Weather Icon

Η Αρμενία ενημέρωσε τις διπλωματικές αποστολές για την πολιτική του Αζερμπαϊτζάν! Θέλει να υποβάλλει το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε εθνοκάθαρση

Η Αρμενία ενημέρωσε τις διπλωματικές αποστολές για την πολιτική του Αζερμπαϊτζάν! Θέλει να υποβάλλει το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε εθνοκάθαρση

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Αραράτ Μιρζογιάν με τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών, διαπιστευμένων στην Αρμενία.

Στις 4 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Αραράτ Μιρζογιάν δέχθηκε τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών, διαπιστευμένων στην Αρμενία.

Ο κ. Υπουργός επέστησε την προσοχή των Πρέσβεων στην κατάσταση που προέκυψε από τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Υπουργός σημείωσε, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, παραβιάζοντας για άλλη μια φορά την Τριμερή δήλωση που υπέγραψαν οι ηγέτες της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν στις 9 Νοεμβρίου 2020, για την κατάπαυση του πυρός στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προέβησαν σε επίθεση, στην ζώνη ευθύνης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, δεκαεννέα στρατιώτες του Αμυντικού Στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ τραυματίστηκαν και δύο σκοτώθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας υπογράμμισε, ότι η αζερική πλευρά ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την επίθεση, κάτι που αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, τις παραβιάσεις έχουν καταγράψει και οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο κ. Υπουργός σημείωσε, ότι της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν είχε προηγηθεί η επιστολή που υποβλήθηκε στις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, σχετικά με τη μεταφορά του ελέγχου στον διάδρομο του Λατσίν. Σύμφωνα με την επιστολή η αζερική πλευρά σχεδιάζει να αλλάξει την τρέχουσα διαδρομή που λειτουργεί μέσω του διαδρόμου του Λατσίν. Αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Τριμερούς δήλωσης της 9ης Νοεμβρίου. Επειδή, το σημείο 6 της δήλωσης, ορίζει ξεκάθαρα, ότι το σχέδιο για την κατασκευή μιας νέας οδού κυκλοφορίας μέσω του διαδρόμου του Λατσίν, που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, θα πρέπει να καθοριστεί με τη συμφωνία των μερών, δηλαδή Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, εντός των επόμενων τριών ετών. Ενώ δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο που να έχει εγκριθεί σε Τριμερές σχήμα.

Επίσης, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε, ότι στις προσπάθειες της αρμενικής πλευράς για επίτευξη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, οι Αρχές του Αζερμπαϊτζάν απαντούν με αντιαρμενική ρητορική, επιθετικές δηλώσεις και με απροκάλυπτες απειλές χρήσης βίας. Ο κ. Υπουργός θεώρησε απαράδεκτη την συνεχιζόμενη πολιτική του Αζερμπαϊτζάν: να υποβάλλει το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε εθνοκάθαρση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας αναφέρθηκε επίσης στα ανθρωπιστικά ζητήματα, που προκλήθηκαν με τον πόλεμο των 44 ημερών και δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Υπογράμμισε, ότι η αζερική πλευρά συνεχίζει να κρατά σε ομηρεία Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου και αμάχους, παραβιάζοντας τις διατάξεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη θέση της αρμενικής πλευράς, για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπό την εντολή της Συμπροεδρίας της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ – μοναδικού διεθνούς θεσμού που έχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, ότι για την υποστήριξη της ατζέντας της αρμενικής πλευράς, σχετικά με την επίτευξη

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube