Weather Icon

Μεγάλη κίνηση από τον Σύλλογο Ποντίων Μονάχου! Στηρίζει τη θεσμοθέτηση της υποτροφίας «Νίκος Καπετανίδης»

Μεγάλη κίνηση από τον Σύλλογο Ποντίων Μονάχου! Στηρίζει τη θεσμοθέτηση της υποτροφίας «Νίκος Καπετανίδης»

Οι ομογενείς συμπατριώτες μας στη Γερμανία συμβάλλουν στην υλοποίηση ενός μεγάλου οράματος.

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Το νερό κύλησε στο αυλάκι! Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα το φθινόπωρο του 2021. Εκατό χρόνια μετά τον μαρτυρικό θάνατό του, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο πάρκο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη. Μία ημέρα μετά τη «Δέηση Πόντου» που ήταν ένα μουσικό μνημόσυνο στην αγία μορφή του. «Εποίκαμ’ εσέν’ άγαλμα το έργο σ’ να τιμούμε». Από εκείνη την εποχή και μετά, υπήρξαν και άλλες «νίκες» στη μάχη για τη δικαίωση του Εθνομάρτυρα, δημοσιογράφου του Πόντου!

Καθιερώθηκε στον δημοσιογραφικό κόσμο, με τη βούλα της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, η 21η Σεπτεμβρίου (η ημέρα που απαγχονίστηκε το 1921) ως ημέρα μνήμης. Ο αγώνας συγκίνησε συγγραφικά αλλά και καλλιτεχνικά, αφού δημιουργήθηκε τραγούδι στην ποντιακή διάλεκτο, το «Καπετανίδη αετέ» το οποίο ακολούθησε τη Λαϊκή Τραγωδία, ενώ τώρα ετοιμάζεται η μεγάλη συναυλία στις 18 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, στη συμπρωτεύουσα, την οποία διοργανώνει ο «Σύλλογος Δράσης Νίκος Καπετανίδης».

Υπάρχουν όμως και άλλα κέρδη στον αγώνα για τη δικαίωση του Εθνομάρτυρα.  Πλέον μπαίνει σε φάση υλοποίησης και μία από τις σημαντικότερες ιδέες, που είχαν προτείνει μέλη του σωματείου και αφορά την υποτροφία «Νίκος Καπετανίδης». Ομογενείς συμπατριώτες μας από τη Γερμανία συμβάλλουν για τη θεσμοθέτηση μιας υποτροφίας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος! Ο «Σύλλογος Ποντίων Μονάχου» θα έχουν την τιμή να προσφέρουν την πρώτη χορηγία για το πρώτο ακαδημαϊκό έτος, σε κοινή συνεργασία με τον «Σύλλογο Δράσης Νίκος Καπετανίδης», τον Δήμο Παύλου Μελά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης .  Η υποτροφία θα δοθεί σε αριστούχο φοιτητή τελειόφοιτο που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, να υποστηρίξει ένα μεταπτυχιακό για τη συγγραφή μιας διατριβής μέσα από το υλικό της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ» του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου:

«Ο σύλλογος Ποντίων Μονάχου με αισθήματα χαράς και συγκίνησης συμμετέχει στην ιερή προσπάθεια για την επιδαψίλευση τιμών στον Εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη μια εμβληματική μορφή του Ελληνισμού του Πόντου που το παράδειγμα του στο παρόν είναι μια διαρκής υπόμνηση του Εθνικού και ατομικού Χρέους ημών των απογόνων των επιζησάντων της Γενοκτονίας.

Τιμώντας την ιστορία των προγόνων μας και αναλογιζόμενοι το ιερό τους χρέος οι Λίντα και Ανδρέας Παπάζωφ αγαπητά μέλη του συλλόγου μας προσέτρεξαν στην προσπάθεια αυτή καταβάλλοντας το ποσό των 1500 ευρώ σε συνεργασία με τον σύλλογο Δράσης Νίκος Καπετανίδης στην κοινή συνεργασία του με τον Δήμο Παύλου Μελά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την θεσμοθέτηση μιας υποτροφίας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος που θα δοθεί σε αριστούχο φοιτητή τελειόφοιτο που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει ένα μεταπτυχιακό για την συγγραφή μιας διατριβής μέσα από το υλικό της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη.

Η συνεισφορά μας αυτή είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στην μνήμη του ανθρώπου που έδωσε την ζωή του στην Τουρκική Κεμαλική αγχόνη με την φράση ” Ζήτω η Ελλάς”.

Σύλλογος Ποντίων Μονάχου»

Ο Καπετανίδης είναι μία μορφή της ποντιακής ιστορίας, το τέλος του οποίου συγκινεί και συγκλονίζει! Η προσωπικότητά του είναι μοναδική και μπορεί να ενώσει. Γι’αυτό αξίζουν όσες θυσίες γίνονται στο όνομά του, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που ο γκρίζος λύκος αλυχτά και απειλεί τον Ελληνισμό.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube