Weather Icon
Τουρισμός 20 Αυγούστου 2022

Γεωγραφικοί: Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης που παρουσιάζει έντονο μυθολογικόκαι γεωλογικό ενδιαφέρον!

Γεωγραφικοί: Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης που παρουσιάζει έντονο μυθολογικόκαι γεωλογικό ενδιαφέρον!
🏞️ Πάμε πίσω στην #Κεφαλονιά 🇬🇷 και σε ένα από τα πιο γνωστά και ιδιαίτερα αξιοθέατα του νησιού, με έντονο μυθολογικό/γεωλογικό ενδιαφέρον! Είναι το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης.
🏞️ Πρόκειται για ένα σπήλαιο – λίμνη (πλοτ τουίστ) που βρίσκεται στον Καραβόμυλο, 2 χλμ. από την Σάμη. Ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Ιωάννη Πετρόχειλο.
🏞️ Ένα μεγάλο μέρος της οροφής του έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια ιδιομορφία, αλλά και μοναδικότητα. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη διαστάσεων 40 x 50 μ.
🏞️ Ειδικά την στιγμή που ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του το θέαμα είναι μαγευτικό, καθώς οι ηλιαχτίδες του καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά.
🏞️ Η υπόγεια λίμνη του σπηλαίου βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος 160 μ. και βάθος 10-20 μ. Οι διακοσμητικοί σταλλακτίτες είναι μιας κάποιας ηλικίας, κάπου μεταξύ 16.000-20.000 χρόνων.
🏞️ Στην αρχαιότητα, η λίμνη ήταν τόπος λατρείας του Πάνα και της νύμφης Μελισσάνθης. Ο μύθος λέει πως η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας την άφησε στο διάβαστηκε.
🏞️ Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, πιο προσγειωμένη, η Μελισσάνθη είναι βοσκοπούλα η οποία έχασε ένα προβατάκι και στην προσπάθεια της να το βρει, σκόνταψε και προσγειώθηκε μέσα στη λίμνη.
🏞️ Μέσα στη λίμνη πάντως βρίσκεται ένα νησάκι, στο οποίο ο αρχαιολόγος Σ. Μαρινάτος ανακάλυψε ένα ιερό του Πάνα, τα ευρήματα του οποίου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.
🏞️ Τα ευρήματα αυτά είναι ένα πήλινο ειδώλιο του θεού Πάνα, ένας πήλινος δίσκος που απεικονίζει νύμφες να χορεύουν, μια πήλινη πλάκα με πομπή νυμφών καθώς και ένα μικρό πλακίδιο με ανάγλυφη γυναικεία μορφή.
🏞️ Στο μοναδικό αυτό λιμνοσπήλαιο συναντάμε και ένα άλλο φαινόμενο. Το νερό εισχωρεί στα ασβεστολιθικά πετρώματα, τα διαβρώνει και δημιουργούνται κοιλώματα σε μια διαδικασία που ονομάζεται καρστικοποίηση.
🏞️ Το 1963 διαπιστώθηκε ότι το λιμνοσπήλαιο επικοινωνεί με ολόκληρο το καρστικό δίκτυο του νησιού και μάλιστα επιβεβαιώθηκε με έλεγχο με χρωματιστό νερό που διοχετεύτηκε από τις καταβόθρες στο Αργοστόλι, στο άλλο άκρο της νήσου.
🏞️ Η ξενάγηση στο λιμνοσπήλαιο σήμερα γίνεται με βάρκα.
📷 Φωτογραφία της katerinakatopis, πληροφορίες από gokefalonia, wiki και μηχανή του χρόνου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube