REAL TIME |

Weather Icon

Έωλοι οι “συνειρμικοί” συμψηφισμοί που επιχειρεί η Τουρκία για τους S-300…

Έωλοι οι “συνειρμικοί” συμψηφισμοί που επιχειρεί η Τουρκία για τους S-300…

Πώς η Ελλάδα απέκτησε τους S-300 , η άγνωστη ιστορία….

Γράφει η Νάντια Β. Γώγουλου*

 Τα πρωτοσέλιδα της γείτονος βρίθουν με συνειρμική σκιαγράφηση πολεμικών σκηνικών με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους S-300 .Όμως ποιο το βαθύτερο νόημα της τουρκικής ειδησεογραφίας ;

 Πέραν της εσωτερικής κατανάλωσης , αφού όπως έχουμε πει η Τουρκία , αρέσκεται να “θωπεύεται” από τα προκλητικά δημοσιογραφικά της πρωτοσέλιδα , μήπως επιχείρησαν οι γείτονες , ένα συνειρμικό δίλημμα τύπου “ οι Έλληνες μας “κλειδώνουν” με ρωσικά όπλα τη στιγμή που δεχόμαστε την αμερικανική άρνηση προμήθειας f-16 με φόντο την συμφωνία μας για τους S-400;”..

 Προσπάθησε η γείτονα χώρα ενόψει της επίσκεψης και αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ , του Αμερικάνου γερουσιαστή κ. Μενέντεζ να κάνει έναν ακόμη παραπλανητικό συνειρμό , ουσιαστικά τονίζοντας δήθεν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί εις βάρος τους “ρωσικά όπλα” ;

Γεγονός ότι η φιλελληνική στάση του κ. Μενέντεζ , ενοχλεί τα μάλα την γείτονα χώρα , ο οποίος μάλιστα είναι ένα δημοφιλές πρόσωπο που εκλέγεται γερουσιαστής από το έτος 2006 στο Νιού Τζέρσεϋ , έχοντας σπουδάσει Νομική στο Παν/μιο Ρούντγκερς και σήμερα , από το έτος 2021 , είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ , θέση που κατείχε ξανά στο παρελθόν από το έτος 2013-2015.

 Πώς όμως έφθασαν στην Ελλάδα οι S300; Πόσοι από εμάς γνωρίζουν την ιστορία τους; Τελούσε σε γνώση των ΗΠΑ;

 Η ιστορία της μεταφοράς τους έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Πώς εγκαταστάθηκαν οι ρωσικοί πύραυλοι στην Kρήτη το 1999, που προορίζονταν για την Κύπρο; Δύο χρόνια μετά την αρχική παραγγελία των Ρωσικών αντιαεροπορικών S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία (4 Ιανουαρίου 1997) εν μέσω των εντεινόμενων απειλών της Τουρκίας ότι γι’ αυτήν είναι casus belli η εγκατάσταση τους στην Κύπρο, στις 17 Φεβρουαρίου 1999 με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της Αθήνας (Χόλμπουργκ – Γ. Παπανδρέου) και την σύμφωνη γνώμη της Μόσχας, οι S-300 αντί για την Κύπρο θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα! Η Τουρκία λυσσομανά ακόμη πιο πολύ και απειλεί ότι θα μπλοκάρει τους S-300 στα στενά των Δαρδανελίων καθώς θα μεταφέρονται ακτοπλοϊκώς από την Μαύρη Θάλασσα.

Η Eλληνική Κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι η άφιξη των Κυπριακών S-300 στην Ελλάδα δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση.

  Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χικμέτ Σημί Τούρκ, αρχές Μαρτίου του 1999, εκφράζει την αντίθεσή του και πάλι για την εγκατάσταση των S-300 στην Ελλάδα καλώντας και το ΝΑΤΟ να μην αποδεχθεί και αυτό «την κατάσταση». Οι πολέμιοι των S-300 υποστηρίζουν ότι ανατρέπεται άρδην η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και ότι δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθούν πύραυλοι ρωσικής προέλευσης σε Νατοϊκή χώρα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την επιχείρηση μεταφοράς των S-300 στην Ελλάδα με σχεδιασμό μηδενικού λάθους. Ένα λάθος στην επιχείρηση θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην χώρα μας με διεθνείς προεκτάσεις.

 Η Κυβέρνηση μέσω τότε του Άκη Τσοχατζόπουλου αναθέτει στον Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο να αναλάβει την ευθύνη μεταφοράς των S-300 στην Ελλάδα, λόγω των ειδικών γνώσεών του στη διαχείριση κρίσεων.

 Ο Σμπώκος αρχικά αρνείται, θεωρώντας ότι είναι μία αμιγώς στρατιωτική επιχείρηση ύψιστης εθνικής σημασίας. Οι αντιδράσεις του κάμπτονται, λόγω των πολύπλευρων διαστάσεων που έχει αποκτήσει η υπόθεση.
Τελικώς  22 Μαρτίου 1999 , ολοκληρώνεται η παραλαβή των συστημάτων S-300!

 Σήμερα η Ελλάδα ουσιαστικά τινί τρόπο από “σπόντα” , κατέχει ένα πανίσχυρο ρωσικό πυραυλικό σύστημα εδάφους -αέρους μεγάλου βεληνεκούς , το οποίο για ακόμη μία φορά φαίνεται να ανησυχεί σοβαρά τους γείτονες..

 Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία , ότι το άκρως απόρρητο σχέδιο μεταφοράς που καταστρώνεται παίρνει την ονομασία «Δίας». Το όνομα παραπέμπει στη σπηλιά που βρίσκεται στο οροπέδιο του Ψηλορείτη στα Ανώγεια της Κρήτης, γενέτειρα του Σμπώκου, στην οποία κατά την μυθολογία ανατράφηκε ο θεός Δίας. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube