Weather Icon
Ρωσία 11 Αυγούστου 2022

Μεντβέντεφ: Ξανά πρόεδρος της Ρωσίας;

Μεντβέντεφ: Ξανά πρόεδρος της Ρωσίας;

«Ο Πούτιν έχει τον ασφαλέστερο τρόπος διαχείρισης προσωπικοτήτων»

Έχει δηλώσει οτι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας «περίεργος παππούς με άνοια», ότι η ηγεσία της ΕΕ είναι «τρελή» και ότι η Ρωσία θα διασφαλίσει ότι η Ουκρανία «θα εξαφανιστεί από τον χάρτη». Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας και νυν αναπληρωτή επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι δηλώσεις του οποίου ποτέ δεν περνάνε ασχολίαστες. 

Η πορεία και η αλλαγή της στάσης του στο χρόνο θεωρείται αξιοσημειώτη, όσο και τα σχόλιά του.  Το 2008, όταν έγινε πρόεδρος της Ρωσίας, υποσχέθηκε εκσυγχρονισμό και απελευθέρωση, και συχνά μιλούσε για την αγάπη του για το blogging και τα gadgets. Επισκέφτηκε μάλιστα τη Σίλικον Βάλεϊ και έλαβε ένα νέο iPhone 4 από τον Στιβ Τζομπς. Πλέον ο τόνος του είναι έντονος, «μάτσο», σίγουρα ενθουσιώδης όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, και πάντα προκλητικός όταν αναφέρεται στη Δύση. 

Ο Μεντβέντεφ για πολλούς αναλυτές επανεφηύρε την προσωπικότητά του για να παραμείνει συανφής σε ένα κλίμα που έχει σκοτεινιάσει σημαντικά από τότε που ο ίδιος έφυγε από την προεδρία. Πολλοί θεωρούν επίσης αξιοθρήνητη τη μεταμόρφωσή του, και άλλοι ενδεικτική της διάψευσης της ελπίδας που κυριάρχησε πριν από μια δεκαετία, όταν μερικοί πίστεψαν ότι το σύστημα που δημιούργησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κάποιο είδος απελευθέρωσης.

Ο Μεντβέντεφ είναι επικεφαλής στο κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν από το 2012 και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 2020. Θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πούτιν και διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012 και στη συνέχεια πρωθυπουργός μέχρι το 2020.  

Τώρα κυκλοφορούν φήμες στη Μόσχα ότι ο Μεντβέντεφ σηκώνει συνεχώς τους τόνους κατά της Δύσης για ενισχύσει τη θέση του στον στενό κύκλο εξουσίας του Κρεμλίνου. 

Από την άλλη, από ορισμένους θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαδόχων του Πούτιν που κάνουν «θόρυβο». Σύμφνα με την δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment for International Peace ο Πούτιν έχει αποδυναμωθεί και στη Μόσχα «τρέχει» υπογείως η κούρσα διαδοχής του, στην οποία διακρίνεται ο Μεντβέντεφ. Για άλλους πάλι, όπως ο ειδικός στη ρωσική πολιτική και πολιτική, Μαρκ Γκαλεότι, ο Μεντβέντεφ «φωνάζει» γιατί από απόγνωση και όχι από φιλοδοξία. 

Σύμφωνα πάντως με τον Ρώσο δημοσιογράφο, Μιχαήλ Ζιγκάρ, ο Πούτιν έχει αφήσει να εννοηθεί στον Μεντβέντεφ ότι μπορεί να γίνει ξανά πρόεδρος, και για να γίνει αυτό πρέπει να είναι πολιτικά δυνατός και επαρκής για αυτήν την ιστορική στιγμή.

Σχολιάζοντας το rpolitik σημειώνει ότι η είδηση φαίνεται ρεαλιστική. «Ο Μεντβέντεφ φαίνεται να πιστεύει ότι ο Πούτιν ποντάρει ξανά σε αυτόν. Τώρα συμπεριφέρεται ως μελλοντικός πρόεδρος, επιδιώκοντας να πείσει τις ελίτ της Ρωσίας για το μέλλον του», αναφέρει, προειδοποιώντας ότι είναι στο στιλ του Πούτιν να αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τους συνεργάτες τους, για να τους κρατά ‘αφοσιωμένους και ανταγωνιστικούς.

«Για τον Πούτιν, είναι πολιτικά ο ασφαλέστερος τρόπος διαχείρισης προσωπικοτήτων όπως ο Μεντβέντεφ», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube