Weather Icon

Από τον Έβρο στο Αιγαίο: Η Αθήνα σκληραίνει τη στάση της

Από τον Έβρο στο Αιγαίο: Η Αθήνα σκληραίνει τη στάση της

Η Αθήνα παίρνει μέτρα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Η Άγκυρα ρίχνει νερό στον μύλο των fake news με αφορμή την πτήση αστυνόμευσης των αμερικανικών B-52, για να διανθίσει το τουρκικό ρεπερτόριο για το μεταναστευτικό που επικεντρώνεται στη μαύρη προπαγάνδα.

Οι τουρκικές ενέργειες εκδηλώνονται τη στιγμή που η Αθήνα ενισχύει την οχύρωση στα ανατολικότερα άκρα των ευρωπαϊκών συνόρων με την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας να σφίξει περαιτέρω την ελληνική «τανάλια» στον Έβρο και στο Αιγαίο και ενώ ο πρωθυπουργός εξέπεμψε, με αφορμή τον χαιρετισμό του στο φόρουμ για την Κριμαία, εκ νέου έμμεσο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η ελληνική εγρήγορση θα εναντιώνεται συνεχώς σε κάθε αναθεωρητική στρατηγική. «Ο αναθεωρητισμός και η έλλειψη σεβασμού για τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να σταματιούνται από την αρχή. Εάν δεν γίνεται αυτό, οι επιτιθέμενοι ενθαρρύνονται να προωθήσουν την ατζέντα τους».

Η προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέπεσε με την έωλη προσπάθεια της Άγκυρας να εκθέσει την Ελλάδα σε νατοϊκό επίπεδο. Οι Τούρκοι επιτελείς, πιστοί στη στρατηγική αντιστροφής της πραγματικότητας, θέλησαν να παρουσιάσουν ως ελληνική πρόκληση την αντιμετώπιση της παράνομης ενέργειας τους να εισέλθουν χωρίς σχέδιο πτήσης στο FIR Αθηνών.

Εξίσου άμεση με την αντίδραση των ελληνικών αεροσκαφών επιφυλακής ήταν και η κατάρριψη των τουρκικών σεναρίων από το ελληνικό Πεντάγωνο, για το ζήτημα της συνοδείας των αμερικανικών αεροσκαφών, που όπως επισημαίνεται στη δημόσια παρέμβαση του, δεν απηχούσε την συμφωνία που είχε γίνει με την Αεροπορική Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ. Οι έκνομες ενέργειες της Άγκυρας πάντως ήδη βρίσκονται στο επίκεντρο της ακαριαίας ενημέρωσης που έχουν λάβει από την ελληνική πλευρά, οι αρμόδιες αρχές σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Η Αθήνα πάντως θα εντείνει το βαθμό πίεσης προς την Άγκυρα και διαπιστευτήρια αυτής της επιλογής δόθηκαν και μέσω των πολιτικών που χαράχτηκαν μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Οι πληροφορίες του Liberal.gr αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός γέμισε με αρκετά δεδομένα το μπλοκάκι του.

Η συνεδρίαση άλλωστε δρομολογήθηκε μετά την έγκαιρη διάγνωση στην αλλαγή της τουρκικής στρατηγικής, ειδικά στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου και την αξιοποίηση της «κερκόπορτας» που δημιουργεί η αδιευθέτητη κοίτη του ποταμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα της αναβάθμισης της ελληνικής επιφυλακής, ενίσχυσε την στελέχωση του ΚΥΣΕΑ και με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, ο οποίος θα μετέχει στις συνεδριάσεις του κυβερνητικού οργάνου.

Όπως μεταδίδεται προς το Liberal.gr η οδηγία προς όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, η οποία θα διαχυθεί οριζόντια προς τα όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας, είναι ότι η εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου πρέπει να διαπνέεται από προσοχή σε όλα τα στάδιά της. Κεντρικός άξονας, όπως αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες, είναι η επέκταση του φράκτη σε μήκος 120 χλμ, για μέρος της οποίας ήδη υπάρχουν μελέτες.

Παράλληλα θα διαλάβουν εντατικότερο χαρακτήρα οι συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για να αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις που εκφράζονται σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών για το θέμα της χρηματοδότησης. Αποτελεί ωστόσο ειλημμένη απόφαση η προώθηση του συγκεκριμένου έργου που θεωρείται ότι έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα των επιδόσεων της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ακόμη ειδικού βάρους θεωρείται η έμφαση που θα δοθεί στην υποστήριξη σε πληρώματα και επιχειρησιακά μέσα της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Εκτός από το πρόγραμμα – μαμούθ που τρέχει η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, αναζητούνται προς αξιοποίηση πόροι, σε έμψυχο δυναμικό και μονάδες, ώστε να επαυξηθεί η επιχειρησιακή δυνατότητα του Λιμενικού Σώματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και ως έμμεση απάντηση στις αστήριχτες κατηγορίες του Τούρκου Προέδρου σε βάρος της χώρας μας, αποτελεί η επισκόπηση που έγινε και στην τελευταία σύσκεψη στα στοιχεία που αφορούν στις διασώσεις μεταναστών και προσφύγων στην ελληνική «πλευρά» της Μεσογείου. Είναι εύγλωττη η παραπομπή που γίνεται και προς τους κόλπους των συμμάχων, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών δεν συνοδεύονται από υψηλά ποσοστά απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, όπως επί παραδείγματι τα διψήφια που καταγράφονται στις άλλες δυτικότερες περιοχές του ευρωπαϊκού νότου.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube