Τα κόμματα και τα ΜΜΕ της Ελλάδας να πάψουν να “ρίχνουν νερό” στο μύλο του Ερντογάν
Η Ελλάδα πρέπει να διδαχτεί από τα λάθη της
Το έχουμε γράψει και το έχουμε τονίσει πολλές φορές, ότι τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τα κόμματα και τα ΜΜΕ.
Εκτός του ότι η Ελλάδα δείχνει ότι δεν έχει εθνικό μέτωπο στα σοβαρά εθνικά θέματα, με τέτοιες συμπεριφορές δίνονται και λανθασμένα μηνύματα, όπως έγινε πρόσφατα μετά τη σύνοδο της Μαδρίτης.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σοβαρή μερίδα του τύπου, έδωσαν την εντύπωση στον Ερντογάν ότι μπορεί να ορίζει και τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα. Εξ ου και η δήλωσή του, με την οποία καλούσε τους Έλληνες πολίτες να καταψηφόσουν την κυβέρνηση.
Το άρθρο της HİLAL KAPLAN, που ακολουθεί, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Σαμπάχ, και αποδεικνύει τον τραγικό χειρισμό των θεμάτων αυτών από τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ της Ελλάδας.
Το παραθέτουμε, με την ελπίδα να διδαχτούμε από τα λάθη μας:
Τίτλος: Ο Ερντογάν υποχρεώνει την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές
Δεν νομίζω ότι έχει γίνει αρκετά κατανοητό πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία πέντε χρόνια.
Για παράδειγμα, οι απόηχοι της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία η Τουρκία κέρδισε μια διπλωματική νίκη, συγκλόνισαν την Ελλάδα αλλά και τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Η ένταση μετάξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κλιμακώθηκε με την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα δεχτούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα πουλήσουν F-16 στην Τουρκία. Και χειροκροτήθηκε από τους Αμερικανούς εκπροσώπους.
Μετά από την εξέλιξη αυτή, ο Πρόεδρος Ερντογάν καθόρισε τη στάση του λέγοντας:
“Δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης για μένα. Ας αναλογιστεί τώρα ο ίδιος αυτά που θα επακολουθήσουν. Ας συνομιλήσει με όποιον θέλει, ας δώσει βάσεις σε όποιον θέλει”.
Μάλιστα, δηλώνοντας τα παραπάνω, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει πλέον στο Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα.
Ο Μητσοτάκης, από την άλλη, έκανε ένα βήμα πίσω και είπε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία δεν ήταν «πολύ κακές» ακόμα κι αν αυξήθηκαν οι εντάσεις και δήλωσε ότι θέλει να συναντηθεί με τον Ερντογάν. Αλλά η δήλωσή του αυτή δεν τον βοήθησε.
Το επόμενο πλήγμα ήταν η αποδοχή από την Επιτροπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δικαίωμα να διαφημίζει τουρκικές παραλίες στο Αιγαίοτης με την Turkegean.
Και το φονικό χτύπημα ήρθε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Τόσο η τριμερής συμφωνία, μέρος της οποίας είναι η Τουρκία, όσο και η δήλωση του Μπάιντεν ότι θα αρχίσει να εργάζεται για τα F-16 μόλις προσγειωθεί στην Ουάσιγκτον, ήχησαν άσχημα την Ελλάδα.
Ο Τσίπρας, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε προηγουμένως επικρίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας: «Έχουμε μετατραπεί σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Ενώ η Τουρκία ενεβαίνει, εμείς γινόμαστε τα πιόνια της Δύσης.», μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης και τις επιτυχίες της Τουρκίας, δήλωσε: «Υποστήκαμε μια πικρή διπλωματική ήττα. Αν ήμουν πρωθυπουργός στη Μαδρίτη και είχε συμβεί αυτό, και επίσης αν ο ορισμός του «TurkAegean» είχε καταχωρηθεί από την Τουρκία ως διαφημιστική επωνυμία, θα επέστρεφα με ταπόδια από τη Μαδρίτη στην Αθήνα».
Αν συνυπολογίσουμε την εκτίμηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μητσοτάκη, Αλέξανδρου Διακόπουλου, στην έκθεση «Η Τουρκία σε αναζήτηση στρατηγικής αυτονομίας», με βάση την οποία η Τουρκία θα ελέγχει τους θαλάσσιους δρόμους από το Εύξεινο Πόντο και τη Διώρυγα του Σουέζ προς την Κεντρική Μεσόγειο και θα γίνει διαπεριφερειακή δύναμη, τότε μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό που έχει καταλάβει τον γείτονα.
Λέγεται στον ελληνικό Τύπο ότι αυτές οι διαδοχικές αποτυχίες του Μητσοτάκη, λόγω των επιτυχών κινήσεων του Ερντογάν, θα ανατρέψουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα πυροδοτήσουν πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες. Δεν θα ήταν περίεργο αν οι κάλπες στηθούν τον Σεπτέμβριο.
Αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, το μερίδιο της διαδικασίας που πυροδότησε η «διαγραφή» του Μητσοτάκη από τον Πρόεδρο Ερντογάν είναι αναμφισβήτητο.