Γερμανία , ΝΑΤΟ , Ουκρανία 7 Ιουλίου 2022

Σολτς: Η Ουκρανία δεν μπορεί έχει εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ, σαν να ήταν χώρα-μέλος

Σολτς: Η Ουκρανία δεν μπορεί έχει εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ, σαν να ήταν χώρα-μέλος

Οι δυτικές χώρες είναι πρόθυμες να διασφαλίσουν τη μελλοντική ύπαρξη της Ουκρανίας με εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά δεν μπορούν να ισοδυναμούν με παρόμοιο επίπεδο προστασίας που παρέχει η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αρχίσει να συζητούν με την Ουκρανία πώς να διασφαλίσουν ότι μια πιθανή μεταπολεμική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές, ώστε η Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει μια τέτοια εκεχειρία για να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί σε γείτονα χώρα ξανά στο μέλλον.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Bundestag, ο κ. Σολτς είπε ότι ήταν «σαφές» ότι τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία «δεν θα αντιστοιχούν στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ».

Ο καγκελάριος αναφερόταν στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της στρατιωτικής συμμαχίας, η οποία λέει ότι μια επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επίθεση σε όλα τα μέλη. Στην πράξη, η ρήτρα του Άρθρου 5 είναι μια σημαντική διασφάλιση, ειδικά για πιο ευάλωτες χώρες όπως η Βαλτική, διότι σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν με όλη τους τη στρατιωτική ισχύ εάν η Ρωσία επιτεθεί – λειτουργώντας ως ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας.

Ωστόσο, για την Ουκρανία, η οποία διανύει τον πέμπτο μήνα της ρωσικής εισβολής, οι παρατηρήσεις του Σολτςπρέπει να ακούγονται ιδιαίτερα αποκαρδιωτικές: Ήταν η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, που αρνήθηκαν στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ένα σαφές δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2008. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε τον Μάρτιο ότι η Ρωσία δεν θα είχε επιτεθεί στη χώρα του αν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ.

Οι παρατηρήσεις του Σολτς φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία δεν θα μπορεί να υπολογίζει στην άμεση στρατιωτική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ ούτε στο μέλλον. Οι χώρες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν έμμεσα το Κίεβο στον πόλεμο του με τη Ρωσία στέλνοντας άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα είδη όπλων, αλλά φρόντισαν προσεκτικά να μην εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο.

Ο καγκελάριος είπε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία «πρέπει να προσαρμοστούν» στη «συγκεκριμένη κατάσταση» της χώρας, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι «όλη αυτή είναι μια διαδικασία που απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί ακόμη να συγκεκριμενοποιηθεί.»

Ο Σολτς πρότεινε επίσης ότι η Δύση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις «άκρως αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας» – οι οποίες μπορεί να αρθούν ή να μειωθούν εάν η Ρωσία συμφωνήσει σε μια λογική ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία – και να επαναφέρει αυτά τα περιοριστικά μέτρα «εάν υπάρχουν παραβιάσεις» της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Πηγή: Politico

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube