Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ρωσία 29 Αυγούστου 2022

Financial Times: Η ΕΕ ετοιμάζεται να αναστείλει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την ταξιδιωτική βίζα

Financial Times: Η ΕΕ ετοιμάζεται να αναστείλει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την ταξιδιωτική βίζα

Ελλάδα, Κύπρος και Γερμανία αντίθετες σε πλήρη απαγόρευση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να υποστηρίξουν την αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων visa με τη Μόσχα, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι τρεις αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Οι αρχές έχουν συζητήσει τον περιορισμό των ταξιδιωτικών αδειών για Ρώσους πολίτες, με ορισμένα κράτη μέλη να ζητούν την πλήρη απαγόρευση των θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους, αλλά δεν υπάρχει πλειοψηφία υπέρ αυτού.

Ως πρώτο βήμα, οι υπουργοί Εξωτερικών σχεδιάζουν να παράσχουν υποστήριξη στην αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ-Ρωσίας σε συνάντηση στην Πράγα την Τρίτη και την Τετάρτη, σύμφωνα με την έκθεση των FT.

Μια τέτοια αναστολή θα καταργούσε την προνομιακή μεταχείριση για τους Ρώσους όταν υποβάλλουν αίτηση για όλες τις βίζες της ΕΕ και, ως εκ τούτου, θα απαιτούσε περισσότερα έγγραφα και χρόνο αναμονής, ενώ θα καθιστούσε την έκδοσή τους ακριβότερη.

Σχετικά με την πλήρη απαγόρευση βίζας για Ρώσους τουρίστες, η Κύπρος και η Ελλάδα προσχώρησαν στη θέση του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς για να αντιταχθούν σε ένα τέτοιο «στοπ», ενώ άλλες χώρες με επικεφαλής τη Βαλτική, η Φινλανδία και η Τσεχία ζητούν πλήρη απαγόρευση ταξιδιών, ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις από τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Γιοσέπ Μπορέλ υποβάθμισε τη Δευτέρα τις προοπτικές για μια πρόταση για την πλήρη απαγόρευση των Ρώσων ταξιδιωτών στην ΕΕ. Το να απαγορεύσουμε σε όλους τους Ρώσους να εισέλθουν στην ΕΕ «δεν είναι καλή ιδέα», είπε ο Μπορέλ. «Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί»

Τα κράτη μέλη της ΕΕ που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, όπως η Εσθονία και η Φινλανδία, έχουν ήδη προετοιμάσει εθνικά μέτρα για τον περιορισμό των θεωρήσεων για τους Ρώσους τουρίστες.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube