REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 26 Αυγούστου 2022

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δημιουργεί θέση πρεσβευτή για την Αρκτική

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δημιουργεί θέση πρεσβευτή για την Αρκτική

Διπλωμάτης καριέρας, ο Τζιμ ΝτέΧαρτ, είναι επί του παρόντος συντονιστής των ΗΠΑ για την Αρκτική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία θέσης πρεσβευτή αρμόδιου για την Αρκτική, ένδειξη της σημασίας που δίνουν σε αυτή την περιζήτητη στρατηγική περιοχή απέναντι στον ανταγωνισμό της Ρωσίας και της Κίνας και μεσούσης της κλιματικής κρίσης.

“Μια αρκτική περιοχή που είναι ταυτόχρονα ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα, και που συνεργάζεται είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ” κυρίως για την “καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής”, δηλώνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, ανακοινώνοντας τη δημιουργία αυτής της θέσης, η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στη Γερουσία.

Διπλωμάτης καριέρας, ο Τζιμ ΝτέΧαρτ, είναι επί του παρόντος συντονιστής των ΗΠΑ για την Αρκτική.

Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται καθώς αναμένεται να αρχίσει αύριο, Σάββατο, συνάντηση του διεθνούς συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου που είναι αφιερωμένο στην Γροιλανδία.

Νωρίτερα φέτος, επτά από τις οκτώ χώρες μέλη του Συμβουλίου της Αρκτικής, εκ των οποίων οι ΗΠΑ, ανέστειλαν τη συμμετοχή τους σε μια περίοδο όπου η Ρωσία ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική προσφέρει σημαντικές οικονομικές ή στρατιωτικές ευκαιρίες χάρη κυρίως σε νέες θαλάσσιες οδούς.

Η Ρωσία δημοσίευσε πρόσφατα ένα νέο ναυτικό δόγμα στο οποίο αναφέρει ότι θέλει να ενισχύσει τις θέσεις της στην Αρκτική, ταυτόχρονα στο οικονομικό και το στρατιωτικό επίπεδο.

Η Αρκτική θερμάνθηκε σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη κατά τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube