θα αναγνωριστεί από τον λαό και θα συσταθεί μια συντακτική συνέλευση για την επεξεργασία και επικύρωση του νέου Συντάγματος.
Μετά την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει επίσης η διαδικασία αφοπλισμού του κουρδικού PKK-YPG. Η νέα συριακή ηγεσία θα καλέσει όλες τις ένοπλες ομάδες στη Συρία να καταθέσουν τα όπλα τους και θα δημιουργηθεί μηχανισμός ελέγχου κατά τη διαδικασία αφοπλισμού. Οι μη Σύροι εντός του PKK-YPG θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως και η διοίκηση της οργάνωσης. Τα μέλη του PKK-YPG που θα καταθέσουν τα όπλα τους θα μπορούν να ενταχθούν στον συριακό στρατό.
Ο επικεφαλής του YPG, Μαζλούμ Κομπάνι, θέλει η περιοχή του να παραμείνει υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με τη Χουριέτ, το νέο σχέδιο είναι να τεθεί η κουρδική περιοχή υπό τον έλεγχο της νέας συριακής κυβέρνησης και της Τουρκίας.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ενδιαφέροντα2 εβδομάδες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;