Το Ντονέτσκ εγκαινίασε “πρεσβεία” στη Μόσχα
Η αυτονομιστική περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, εγκαινίασε σήμερα «πρεσβεία» στη Μόσχα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο, όπου οι μάχες συνεχίζονται με σφοδρότητα.
«Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση επιδεινώθηκε δραστικά», είπε η Νατάλια Νικανόροβα, η «υπουργός Εξωτερικών» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ.
«Δεν βιαζόμαστε», πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε εάν η περιοχή θα ενσωματωθεί τελικά στη Ρωσία. «Ο αρχικός στόχος είναι να απελευθερώσουμε τη Δημοκρατία», συνέχισε, υιοθετώντας τη ρητορική που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τον πόλεμο. «Στη συνέχεια θα γίνει δημοψήφισμα, εν ευθέτω χρόνω, και θα δούμε ποια είναι η βούληση του λαού», είπε, διευκρινίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αλλάξει το καθεστώς της «πρεσβείας».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε τον Φεβρουάριο την ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, των δύο περιοχών που συναποτελούν τη λεκάνη του Ντονμπάς και λίγες ημέρες αργότερα ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία.
Η Νικανόροβα συνοδευόταν από την «πρέσβειρα» του Ντονέτσκ στη Μόσχα, την Όλγκα Μακέγιεβα. Οι δύο γυναίκες μίλησαν στους δημοσιογράφους στην αυλή του κτιρίου όπου θα στεγαστεί η «πρεσβεία», σε μια κεντρική συνοικία της Μόσχας. Στα εγκαίνια δεν παρέστησαν υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι.
Για την θανατική ποινή
Η Νικανόροβα, υποστήριξε επίσης ότι η θανατική ποινή που ισχύει στην περιοχή αυτή δεν σχετίζεται με την προσπάθειά της για διεθνή αναγνώριση.
Δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Ντονέτσκ με την κατηγορία ότι πολεμούσαν ως μισθοφόροι στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων.
Όταν ρωτήθηκε αν η θανατική ποινή αμαυρώνει την εικόνα της ΛΔ του Ντονέτσκ, η Νατάλια Νικονόροβα απάντησε: «Θεωρούμε ότι η μισθοφορική δράση είναι ένα φρικτό έγκλημα επειδή οι άνθρωποι, έναντι αμοιβής, έρχονται σε μια άλλη χώρα να σκοτώσουν ανθρώπους, μολονότι δεν έχουν κάποια προσωπική σχέση με την εν λόγω σύρραξη».
«Ναι, είναι η βαρύτερη ποινή, όμως περιλαμβάνεται στη νομοθεσία μας και δεν συνδέεται με τη διαδικασία αναγνώρισης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ από άλλα κράτη», πρόσθεσε.
Οι Βρετανοί Έιντεν Άσλιν και Σον Πίνερ και ο Μαροκινός Μπραχίμ Σααντούν καταδικάστηκαν τον περασμένο μήνα έπειτα από μια «δίκη παρωδία», όπως την χαρακτήρισαν Δυτικοί αξιωματούχοι. Όλοι τους άσκησαν έφεση.
Μέχρι στιγμής μόνο η Ρωσία και η Συρία αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ, όμως η Νικονόροβα είπε ότι γίνονται συζητήσεις και με τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας.
Πηγή: ΑΜΠΕ