Weather Icon
Κίνα 9 Αυγούστου 2022

Αυξάνονται οι διαδηλώσεις των πολιτών στην Κίνα: Καμία κάλυψη στα κύρια μέσα ενημέρωσης

Αυξάνονται οι διαδηλώσεις των πολιτών στην Κίνα: Καμία κάλυψη στα κύρια μέσα ενημέρωσης

Ο αριθμός των λαϊκών διαδηλώσεων στην Κίνα αυξάνεται ανησυχητικά. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου κάλυψη αυτών των διαμαρτυριών στα κύρια μέσα ενημέρωσης. Η Κίνα έχει τεράστια επιρροή στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Το καλύψαμε αυτό στην ερευνητική μας έκθεση Η χειραγώγηση των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης από την Κίνα.

Πρόσφατα καλύψαμε τις διαμαρτυρίες στο Χενάν και διάφοροι παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παλαιού τύπου μέσα ενημέρωσης άντλησαν την ιστορία μας για να δείξουν την αλήθεια πίσω από αυτές τις διαμαρτυρίες.

Το Investigative Journalism Reportika παρουσιάζει μια εις βάθος ερευνητική έκθεση που συνέταξε η αναλύτρια μας από την Ανατολική Ασία, Jenny Kin Jacobs, με θέμα «Οι αυξανόμενες διαδηλώσεις του λαού στην Κίνα».

Τα κύρια κέντρα διαμαρτυριών στην Κίνα ήταν η πρωτεύουσα Πεκίνο (北京), Σαγκάη (上海), Shandong (山东), Henan (河南) και Anhui (安徽).

Διαδηλώσεις στο Πεκίνο
Haidan, 05 Ιουλίου 2022
Οι φοιτητές στο Beijing Normal University εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με τα μέτρα ελέγχου του Covid-19 της πόλης. Φωτογραφία: Weibo
Μια τεράστια ομάδα φοιτητών και προσωπικού από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου συγκεντρώθηκε στην πανεπιστημιούπολη στο Χαϊντάν. Διαμαρτυρήθηκαν για τις αυστηρές και εξωφρενικές πολιτικές πρόληψης του COVID-19.

Πόλη του Πεκίνου, 06 Ιουλίου 2022
Οι άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης του Πεκίνου ενάντια στις εντολές εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Οι διαδηλωτές είπαν: «Χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα έχουν αναπτύξει διαβήτη λόγω του εμβολίου και άλλα πολλά έχουν αναπτύξει λευχαιμία».

Chaoyang, 06 Ιουλίου 2022
Οι αξιωματικοί συντήρησης της ευστάθειας της περιοχής Zhengzhou Jinshui στο αστυνομικό τμήμα Xiaohongmen στο Chaoyang τσάκισαν μια αθώα κυρία από το Zhengzhou. Αυτό οδήγησε σε διαδηλώσεις και διαδηλώσεις στην πόλη.

Fengtai, 11 Ιουλίου 2022
Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Φενγκτάι όταν η αστυνομία κράτησε έναν αναφέροντα από το Σιτσουάν σε απομονωμένη κράτηση αφού τον μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα του σιδηροδρομικού σταθμού του Πεκίνου στο Φενγκτάι.

Fengtai, 20 Ιουλίου 2022
Κυβερνητικά στελέχη του κυβερνητικού γραφείου Suzhou στο Πεκίνο αναχαίτησαν μια γυναίκα υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Suzhou όταν επιβιβαζόταν σε τρένο στο Fengtai μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσει τη δημόσια οργή. Δεν έλαβε καμία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και κατεστάλη από τους αξιωματούχους με σιδερογροθιά.

Διαδηλώσεις στη Σαγκάη
Putuo, 13 Ιανουαρίου 2022
Το προσωπικό του γραφείου της οικιστικής περιοχής Jiaxing Road απήγαγε μια αναφέρουσα. Ο σύζυγός της ανέφερε την αναγκαστική εξαφάνισή της στην αστυνομία. Λόγω αυτής της υπόθεσης και άλλων αναγκαστικών εξαφανίσεων, σημειώθηκε βία στο Putuo.

Πόλη της Σαγκάης, 5 Απριλίου 2022

Οι κάτοικοι της Σαγκάης καθηλώνονται στο έδαφος και συλλαμβάνονται από δεκάδες αστυνομικούς που φορούν στολή ΜΑΠ, αφού αντιτάχθηκαν στο να γίνουν τα διαμερίσματά τους κέντρο καραντίνας. Αυτό οδήγησε σε μαζικές διαμαρτυρίες.

Pudong, 9 Απριλίου 2022
Κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορωνοϊό, ένας δημοφιλής λέκτορας χτυπήθηκε από το προσωπικό πρόληψης επιδημιών έξω από την οικιστική του εγκατάσταση στην πόλη Xingfu στη Νέα Περιοχή Pudong καθώς έφευγε από το σπίτι για να παραλάβει παράδοση φαγητού. Μετά τη σφοδρή επίθεση διαγνώστηκε με εγκεφαλική διάσειση, σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στα μάτια. Άφησε τους κατοίκους της Pudong σε κατάσταση σοκ και δυσπιστίας και οδήγησε σε έκρηξη διαμαρτυριών.

Qiangpu, 3 Μαΐου 2022
Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στον δήμο Jinze της συνοικίας Qingpu για να εμποδίσουν την αστυνομία να συλλάβει έναν ηλικιωμένο άνδρα που ανέκρινε τα σούπερ μάρκετ που δεν παρείχαν οικονομικά προσιτά τρόφιμα κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω κορωνοϊού.

Sonjiang, 21 Μαΐου 2022
Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν για τους περιορισμούς του κορωνοϊού σε ένα βιομηχανικό συγκρότημα προμηθευτή Apple που ανήκει στην Ταϊβάν στην περιοχή Songjiang. Οι ταραχοποιοί ύψωσαν συνθήματα και πέταξαν πέτρες για να διαμαρτυρηθούν για τον περιορισμό και την υπερωρία στο εργοστάσιο κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορωνοϊό.

Η Shanghai Dafeng Electronics, θυγατρική της Shanghai Quanta, βίωσε μια διαμαρτυρία εργαζομένων τον Μάιο. Όπως φαίνεται στο βίντεο, εκατοντάδες νεαροί υπάλληλοι πήδηξαν πάνω από την πύλη και τράπηκαν σε φυγή. Ξεχύθηκαν από το μπλόκο για να συγκρουστούν με τους φρουρούς. Οι εργαζόμενοι ήθελαν να αγοράσουν αγαθά καθημερινών αναγκών που δεν ήταν διαθέσιμα λόγω πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας. Η ζωή τους έγινε άθλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έτσι επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν κατά των αρχών.

Συντελεστές βίντεο: RFA Κίνα

Διαδηλώσεις στη Σαντόνγκ
Τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος οικονομικού έτους (2022), οι ημερομίσθιοι, οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια και άλλα βιομηχανικά σωματεία πραγματοποίησαν αναρίθμητες διαδηλώσεις στη Σαντόνγκ. Διαμαρτυρήθηκαν κυρίως για καθυστερημένες πληρωμές και εισφορές μισθών στην επαρχία Shandong.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στην πόλη Linyi τον Μάρτιο και οι οικοδόμοι στην πόλη Liaocheng τον Απρίλιο και τον Μάιο διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση των μισθών. Τον Ιούνιο του 2022, κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής συγκέντρωσης δασκάλων στην περιοχή Laishan, η τοπική διοίκηση Yantai κατέφυγε σε κράτηση δασκάλων, οδηγώντας σε αυξημένες διαμαρτυρίες.

Οι αστυνομικοί επέπληξαν βίαια τους διαδηλωτές για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις κάθε φορά στη Σαντόνγκ. Επιπλέον, όπως όλες οι άλλες διαδηλώσεις στην Κίνα, έτσι και αυτή συνάντησε απάθεια από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.

Διαδηλώσεις στη Χενάν
Κινέζοι πελάτες άνοιξαν λογαριασμούς σε έξι αγροτικές τράπεζες στο Henan και στη γειτονική επαρχία Anhui που πρόσφεραν υψηλότερα επιτόκια σε μεγάλους αριθμούς. Αργότερα ανακάλυψαν ότι δεν μπορούσαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι ο επικεφαλής της μητρικής εταιρείας των τραπεζών βρισκόταν σε φυγή και καταζητούμενος για οικονομικά εγκλήματα.

Η Κίνα χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή παρακολούθησης COVID-19. Πολλοί που ξεκίνησαν για το Zhengzhou για να απαιτήσουν δράση από τις ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν ότι η κατάσταση της υγείας τους στην εφαρμογή είχε γίνει κόκκινο, εμποδίζοντάς τους να ταξιδέψουν.

Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά του Bank Run
Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά του Bank Run

Δεκάδες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν μπροστά από τα υποκαταστήματα των τραπεζών. Οι αστυνομικές δυνάμεις με καθημερινή ενδυμασία απέλασαν βίαια και βίαια τους διαδηλωτές σε διάφορα σημεία. Οι αρχές κατάφεραν να διαλύσουν χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν ειρηνικές διαδηλώσεις στη Χενάν.
Μια γυναίκα σύρθηκε αλύπητα κάτω και η κάμερα μπλοκαρίστηκε με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ να μην μπορούν να αναφέρουν το περιστατικό.

Οι ειρηνικοί διαδηλωτές αναγκάστηκαν να υπογράψουν επιστολές διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα διαδηλώσουν στο μέλλον. Τους ξυλοκόπησαν και τους έριξαν αλύπητα. Κατά συνέπεια, η αυταρχική εξουσία συνέτριψε ένα ακόμη λαϊκό κίνημα στην Κίνα.

Διαδηλώσεις στο Anhui
Τα lockdown με εντολή του κράτους επιβλήθηκαν στις περιοχές Lingbi και Sixian στην επαρχία Anhui την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.
Το Lingbi είναι μια τουριστική περιοχή και η Sixian (Si) είναι μια βιομηχανική περιοχή. Ως εκ τούτου, οι τοπικοί πληθυσμοί που ασχολούνται με τον τουρισμό ή τους βιομηχανικούς τομείς αντιμετώπισαν προβλήματα διαβίωσης. Είναι η αιτία της δυσαρέσκειας και των διαδηλώσεων που ακολουθούν στην περιοχή. Οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις έγιναν οριακά λόγω του φόβου των αρχών.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν αυτές τις διαμαρτυρίες και πώς οι αρχές τις συνέτριψαν χωρίς τύψεις. Το Ij-reportika τους έδωσε φωνή και ανέφερε αυτές τις διαμαρτυρίες ξανά και ξανά. Αν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης ήταν άφοβα φωνητικά για αυτές τις διαμαρτυρίες, θα υπήρχαν λιγότεροι θάνατοι και τραυματισμοί στην Κίνα.

ΠΗΓΗ: directus.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube