Weather Icon

Σπρώχνει τα ενεργειακά σε διάλογο «δύο κρατών» ο Τατάρ

Σπρώχνει τα ενεργειακά σε διάλογο «δύο κρατών» ο Τατάρ

Είναι εμφανές ότι η τουρκική πλευρά έχει διπλό στόχο μέσα από τη νέα πρόταση Τατάρ

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Στον Λόφο περιμένουν να παραλάβουν τις νέες προτάσεις του Ερσίν Τατάρ προκειμένου να τις μελετήσουν και να δώσουν απαντήσεις. Βασικός άξονας της πρότασης Τατάρ είναι τα ενεργειακά, κινούμενος στη λογική των δύο κρατών. Ουσιαστικά η τουρκική πλευρά επιδιώκει να βάλει στο τραπέζι όλο το φάσμα των ενεργειακών, στοχεύοντας κυρίως στο φυσικό αέριο, μέσα από ένα διάλογο ανάμεσα σε «γειτονικά κράτη». 

Η πρόταση του Ερσίν Τατάρ, όπως ο ίδιος ανέφερε στο τουρκικό κρατικό κανάλι ΤΡΤ, περιλαμβάνεται σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει και ως αποδέκτη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Δείχνοντας εμφανώς ότι είναι μια πολύ καλά σχεδιασμένη κίνηση τακτικής η οποία έρχεται ενόψει δύο γεγονότων: α) η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και β) των νέων ενεργειών που ετοιμάζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Είναι εμφανές ότι η τουρκική πλευρά έχει διπλό στόχο μέσα από τη νέα πρόταση Τατάρ: 

⦁    Να δείξει θετικό πρόσωπο προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, ότι προβαίνει σε εποικοδομητικές προτάσεις που θα βελτιώσουν το κλίμα τόσο εντός της νήσου και θα μειώσουν τις εντάσεις στην περιοχή. 

⦁    Να έχει πάτημα σε μια (αναμενόμενη) αρνητική απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς να προχωρήσει με κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ανεβάζοντας την ένταση στην περιοχή. Φορτώνοντας την ευθύνη της νέας έντασης στην άρνηση των Ελληνοκυπρίων για αποφυγή διαλόγου για όλο το φάσμα των ενεργειακών. 

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι οι προτάσεις του προκύπτουν από τη νέα του πολιτική και ενισχύουν τα δύο κράτη που – κατά τον ισχυρισμό του – υπάρχουν σήμερα στο νησί. «Στη βάση της λύσης των δύο κρατών, της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, προβλέπεται συνεργασία με την ε/κ πλευρά για τους υδρογονάνθρακες, την ηλεκτρική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το νερό», συνόψισε ο Ερσίν Τατάρ την πρότασή του λέγοντας πως αυτό θα είναι προς όφελος του τ/κ «λαού», του ε/κ «λαού» και των περιφερειακών ισορροπιών.

Την Παρασκευή στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέτζια, ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για να συζητήσει το θέμα του ειδικού απεσταλμένου, ο Ερσίν Τατάρ επέλεξε να διαφοροποιήσει την ατζέντα παρουσιάζοντας την πρότασή του. 

Κάνοντας αναφορά σε συνεργασία μεταξύ «δύο κρατών» στην Κύπρο σε διάφορα πεδία, ο Ε. Τατάρ είπε ότι «η πρώτη πρόταση που έχω παρουσιάσει εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς αφορά τους πόρους υδρογονανθράκων γύρω από το νησί». Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που «προκαλεί ένταση τόσο στην περιοχή μας όσο και μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της μονομερούς και μαξιμαλιστικής στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Για το φυσικό αέριο, ο Τατάρ είπε ότι «κάνουμε ένα ακόμη άνοιγμα και λέμε ότι μετά τη θέσπιση του μηχανισμού συνεργασίας, οι εταιρείες με τις οποίες τα δύο μέρη έχουν ήδη υπογράψει ξεχωριστές συμβάσεις μπορούν να εγκριθούν και να συμπεριληφθούν σε αυτόν τον μηχανισμό σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας. Αυτό το σημαντικό άνοιγμα εξαλείφει επίσης, τις ανησυχίες και τις δικαιολογίες που προβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Στην επιστολή μου, εξήγησα με τον σαφέστερο τρόπο ότι εγώ, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, είμαι έτοιμος να μετατρέψω αυτήν την κρίση που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και έχει γίνει μία από τις αιτίες αστάθειας στην περιοχή μας σε ευκαιρία, καθώς και ότι είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω την πρότασή μας το συντομότερο δυνατό». 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube