Weather Icon

Κύπρος: Το κατοχικό καθεστώς στέκεται όρθιο από… εισφορές των θυμάτων του

Κύπρος: Το κατοχικό καθεστώς στέκεται όρθιο από… εισφορές των θυμάτων του

Ο απόλυτος παραλογισμός

Άριστος Μιχαηλίδης   

Σου λέει ο άλλος, γιατί να βάλω πεζίναν ποδά να με κλέφτουν, θα πάω ποτζιεί, είντα εν να σπάσω, να τους έχω να με περιπαίζουν! Δείχνει και οργή. Και σε αποστομώνει στο άψε σβήσε. Να μην ρωτήσεις πώς και γιατί; Να μην σε δει να απορείς και να στέκεται ο κόμπος στο λαιμό σου. Να σε προλάβει. Είντα, εν να τους έχω να με περιπαίζουν; Ποιοι τον περιπαίζουν; Όλοι. Πρατηριούχοι, εταιρείες, κυβερνήσεις, υπουργοί, βουλευτές, ψευδοπατριώτες, απορριπτικοί, φοροεισπράκτορες, ξενοδόχοι, τελωνειακοί. Τον κλέβουν όλοι.

Εν κλέφτες, κουμπάρε, εφάν τζι εσπάσαν. Με τζιείνα τα διαβατήρια ξέρεις πόσοι εφάν; Ουου, εκατομμύρια, πόσα να φαν σιόρ πα στην ράσιη μας! Και πάει στα κατεχόμενα να γεμίσει το αυτοκίνητο καύσιμα. Για να τους εκδικηθεί, μάλλον. Στα κατεχόμενα δεν τον κλέβουν, δεν τον περιπαίζουν. Ξέρεις πόσο ευγενικοί είναι; Μια χαρά πλάσματα. Με το ευχαριστώ και το παρακαλώ τους.

Τι να του πεις. Όντως μας κλέβουν. Η διαφορά είναι ότι απ’ εδώ μας κλέβουν με τις τιμές, με την ακρίβεια, με τους πληθωρισμούς, με τις υπερτιμολογήσεις. Μας κλέβουν λεφτά από την τσέπη. Είναι γεγονός. Απ’ εκεί, όμως, μας κλέβουν τα πάντα. ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Τη γη μας, τα σπίτια μας, τα εργοστάσια, τις θάλασσες, τα χωράφια, τα κόκκαλα των παππούδων μας, τις εκκλησιές, τις ρίζες μας. Κλέβουν ακόμα και την ψυχή μας. Αλλά, αυτό δεν το βλέπουμε πια. Το χωνέψαμε. Μάλλον, κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Για να μην ανακατεύεται η συνείδησή μας σε αυτές τις δουλειές. Θα βάλουμε φτηνή βενζίνη στο αυτοκίνητο, τι σχέση έχει αυτό με την κατοχή;

Είναι κι αυτό μια δικαιολογία, δεν λέω. Λογική, παράλογη, τι σημασία έχει, φτάνει να μην σε πιάνουν κι από το λαιμό οι δήθεν πατριώτες. Μόνο που το ζήτημα δεν είναι του πατριωτισμού. Όποιος δεν πάει στα κατεχόμενα για βενζίνη δεν είναι περισσότερο πατριώτης από εκείνον που πάει. Έχει κι ανθρώπους που πραγματικά δεν τα βγάζουν πέρα με τις τιμές και πάνε απελπισμένοι και με μισή καρδιά στη μισή τους πατρίδα που είναι φτηνότερα. Έχει, όμως, και επιχειρηματίες, που μια χαρά τα βγάζουν πέρα, αλλά πάνε στα κατεχόμενα να βάλουν καύσιμα για να έχει περισσότερο κέρδος η επιχείρηση.

Με τη μια ή την άλλη λογική, η ουσία είναι ότι από τα καύσιμα που προμηθεύονται οι Ελληνοκύπριοι, το ψευδοκράτος, το κατοχικό καθεστώς, αυτοί που έκλεψαν τις περιουσίες σου και λυμαίνονται τη γη σου, αυτοί που προχτές ακόμα απαγόρευσαν στους Κερυνειώτες να πάνε να προσκυνήσουν στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στην Κερύνεια, σήμερα που είναι η γιορτή του, έχουν τζίρο 600 εκατομμύρια τουρκικές λίρες το μήνα. Κάπου 33 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε μήνα. «Αυτό αποτελεί σημαντική ευκαιρία για βελτίωση της οικονομίας μας», έλεγε προχτές στην «Κίπρις» ο κατοχικός «υπουργός οικονομικών και ενέργειας», Ολγκούν Αμπτζάογλου.

Όπως βελτιώνουν την οικονομία οι εκδρομές τουριστών που οργανώνουν τα ελληνοκυπριακά τουριστικά γραφεία. Όπως βελτιώνουν την οικονομία οι διακοπές των Ελληνοκυπρίων στα ξενοδοχεία των κατεχομένων, που ήταν κι αυτό το καλοκαίρι αξιοθαύμαστες. Τα €656 εκατομμύρια που έδωσε από το 2006 ώς το 2022 η Κομισιόν για έργα στα κατεχόμενα επειδή οι Ελληνοκύπριοι κατάφεραν να εντάξουν στην ΕΕ την Κυπριακή Δημοκρατία, τα €33,4 εκατομμύρια που ενέκρινε τον Ιούλιο για να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους για «στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, της συμφιλίωσης και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», όπως έλεγε η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα.

Όμως, εκ του αποτελέσματος είναι ορατό πλέον ότι ούτε τη συμφιλίωση, ούτε τίποτε άλλο βελτιώνουν, παρά μόνο την οικονομία ενός «κράτους», ενός παράνομου καθεστώτος, που δεν διστάζει να εισπράττει τα εκατομμύρια για να συνεχίσει να πολεμά με κάθε τρόπο για να διαλύσει το δικό σου κράτος. Μάλλον, για να σε εξαφανίσει, όχι μόνο ως κράτος, αλλά και ως κοινότητα, ως φυσική παρουσία, από το νησί και να μπορέσει ανεμπόδιστα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ούτε καν τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά της Τουρκίας.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube