REAL TIME |

Weather Icon
ΙΣΤΟΡΙΚΑ , Τουρκία 8 Αυγούστου 2022

Benny Morris – Dror Ze’evi: «Η τριακονταετής γενοκτονία»

Benny Morris – Dror Ze’evi: «Η τριακονταετής γενοκτονία»

Επί μια τριακονταετία (1894-1924) οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε συστηματική γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών που βρίσκονταν διάσπαρτοι σε πολλά σημεία της Μικράς Ασίας. Στο διάστημα αυτό εξολόθρευσαν περίπου 1,5-2,5 εκατομμύρια χριστιανούς, από τους οποίους οι Έλληνες υπολογίζονται γύρω στο ένα εκατομμύριο.

Στη γενοκτονία αυτή, που περιλάμβανε εκτοπίσεις, βασανισμούς, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα, κάθε λογής διώξεις, στηρίχτηκε η δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, με τον βίαιο εξισλαμισμό της επικράτειας, τη λεηλασία των περιουσιών των χριστιανών, την ενίσχυση του μουσουλμανικού πληθυσμού μέσα από οργανωμένους βιασμούς, για τους οποίους ποτέ κανείς δεν καταδικάστηκε, και τον εξαναγκασμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων να μεταναστεύσουν σε κάθε σημείο της υφηλίου. Ο παρανοϊκός σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ είχε ξεκινήσει τις αιματηρές εκκαθαρίσεις στα τέλη του 19ου αιώνα ελέγχοντας απόλυτα τον τουρκικό όχλο και χωρίς κανέναν ενδοιασμό να διατάξει τις πιο αποτρόπαιες πράξεις, ενώ ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος πρόσφερε στο κίνημα των Νεότουρκων, που τον διαδέχτηκαν, την τέλεια συγκάλυψη για τα εγκλήματα αυτά. Την περίοδο του πολέμου εκτοπίστηκαν περίπου 500.000 Έλληνες, πολλοί από τους οποίους δεν επέζησαν. Οι εκκαθαρίσεις ολοκληρώθηκαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Μουσταφά Κεμάλ: μέχρι το 1924, περίπου τέσσερα εκατομμύρια χριστιανών που ζούσαν στη Μικρά Ασία είχαν εξολοθρευτεί ή εκτοπιστεί.

Οι Ισραηλινοί καθηγητές του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν Benny Morris και Dror Ze’evi, που ειδικεύονται σε θέματα Μέσης Ανατολής και συγκρούσεων μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου, υποστηρίζουν ότι η γενοκτονία των χριστιανών της Μικράς Ασίας έχει κοινά στοιχεία με τη γενοκτονία των Εβραίων από τον Χίτλερ, ο οποίος μάλιστα θαύμαζε τους Τούρκους εθνικιστές και είχε μελετήσει τις τακτικές τους. Οι Τούρκοι, όπως και οι Γερμανοί ναζιστές, χρησιμοποίησαν τάγματα εργασίας, που στην πραγματικότητα ήταν τάγματα εξόντωσης χιλιάδων αμάχων, προέβησαν σε πυρπολήσεις σπιτιών, καταστημάτων και εκκλησιών, προέτρεψαν τον όχλο να συμμετάσχει σε απερίγραπτες φρικαλεότητες, ενώ δε δίστασαν να σκοτώσουν παιδιά και να βιάσουν γυναίκες, στο πλαίσιο μιας τεράστιας εκστρατείας εκκαθάρισης από κάθε μη μουσουλμανικό στοιχείο. Αφού τελείωσαν με τους Αρμένιους, τους οποίους εξολόθρευσαν με κάθε τρόπο, έβαλαν στο στόχαστρο τους Έλληνες που κατοικούσαν στα βάθη της Ανατολίας και στις όχθες του Εύξεινου Πόντου από την εποχή των Αργοναυτών και του Ηρόδοτου. Η εξόντωση των Ελλήνων κορυφώθηκε με την πυρπόληση της Σμύρνης, καθώς οι εθνικιστές του Κεμάλ, σε μια επίδειξη απόλυτου κυνισμού, ανακοίνωσαν επίσημα στους εκπροσώπους των δυτικών κρατών ότι δε χρειάζονταν πλέον τον χριστιανικό πληθυσμό.

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία μας που πληγώνουν, στιγμές που κανείς δε θέλει να θυμάται, όμως κι αυτές αποτελούν μέρος της κληρονομιάς μας που διδάσκουν και καθοδηγούν. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται ενδελεχώς σε πολλές τέτοιες οδυνηρές στιγμές, που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον ειδικά γι’ αυτούς που έχουν ρίζες σε εκείνες τις περιοχές όπου ο ελληνισμός επιβίωσε για χιλιετίες. Οι συγγραφείς λειτουργούν με κριτήρια καθαρά επιστημονικά, προσπαθώντας να φανούν αμερόληπτοι, και δεν έχουν πρόβλημα να αναφερθούν στα λάθη των Ελλήνων που, χωρίς να έχουν καμιά συναίσθηση της πραγματικότητας, εκστράτευσαν εναντίον της Άγκυρας απειλώντας την καρδιά του τουρκικού κράτους. Όσο τρανταχτά όμως κι αν ήταν τα λάθη των Ελλήνων, οι Τούρκοι φάνηκαν αδίστακτοι χρησιμοποιώντας αναίσχυντα ψέματα, παραπληροφόρηση και δόλιες τακτικές. Θεωρώντας ότι αυτοί οι πληθυσμοί υπονομεύουν την ύπαρξή τους και με τη συνεργασία άλλων μουσουλμανικών εθνοτήτων, όπως οι Τσετσένοι, οι Κούρδοι, οι Κιρκάσιοι και οι Άραβες, κυνήγησαν αμείλικτα τόσο τους Έλληνες, που κατοικούσαν εκεί για χιλιάδες χρόνια, όσο και τους Ασσύριους χριστιανούς, και ιδίως τους Αρμένιους, που δεν είχαν χώρα αναφοράς γι’ αυτό και θεωρούνταν οι πιο επικίνδυνοι, καθώς θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν τα θεμέλια της ύπαρξης του τουρκικού κράτους. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε η εκκαθάριση τεράστιων περιοχών, όπου κάποτε οι χριστιανοί αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία δημιουργώντας περίφημα έργα πολιτισμού που σώζονται μέχρι σήμερα. Οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί κατά κανόνα επέδειξαν κυνισμό και μοχθηρότητα στη διάρκεια της γενοκτονίας – ευτυχώς υπήρξαν και κάποια παραδείγματα Οθωμανών αξιωματούχων και απλών ανθρώπων που βοήθησαν τους χριστιανούς, αρνούμενοι να δεχτούν την κυριαρχία του όχλου.

για τη συνέχεια diastixo.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube