Weather Icon

Έγιναν Τούρκοι… με τον Δένδια επειδή μίλησε για εισβολή

Έγιναν Τούρκοι… με τον Δένδια επειδή μίλησε για εισβολή

Δεν άρεσε στους Τούρκους που ο Δένδιας είπε την εισβολή με το όνομά της

  Ο Φιλελεύθερος   

Η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ανήμερα της Β’ φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας όσο και του κατοχικού καθεστώτος. Επειδή ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε για εισβολή και κατοχή οι Τούρκοι τον κατηγορούν για διαστρέβλωση γεγονότων και παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας. 

Σε ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή την 48η επέτειο από τη β’ φάση της εισβολής του «Αττίλα» στην Κύπρο, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα παράνομης κατοχής, παρά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την παγκόσμια καταδίκη».

Πρόσθεσε πως «μόνη λύση είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται όπως πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πως «η Λευκωσία δεν μπορεί να παραμένει η μοναδική διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ακόμη ότι με την εισβολή του 1974 «επιτεύχθηκε ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και σώθηκαν επίσης οι ζωές των Ελληνοκυπρίων» και ότι «οι Ελληνοκύπριοι παραβίασαν το Σύνταγμα του 1960 και κατέστρεψαν την εταιρική σχέση στο νησί το 1963».

Ακόμη, η Άγκυρα ισχυρίζεται επίσης ότι «μετά το ελληνικό πραξικόπημα στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, η Τουρκία αναγκάστηκε να παρέμβει για να σταματήσει την αιματοχυσία και τη βία κατά των Τουρκοκυπρίων». 

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «οι Ελληνοκύπριοι δεν έδειξαν ποτέ την απαραίτητη βούληση για μια βιώσιμη λύση στο νησί. Οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004 και εγκατέλειψαν το τραπέζι στο Κραν Μοντανά το 2017. Τα φυσικά δικαιώματα, η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων πρέπει να επαναβεβαιωθούν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί».

Τον ισχυρισμό ότι η τουρκική εισβολή στην Κύπρο φέρει νομική βάση, προβάλλει σε νέα γραπτή τοποθέτηση του το «υπουργείο εξωτερικών».  Στο ανακοινωθέν ξεχωρίζει ο ισχυρισμός ότι «η αποδοχή δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών, που ζουν σε συνθήκες καλής γειτονίας είναι το πιο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης». Το «υπεξ» αντέδρασε στη νέα δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κάνοντας αναφορά στα γεγονότα της περιόδου 1964-1974 και στο πραξικόπημα του 1974. 

«Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο είναι μια νόμιμη επιχείρηση που απέτρεψε την προσάρτηση του νησιού στην Ελλάδα και εξασφάλισε την ασφάλεια τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων. Ο αβάσιμος ισχυρισμός του Νίκου Δένδια περί επέμβασης της μητέρας πατρίδας Τουρκίας δεν περιλαμβάνεται σε κανένα ψήφισμα του αρμόδιου Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Φαίνεται ότι όλες οι προσπάθειες του Νίκου Δένδια αποσκοπούν στη διαστρέβλωση των γεγονότων και στην παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση. 

Μήνυμα Αρτέρ για την Αμμόχωστο 

«Η Αμμόχωστος κέρδισε τον αγώνα ύπαρξης πριν 48 χρόνια, στον οποίο έχασε 21 ήρωες» αναφέρει ο «δήμαρχος» Αμμοχώστου, Ισμαήλ Αρτέρ σε μήνυμά του για την κατάληψη της πόλης από τον τουρκικό στρατό εισβολής.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στο ίδιο μήνυμα ο κ. Αρτέρ προσθέτει ότι ο αγώνας για ανεξαρτησία του τ/κ «λαού» που έχει δοθεί με τίμημα πολέμων, δεινών και της ζωής του, πρέπει να συνεχίσει να δίδεται μαζί με το τουρκικό έθνος, την επιστήμη και την τεχνολογία.

Στο μεταξύ, όπως επίσης μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σήμερα έγινε στο κατεχόμενο Βουνό η τελετή μνήμης των θυμάτων της Τόχνης, στην παρουσία του Ερσίν Τατάρ, «κυβέρνησης» και στρατού.

Ο Τ/κ ηγέτης στην ομιλία του είπε ότι όπως οι Ε/κ έπραξαν στη Μαράθα, Σανταλάρη, Αλόα, έκαναν και στην Τόχνη, «προχώρησαν σε ομαδικές δολοφονίες».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube