Weather Icon
ΗΠΑ , Ινδία , Κίνα 14 Αυγούστου 2022

Κινεζικό κατασκοπευτικό πλοίο εισήλθε στη Σρι Λάνκα παρά τις ανησυχίες της Ινδίας

Κινεζικό κατασκοπευτικό πλοίο εισήλθε στη Σρι Λάνκα παρά τις ανησυχίες της Ινδίας

Παρά τις ανησυχίες της Ινδίας ότι θα κατασκοπεύσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Νέου Δελχί, οι αρχές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα το Σάββατο εξουσιοδότησε ένα αμφιλεγόμενο κινεζικό ερευνητικό σκάφος να επισκεφθεί το νησί. Οι διεθνείς ιστότοποι ναυτιλίας και ανάλυσης αναφέρονται στο Yuan Wang 5 ως σκάφος έρευνας και έρευνας, ωστόσο, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης το περιγράφουν ως πλοίο κατασκοπείας διπλής χρήσης.

Η διευρυνόμενη παρουσία του Πεκίνου στον Ινδικό Ωκεανό και η επιρροή στη Σρι Λάνκα εγείρουν υποψίες στο Νέο Δελχί, το οποίο θεωρεί και τα δύο σταθερά εντός της περιοχής επιρροής του. Το λιμάνι Χαμπαντότα στη Σρι Λάνκα που διοικείται από την Κίνα επρόκειτο να παραλάβει το Yuan Wang 5 στις 11 Αυγούστου, αλλά ο Κολόμπο ζήτησε από το Πεκίνο να αναβάλει την επίσκεψη επ’ αόριστον αφού η Ινδία εξέφρασε ανησυχίες. Ωστόσο, ο λιμενάρχης της Σρι Λάνκα, Νιράλ Π. Σίλβα, ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών για να φτάσει το πλοίο στη Χαμπαντότα από τις 16 έως τις 22 Αυγούστου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, ο Κολόμπο είχε παρατείνει την πρώτη άδεια για την επίσκεψη, η οποία είχε δοθεί στις 12 Ιουλίου – μια ημέρα πριν ο πρώην πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa εγκαταλείψει τη χώρα μετά από μήνες αναταραχών για τη χειρότερη οικονομική κρίση του έθνους. Αφού διέφυγε στη Σιγκαπούρη, ο Ρατζαπάκσα – ο αδελφός του οποίου ο Μαχίντα δανείστηκε εκτενώς από την Κίνα ενώ ήταν πρόεδρος από το 2005 έως το 2015 – παραιτήθηκε.

Μετά από κατηγορίες για κακή ηγεσία κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης που οδήγησε σε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν το παλάτι και την κατοικία της Ρατζαπάκσα στο Κολόμπο. Το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με αξιωματούχους του λιμανιού, το κινεζικό πλοίο βρισκόταν περίπου 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σρι Λάνκα και σιγά σιγά έφτανε στο λιμάνι της Χαμπαντότα.

Η Σρι Λάνκα πλήρωσε λιγότερα από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια κινεζική εταιρεία για να κατασκευάσει το λιμάνι και το μίσθωσε στην Κίνα για 99 χρόνια για 1,12 δισεκατομμύρια δολάρια. Ινδικές αναφορές υποστηρίζουν ότι το Yuan Wang 5 έχει εξειδικευμένες εφαρμογές για εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση δορυφόρων και διαστημικών σκαφών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube