Weather Icon

Πρώην συμπρόεδρος του HDP Ντεμιρτάς: Η αντιπολίτευση της Τουρκίας πρέπει να συμφωνήσει σε βασικές δημοκρατικές αξίες

Πρώην συμπρόεδρος του HDP Ντεμιρτάς: Η αντιπολίτευση της Τουρκίας πρέπει να συμφωνήσει σε βασικές δημοκρατικές αξίες

Ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είπε ότι καθώς συζητούν να αποφασίσουν για έναν κοινό υποψήφιο εναντίον του κυβερνώντος συνασπισμού στις εκλογές του επόμενου έτους στην Τουρκία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τη σωστή προσέγγιση και δημοκρατική ιδεολογία, και όχι απλώς να προσπαθήσουν να βρουν ένα κατάλληλο πρόσωπο για την υποψηφιότητα.

Καθώς συζητούν να αποφασίσουν για έναν κοινό υποψήφιο εναντίον του κυβερνώντος συνασπισμού στις εκλογές του επόμενου έτους στην Τουρκία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να συναινέσουν όσον αφορά τη σωστή νοοτροπία και όχι απλώς να προσπαθήσουν να βρουν ένα κατάλληλο άτομο, δήλωσε ο φυλακισμένος πρώην συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε άρθρο που έγραψε για την Gazete Duvar.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία, τίθενται ερωτήματα σχετικά με το εάν η αντιπολίτευση θα προτείνει κοινό υποψήφιο και εάν ναι, ποιος θα είναι ο εν λόγω υποψήφιος.

«Τι σημαίνει, κοινός υποψήφιος;» είναι μια καλύτερη ερώτηση από το «Ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος;», εξηγεί ο Ντεμιρτάς.

Ο κοινός υποψήφιος δεν αφορά απλά την εύρεση μιας άλλης ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας, είπε. «Δεν πρόκειται για ένα κόμμα, μια ενιαία ταυτότητα, μια ενιαία πεποίθηση, αλλά την ενσωμάτωση όλων των κοινωνικών τμημάτων και διαφορών, τη συνιστώσα 85 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Τουρκία».

Ο κοινός υποψήφιος δεν είναι εκπρόσωπος μιας ενιαίας ιδεολογίας, αλλά της πραγματικής δημοκρατίας, έγραψε, προσθέτοντας. «Είναι η δύναμη χωρίς αποκλεισμούς, που ενώνει την κατακερματισμένη και συντετριμμένη κοινωνία με τις αξίες της δημοκρατίας».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όχι μόνο θα πρέπει να επιδιώξουν να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές εξασφαλίζοντας το απαραίτητο 50 τοις εκατό συν μία ψήφο, αλλά να οδηγήσουν την κοινωνία στην προετοιμασία για ένα πλήρως δημοκρατικό σύνταγμα, πρόσθεσε.

Ο κοινός υποψήφιος είναι και ο υποψήφιος των γυναικείων κινημάτων, των περιβαλλοντικών κινημάτων, των συνδικάτων, των επαγγελματικών οργανώσεων, των επιμελητηρίων, δηλαδή όλων των κοινωνικών τμημάτων, εξήγησε. «Για αυτό θα πρέπει να εξασφαλιστεί η υποστήριξη αυτών των φορέων και να εξασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή τους στη διαδικασία με τις δικές τους απόψεις».

Ως εκ τούτου, το HDP υποστηρίζει τον κοινό υποψήφιο για τους ανωτέρων λόγους, και όχι ως ένα φτηνό διαπραγματευτικό χαρτί σε μυωπικά πολιτικά συμφέροντα, πρόσθεσε.

«Θα πρέπει να επιδιώξουμε να κερδίσουμε τη δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη, μαζί με τις εκλογές. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να επιτύχουμε μια μεγάλη κοινωνική συναίνεση», είπε.

«Στον δεύτερο αιώνα της χώρας, μπορούμε να αγκαλιάσουμε τη Δημοκρατία και να την κάνουμε μια Δημοκρατία για όλους μας», κατέληξε. «Μπορούμε να την μετατρέψουμε σε ένα δημοκρατικό, κοσμικό, κοινωνικό και ισότιμο κράτος δικαίου».

 

 

ΠΗΓΗ: kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube