Ολλανδία , Ρωσία 26 Αυγούστου 2022

Χάγη: Ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Χάγη: Ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Η δημοτική αρχή της πόλης αναζητεί λύση στο ενεργειακό

Η ολλανδική πόλη της Χάγης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ζητήσει προσωρινή εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς αγωνίζεται να βρει έγκαιρα αντικατάσταση για τη σύμβασή της με τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία διατάσσουν τις κυβερνήσεις και άλλους δημόσιους φορείς να τερματίσουν τις υπάρχουσες συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες έως τις 10 Οκτωβρίου.

Για τη Χάγη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρει έναν νέο προμηθευτή φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει την υπάρχουσα συμφωνία της με την Gazprom. Η δημοτική αρχή της πόλης ανέφερε ότι διεξήγαγε διαγωνισμό σε όλη την ΕΕ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά δεν κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από πιθανούς προμηθευτές.

Οι μεμονωμένες συνομιλίες με τους προμηθευτές ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσαν σε συμφωνία, έγραψε η δήμαρχος Saskia Bruines σε επιστολή της προς το δημοτικό συμβούλιο, αλλά όχι πριν από την προθεσμία της 10ης Οκτωβρίου.

«Θα ζητήσουμε εξαίρεση για την τρέχουσα συμφωνία μας μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023 για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εφοδιασμού και να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε. Η Bruines είπε ότι είναι σίγουρη ότι η καθυστέρηση θα χορηγηθεί, καθώς η Χάγη είχε εκπληρώσει τον όρο της έγκαιρης διενέργειας διαγωνισμού χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κάθε νέα σύμβαση που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου θα είναι σημαντικά πιο δαπανηρή από την τρέχουσα συμφωνία της πόλης με την Gazprom.

Πηγή: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube