REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 30 Αυγούστου 2022

Ασπίδα τα μικροτσίπ για την Ταϊβάν

Ασπίδα τα μικροτσίπ για την Ταϊβάν

Οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Ταϊβάν –ανάμεσα στους οποίους είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία– έχουν διαφορετικές απόψεις για το πολιτικό μέλλον του αυτοδιοικούμενου νησιού, ωστόσο όλοι έχουν μία κοινή επιθυμία: να επεκτείνουν τη δύναμή τους στον τελευταίας τεχνολογίας κλάδο των ημιαγωγών που αναπτύσσεται στην Ταϊβάν.

Τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος παραγωγός μικροτσίπ, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, γνωστή ως TSMC, έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία σχεδιασμού ημιαγωγών Media Tek προσφάτως συνεργάστηκε με το Purdue University με στόχο το άνοιγμα ενός νέου κέντρου σχεδιασμού μικροτσίπ.

Η Ταϊβάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός των πιο εξελιγμένων μικροτσίπ παγκοσμίως, ενώ την ίδια στιγμή έχει αρχίσει να γίνεται ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία αντιπαράθεσης γεωπολιτικά.

Υπάρχει διάχυτος φόβος πως σε περίπτωση σύγκρουσης, οι εταιρείες δεν θα προμηθευτούν τα μικροτσίπ που έχουν ανάγκη για να φτιάξουν κινητά και drones ή για να θέσουν σε λειτουργία υπερυπολογιστές και δίκτυα ή ακόμη να κατασκευάσουν καινούργια όπλα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας και από τις δύο πλευρές του Ειρηνικού ωκεανού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την TSMC για να φτιάξουν τα υψηλής απόδοσης μικροτσίπ τα οποία προσφέρουν γραφικά στα βιντεοπαιχνίδια και κάνουν «έξυπνα» τα smartphones. Aυτό έχει καταστήσει την TSMC, της οποίας το όνομα δεν είναι γνωστό σε πολλούς καταναλωτές, σε ζωτικής σημασίας περιουσιακό στοιχείο για την Ουάσιγκτον αλλά και το Πεκίνο.

Κατά τη διάρκεια των γεωπολιτικών εξελίξεων του τελευταίου μήνα, η δύναμη της TSMC αλλά και της υπόλοιπης αλυσίδας εφοδιασμού στον κλάδο των ημιαγωγών είναι ξεκάθαρη.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της κ. Πελόζι στην Ταϊβάν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της TSMC, Μαρκ Λιου και τον 91χρονο ιδρυτή της εταιρείας Mόρις Τσανγκ, ενώ άλλη αποστολή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο γερουσιαστής Εντουαρντ Τζ. Μάρκεϊ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρείας για να συζητήσουν για επενδύσεις αλλά και για τη βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού.

Παρότι αρκετοί παράγοντες της βιομηχανίας των ημιαγωγών θα αναζητούσαν τη στήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα, αντιδρούν στη δυσκολία ανάπτυξης νέων εργοστασίων στις ΗΠΑ, διαδικασία που είναι πιο δαπανηρή. Μάλιστα ο κ. Τσανγκ αυτό το επανέλαβε και δημοσίως.

H TSMC, η οποία αρνείται να σχολιάσει για τον ρόλο που διαδραματίζει στις γεωπολιτικές εξελίξεις, κινείται μεταξύ Αμερικής και Κίνας. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ημιαγωγών τελευταίας τεχνολογίας πραγματοποιείται στην Ταϊβάν, εκεί όπου η TSMC εξακολουθεί να αναπτύσσει σύγχρονα εργοστάσια. Εν μέρει, αυτή η εξάρτηση βοηθάει στη διατήρηση της ειρήνης.

Η εξάρτηση της Κίνας από την TSMC, αλλά και από άλλες ταϊβανέζικες εταιρείες μικροτσίπ αποτρέπει την κυβέρνηση από κάποια εισβολή στην Ταϊβάν. Από την άλλη, η εξάρτηση της Αμερικής παρέχει στην αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη πρόσθετη αξιοπιστία.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube