Weather Icon

Κύπρος: «Το Pegasus υπάρχει εδώ – Τα απόνερα στην Αθήνα»

Κύπρος: «Το Pegasus υπάρχει εδώ – Τα απόνερα στην Αθήνα»

Τα απόνερα του κυπριακού σκανδάλου έχουν φτάσει από την Κύπρο στην Αθήνα και όχι το ανάποδο

Φάνης Μακρίδης   

Χείμαρρος ήταν ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα που διασυνδέεται –βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων– με την Κύπρο και τον Ταλ Ντίλιαν.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου έκανε λόγο για πληροφορίες και ενδείξεις ότι το Pegasus χρησιμοποιείται στο νησί μας. Και δεν έμεινε μέχρι εκεί. Λίγες στιγμές αργότερα μίλησε για τη βεβαιότητά του ότι σε Ελλάδα και Κύπρο, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, διαγράφονται αρχεία και δεδομένα από τους χειριστές λογισμικών παρακολούθησης.

Μάλιστα, το υπερτόνισε. «Είμαι απόλυτα βέβαιος» είπε ο Κύπριος ευρωβουλευτής, ενώ στην καταληκτική του τοποθέτηση γι΄ αυτή την παράμετρο, επανέλαβε: «Είμαι απόλυτα βέβαιος γι΄ αυτό που σας λέω».

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στην απροθυμία της κυπριακής Κυβέρνησης να απαντηθεί το ερώτημα κατά πόσον παράγονται και πωλούνται τέτοια λογισμικά το νησί μας. 

Στις αρχικές του τοποθετήσεις κατά τη ζωντανή συνέντευξή του -διάρκειας επτά λεπτών- που μεταδόθηκε την περασμένη Πέμπτη στον ελλαδικό ραδιοσταθμό, κι απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, είπε μεταξύ άλλων ότι βάσει των δεδομένων, φαίνεται πως «τα απόνερα του κυπριακού σκανδάλου και όσων συμβαίνουν εδώ έχουν φτάσει στην Αθήνα και όχι το ανάποδο». 

Στη συνέχεια, μίλησε για τις απαντήσεις που επιχείρησε να λάβει η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την παραγωγή και την πώληση λογισμικών παρακολουθήσεων μέσω Κύπρου: «Από το ξεκίνημα της λειτουργίας αυτής της επιτροπής που έχει συσταθεί στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Μάρτη για να διερευνήσει τα ζητήματα του Pegasus, στην οποία έχω την τιμή εκ μέρους της Αριστεράς να είμαι αντιπρόεδρος, έχουν υποβληθεί ερωτήματα και από άλλους συναδέλφους αλλά και από εμάς, κατά πόσον λειτουργούν εταιρείες στην Κύπρο που παράγουν και εξάγουν αυτό το λογισμικό, εάν το θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου επιτρέπει την παραγωγή αυτών των λογισμικών και εάν εξάγονται με τρόπο που να καλύπτεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ουδεμία απάντηση».

Εξάλλου, στην κατακλείδα της 7λεπτης ραδιοφωνικής του παρουσίας, ο Γιώργος Γεωργίου έκανε λόγο για τις πληροφορίες του που παρουσιάζουν άτομα που χρησιμοποιούσαν παρεμφερή λογισμικά σε Ελλάδα και Κύπρο, αυτή τη στιγμή να καταστρέφουν στοιχεία. Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι και εκεί (Ελλάδα) και εδώ (Κύπρος) μετά από το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, παίρνουν τα μέτρα τους και προσπαθούν να προστατευτούν αποκρύβοντας στοιχεία, διαγράφοντας δεδομένα, πετάγοντας στον κάλαθο ή φυλάσσοντας προς το παρόν πάρα πολλά απ΄ αυτά τα μηχανήματα και τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους έκαναν τις παρακολουθήσεις. Είμαι απόλυτα βέβαιος γι΄ αυτό που σας λέω».

Νωρίτερα και απαντώντας σε ερώτημα του δημοσιογράφου Γιάννη Σμυρλάκη, ανέφερε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την ευχέρεια στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών να προβαίνουν σε παρακολουθήσεις: «Μέσα από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν θεσπιστεί κανονισμοί και οδηγίες που δυστυχώς έχουν υιοθετηθεί και από πολλά κράτη-μέλη, μέσα από τα οποία νομοθετήματα διευκολύνεται, για να μην πω ότι επιτρέπεται τελικά, η παρακολούθηση πολιτών, η διάβρωση της Δημοκρατίας, ή υπόσκαψη του κράτους πρόνοιας, η αναίρεση των όποιων προσωπικών δεδομένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών».

 Καταθέτει ο Κουκάκης για λογισμικά που «διασυνδέουν απευθείας την Κύπρο»

Κλήθηκε να τοποθετηθεί για την ακρόαση της εξεταστικής επιτροπής για το Pegasus και άλλα λογισμικά που θα πραγματοποιηθεί στις 30 του μήνα. Σύμφωνα με την ατζέντα της επιτροπής, θα ανοίξει ο φάκελος «παρακολουθήσεις πολιτών» και θα καταθέσει ο Ελλαδίτης δημοσιογράφος, Θανάσης Κουκάκης. Το κινητό τηλέφωνο του τελευταίου για 10 εβδομάδες παρακολουθείτο μέσω του Predator.

Σχολιάζοντας το σχετικό ζήτημα ο Κύπριος ευρωβουλευτής, προέβη σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για το ρόλο της Κύπρου: «Είμαι αισιόδοξος. Εκεί έχουμε καλέσει και τον κ. Κουκάκη και θα διερευνήσουμε ακριβώς και τα ζητήματα που αφορούν στο Pegasus και στο Predator, τα οποία διασυνδέουν απευθείας την Κύπρο με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Υπό την έννοια ότι και πριν από το 2013-2014 με βάση και όσα έχουν διαρρεύσει από το Wikileaks, οι κυπριακές υπηρεσίες, η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά και η Αστυνομία ενδεχομένως και άλλοι φορείς, έχουν διαπραγματευτεί, έχουν εκπαιδευτεί και έχουν αγοράσει τους πρόδρομους του Pegasus, το λεγόμενο Galileo και το Da Vinci. Αργότερα, βέβαια, έχουν υπάρξει ενδείξεις και παραδοχές. Και κατακλύζεται ο διεθνής Τύπος από πληροφορίες και ενδείξεις ότι και το Pegasus υπάρχει εδώ (σ.σ. εννοεί στην Κύπρο). Ξέρετε. Το έχετε υπονοήσει, χωρίς να το ονομάσετε. Υπήρξε ένα σκάνδαλο εδώ πέρα, με το μαύρο βαν, το οποίο διέρχετο πόλεις, πλατείες, γειτονιές και χωριά και παρακολουθούσε κόσμο. Δυστυχώς αυτή η υπόθεση κουκουλώθηκε με την παρέμβαση της Γενικής Εισαγγελίας της Κύπρου Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, κατά παραδοχή του, το δικηγορικό του γραφείο ήταν αυτό το οποίο διαβουλεύτηκε με τον κ. Άβνι, Ισραηλινό, στενό συνεργάτη του περιβόητου κ. Ντίλιαν, ο οποίος κατείχε το μαύρο βαν. Αυτή η υπόθεση έκλεισε προς το παρόν. Ξανανοίγει, βέβαια, τώρα μέσα από τη δράση μας στην ευρωπαϊκή επιτροπή για το Pegasus. Ο κ. Ντίλιαν είναι εξαιρετικά εκτεθειμένος γιατί μέσα από εταιρεία την οποία διαθέτει, είχε άμεση συνεργασία με την περιβόητη -επίσης- NSO, αυτήν που παράγει το Pegasus. Η εταιρεία του κ. Ντίλιαν εδρεύει στη Λεμεσό και από αυτή την εταιρεία το 2018 αγοράζοντας μια άλλη, εξήγαγε προς την Ελλάδα το περιβόητο Predator το οποίο παρακολούθησε απ’ ό,τι φαίνεται τον κ. Κουκάκη και τον κ. Ανδρουλάκη. Και δεν ξέρω πόσους άλλους βέβαια».

Το μέχρι τώρα έργο της εξεταστικής επιτροπής

Για το μέχρι στιγμής έργο της εξεταστικής επιτροπής της Ευρωβουλής και την αιτιολογία που δίδουν οι εταιρείες πώλησης λογισμικών παρακολούθησης ότι συναλλάσσονται νόμιμα με κρατικές υπηρεσίες, σχολίασε: «Αυτό μας λένε μέσα από τις ακροάσεις που διενεργούμε στην επιτροπή όπου έχουμε καλέσει και εκπροσώπους αυτών των εταιρειών. Της NSO στην προκειμένη περίπτωση. Και βέβαια αυτοί αποποιούνται κάθε ευθύνης λέγοντας ότι ‘εμείς πουλάμε σε εθνικές υπηρεσίες. Το ποια χρήση γίνεται και αν παρανομούν, δεν είναι δική μας υπόθεση. Είναι δικιά τους’. Βέβαια, έχουν πωλήσει σε 14 ευρωπαϊκές χώρες τέτοιου είδους προϊόντα. Σε δύο απ΄ αυτές λέγεται ότι τα έχουν αφαιρέσει και προφανώς εννοούν την Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες έχουν παραδεχθεί ότι τα χρησιμοποιούν. Είναι μετέωρο τι έχουν κάνει στην Ισπανία, στην οποία -επίσης- έχει γίνει παραδοχή ότι λειτούργησε το Pegasus και παρακολούθησε πολιτικούς και άλλους ακτιβιστές και δημοσιογράφους. Στην Ισπανία εμείς θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη επί τόπου για να διερευνήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Με επιστολή μου την περασμένη Δευτέρα προς το προεδρείο της επιτροπής έχω ζητήσει την κατ΄ επείγουσα διερεύνηση του ζητήματος που αφορά στα ελληνικά πράγματα και την ανάγκη καθόδου της εν λόγω επιτροπής στην οποία συμμετέχω, για να διερευνήσουμε το τι συμβαίνει. Δεν είμαι βέβαιος αν θα πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη, αν θα το επιτρέψει η ελληνική κυβέρνηση αλλά η πρόθεση είναι αυτή εν πάση περιπτώσει».

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube