Weather Icon
Ισπανία 10 Ιουλίου 2022

Τρία διαφορετικά μη επανδρωμένα σκάφη δοκίμασε το Ισπανικό Ναυτικό

Τρία διαφορετικά μη επανδρωμένα σκάφη δοκίμασε το Ισπανικό Ναυτικό

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ξανά το πως οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλο τον κόσμο έχουν στραφεί στα μη επανδρωμένα τα οποία δοκιμάζουν, χρησιμοποιούν και αναπτύσσουν σε όλες τις μορφές τους. Το Ισπανικό Ναυτικό τώρα έκανε την προηγούμενη εβδομάδα δοκιμές 3 διαφορετικών USV (μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας) με μητρικό το περιπολικό Audaz 2.800 τόνων.

Συγκεκριμένα δοκιμάστηκαν το Sead 23 της ισπανικής εταιρίας Seadrone. Πρόκειται για ένα φουσκωτό με γάστρα και καλυμμένο κατάστρωμα μήκους 6,95 μέτρων, με κινητήρα ντίζελ 250 ίππων με waterjet και μεγίστη ταχύτητα 33 κόμβων.

Το δεύτερο ήταν το Kaluga της ισπανικής Utek, συνδυάζοντας ένα φουσκωτό της Narwhal με εξωλέμβια 150 ίππων και σύστημα τηλεκατεύθυνσης. Στο σκάφος μπορεί να προστεθεί και ένας τηλεχειριζόμενος πυργίσκος με πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, ο Lionfish Ultra Light της Leonardo.

Τέλος, το τρίτο ήταν το Vendaval, μια δημιουργία της Navantia, το οποίο είναι 10μετρο, με πλάτος 3,25 μέτρα, βύθισμα 0,65 με καμπίνα και κινητήρα 350 ίππων και μεγίστη ταχύτητα 25 κόμβων. Μπορεί να δράσει είτε αυτόνομα είτε με πλήρωμα 2 ατόμων και η εταιρία το προτείνει ως σκάφος Λιμενικού, ασφαλείας λιμένων, διάσωσης (μπορεί να εφοδιαστεί με αυτόματα αναπτυσσόμενες σωσίβιες λέμβους, εκτοξευτές φωτοβολίδων κ.λπ.) και βέβαια αναγνώρισης και εποπτείας θαλάσσιων περιοχών.

 

Στις δοκιμές μετείχε και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το M5D Airfox της ισπανικής Marine Instruments, ένα πολύ ελαφρύ UAV 4 κιλών που κινείται με μπαταρία αλλά έχει στις πτέρυγες του και ηλιακές κυψέλες για αυξημένη αυτονομία. Το Airfox εξαπολύεται από ναυτικές (ή επίγειες) πλατφόρμες με μια μικρή ράμπα-σφεντόνα και η περισυλλογή του γίνεται με δίχτυ στο οποίο πέφτει επάνω το σκάφος.

Η συνολική δοκιμή προσέφερε όγκο πληροφοριών στο Ισπανικό Ναυτικό αλλά έδειξε και πόσο έχει εξελιχθεί η τοπική βιομηχανία μη επανδρωμένων, με λύσεις που δεν συγκεντρώνουν εξωτικές τεχνολογίες, αλλά είναι κυρίως έξυπνες συνθέσεις υπαρχόντων συστημάτων.

ΠΗΓΗ: navaldefence.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube