Τατάρ: Η κυριαρχική ισότητα προϋπόθεση για λύση

Τατάρ: Η κυριαρχική ισότητα προϋπόθεση για λύση

Οι κόκκινες γραμμές Τατάρ για το Κυπριακό, η εκ νέου επίκληση στην Ουκρανία και η έγκριση Ερντογάν για αλλαγή πολιτικής

Στη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν των Τουρκοκυπρίων που σκοτώθηκαν στην κοινότητα Αλαμινού την περίοδο 1967-1974, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε εκ νέου στις αξιώσεις του για λύση του Κυπριακού.

Σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι «συνεχίζουν τον αγώνα τους για ελευθερία, ανεξαρτησία και κυριαρχία σε αυτά τα εδάφη», ανέφερε στις 15 Ιουλίου 1974 «το φασιστικό καθεστώς της ελληνικής Χούντας και οι συνεργάτες τους στην Κύπρο ετοιμάζονταν για να επιτεθούν στους Τουρκοκυπρίους και σχεδίαζαν να τους θάψουν σε μαζικούς τάφους». Τα σχέδια αυτά, ισχυρίστηκε, ανέκοψε η «επέμβαση» της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου 1974.

Ακολούθως δήλωσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία, προκειμένου να διατηρήσουν την ύπαρξη, την κυριαρχία και την ελευθερία τους μέχρι τέλους». Στη βάση αυτή, υποστήριξε, η νέα πολιτική που ακολουθείται από τουρκικής πλευράς δεν αποσκοπεί στην ομοσπονδία.

2022 tatar alaminos.PNG

Υποστήριξε δε ότι το ομοσπονδιακό σύστημα [federalism] συνεπάγεται κυριαρχία της πλειοψηφίας επί της μειοψηφίας, μηδενική παρουσία στρατού και άρση των εγγυήσεων. Κάτι τέτοιο, εξήγησε ο Ερσίν Τατάρ, σημαίνει αποχώρηση της Τουρκίας από το νησί. Με μια τέτοια εξέλιξη διαβλέπει κίνδυνο «να μας κάνουν χειρότερα πράγματα απ’ ότι πριν το 1974».

Στη συνέχεια επικαλέστηκε ξανά το παράδειγμα της Ουκρανίας, σχολιάζοντας ότι «έγινε φανερό σε όλο τον κόσμο ότι τέτοιου είδους θηριωδίες μπορούν να συμβούν και στις μέρες μας». Κατά συνέπεια, επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές του για το Κυπριακό: Συνέχιση των εγγυήσεων, παρουσία του τουρκικού στρατού και υιοθέτηση της νέας πολιτικής των δύο κρατών. «Αν δεν μπορούμε να επιβάλουμε την κυριαρχία μας, πολύ επικίνδυνες εξελίξεις μπορεί να ακολουθήσουν για μας σε βάθος χρόνου στο νησί».

Ως προς τη νέα πολιτική που προωθεί για δημιουργία δύο κρατών στο νησί, εξήγησε ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για συνεργασία των δύο κρατών που θα συνυπάρχουν στη βάση κυριαρχικής ισότητας. Σχολίασε, μάλιστα, ότι η Τουρκία επικύρωσε τη συγκεκριμένη επιλογή πολιτικής μέσω επιστολής που του απέστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατέληξε τονίζοντας πως αν πρόκειται να υπάρξει δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση, αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube