Weather Icon

Το ΝΑΤΟ ακυρώνει τον εαυτό του για τις τουρκικές αυτοκρατορικές φιλοδοξίες – NATO rolls over for Turkish imperial ambitions by James Sweet

Το ΝΑΤΟ ακυρώνει τον εαυτό του για τις τουρκικές αυτοκρατορικές φιλοδοξίες – NATO rolls over for Turkish imperial ambitions by James Sweet

Ο Συριακός Εθνικός Στρατός στελεχώνεται και από πρώην μέλη του ISIS που λαμβάνουν εντολές απευθείας από την Τουρκία

από τον James Sweet

Η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στο δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία απέσυρε την αντίθεσή της στην πρόσκλησή τους. Οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα τριμερές μνημόνιο που εκπληρώνει τις απαιτήσεις της Τουρκίας, αλλά καταδικάζει τις κουρδικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή. Η Φινλανδία και η Σουηδία έλαβαν τις προσκλήσεις τους στο ΝΑΤΟ στην πλάτη εκατομμυρίων Κούρδων που καταπιέζονται από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν.

Όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα νέα για την πρόθεση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν κατηγόρησε τα δύο κράτη ότι υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις». Με τον όρο «τρομοκρατικές οργανώσεις», ο Τούρκος πρόεδρος εννοεί Κούρδους πολιτοφυλακές που μάχονται για την ελευθερία. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια ομάδα που δρα εντός των συνόρων της Τουρκίας, χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ο Ερντογάν αρνείται να κάνει διάκριση μεταξύ του PKK και των νόμιμων κουρδικών οργανώσεων όπως οι Μονάδες Λαϊκής Άμυνας (YPG) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Το YPG είναι μια κουρδική πολιτοφυλακή κάτω από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Ενώ το YPG θεωρείται ο συριακός βραχίονας του PKK, ήταν επίσης ένας κρίσιμος σύμμαχος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Μαζί με άλλες πολιτοφυλακές των SDF, το YPG απελευθέρωσε την πόλη της Ράκα από το ISIS. Αυτή δεν ήταν μια μικρή νίκη. Η Ράκα ήταν η πρωτεύουσα για τους τζιχαντιστές. Καθώς το ISIS εξαφανίζεται, οι SDF αντιμετωπίζουν μια άλλη απειλή για την κουρδική αυτονομία στη Συρία: την Τουρκία.

Η αρχική αντίρρηση της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν οφείλεται σε θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια. Ο Ερντογάν ξεκινά μια σχεδόν τζιχαντιστική εκστρατεία στη βόρεια Συρία που στοχεύει τις κουρδικές κοινότητες που είναι γηγενείς στην περιοχή. Η Τουρκία υποστηρίζει τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) για να προωθήσει τους στόχους της στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος. Όμως ο Συριακός Εθνικός Στρατός στελεχώνεται και από πρώην μέλη του ISIS που λαμβάνουν εντολές απευθείας από την Τουρκία. Η Τουρκία ξεκίνησε μια συντονισμένη εισβολή, με τίτλο Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους βορειοανατολική Συρία το 2019. Η Σουηδία και η Φινλανδία μετά από την εισβολή εκείνη έθεσαν εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας ως αντίποινα, αλλά αυτό άρθηκε μετά την υπογραφή του τριμερούς μνημονίου.

Οι κουρδικές κοινότητες έχουν προδοθεί από τους δυτικούς συμμάχους τους στο παρελθόν. Η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης πραγματοποιήθηκε χάρη στην απόφαση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να την εξουσιοδοτήσει έμμεσα. Αντί να χαλιναγωγήσει τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ απέσυρε στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία και άνοιξε το δρόμο για την επίθεση της Τουρκίας. Η επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση στη βορειοανατολική Συρία επηρέασε χιλιάδες Κούρδους αμάχους.

«Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία, η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας και η συμμετοχή της συριακής κυβέρνησης στη μάχη ήταν ένας συνδυασμός χειρότερων σεναρίων που συνέβησαν ταυτόχρονα», σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Ωστόσο, το τριμερές μνημόνιο προχωρά ένα βήμα παραπέρα από την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Στο εξής, οι Τούρκοι αντιφρονούντες που ζουν στη Σουηδία και τη Φινλανδία θα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο έκδοσης στη χώρα από την οποία διέφυγαν. Το «FETO» είναι μια άλλη οργάνωση που χαρακτηρίζεται ως εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση από την τουρκική κυβέρνηση και είναι μία από τις ομάδες που στοχοποιούνται στο υπόμνημα.

Υπάρχει μια ατάκα για την «FETO»: Είναι ανύπαρκτη

Το FETO σημαίνει «Τρομοκρατική Οργάνωση Φετουλάχ» και η Τουρκία το χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στους οπαδούς του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Γκιουλενιστές για ενορχήστρωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016, αλλά μια έκθεση της υπηρεσίας ανταλλαγής πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρήκε «απίθανο ότι ο ίδιος ο Γκιουλέν έπαιξε κάποιο ρόλο». Η έκθεση προχωρά ένα βήμα παραπέρα και κατηγορεί τον Ερντογάν ότι χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα για να στοχεύσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Παρά το γεγονός ότι είναι μια συμμαχία που βασίζεται στην υπεράσπιση των δυτικών δημοκρατιών και των πολιτών τους, το ΝΑΤΟ έχει νομιμοποιήσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να χαρακτηρίσει τους πολιτικούς αντιφρονούντες ως τρομοκράτες, θέτοντας το «FETO» ως όρο στο τριμερές μνημόνιο και συμφωνώντας να εκδώσει όσους χαρακτηρίζονται ως μέλη της φανταστικής αυτής οργάνωσης.

Μπορεί το ΝΑΤΟ να προστατεύει τη Φινλανδία και τη Σουηδία από τη Ρωσία, αλλά η συμμαχία αντιμετώπισε τους εταίρους μας στη Μέση Ανατολή ως πιόνια χωρίς τις δικές τους νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια.

Οι κριτικές για την Τουρκία είναι συνήθως σκληρές στο όνομα της αποτροπής στενών σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα. Εάν ο κατευνασμός λειτουργούσε, η Τουρκία δεν θα προχωρούσε με σχέδια να αγοράσει περισσότερα ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να έχει έναν λογαριασμό με την Τουρκία.

Οι Κούρδοι άμαχοι και οι Τούρκοι αντιφρονούντες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την καταπίεση από την αυταρχική κυβέρνηση του Ερντογάν έως ότου η Δύση αποφασίσει να λάβει στα σοβαρά υπ’ όψιν τις «κοινές αξίες» της.

Ο James Sweet είναι συνεργάτης του Washington Examiner του καλοκαιριού 2022.

Πηγή: Washington Examiner

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube