Πούτιν: Τυχόν νέες κυρώσεις θα φέρουν την καταστροφή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Η Δύση έκανε λάθος με την επιβολή ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία και εάν επιμείνουν με περαιτέρω περιορισμούς θα έρθει καταστροφή για τις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Οι κυρώσεις στη Ρωσία προκαλούν πολύ μεγαλύτερη ζημιά σε εκείνες τις χώρες που τις επιβάλλουν», είπε ο Πούτιν την Παρασκευή σε συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 24. «Η περαιτέρω χρήση της πολιτικής κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη πιο σοβαρές, και, χωρίς υπερβολές, καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά ενέργειας».
Η τιμή του αργού Brent έχει εκτιναχθεί πάνω από το ένα τρίτο και το ευρωπαϊκό αέριο αναφοράς υπερδιπλασιάστηκε από την αρχή του έτους, αφού η Δύση επέβαλε τους κύκλους κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η κρίση στον ενεργειακό εφοδιασμό παρεμπόδισε την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και αύξησε τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης.
Ενώ ο στόχος αυτών των μέτρων ήταν να μειωθεί η εισροή πετροδολαρίων στα ταμεία του Κρεμλίνου και να αναγκαστεί ο Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο, η Ρωσία απάντησε ανακατευθύνοντας τις εξαγωγές πετρελαίου της στην Ινδία και την Κίνα και περιορίζοντας τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η ενεργειακή βιομηχανία της χώρας του έχει πλέον σταθεροποιηθεί, με την παραγωγή πετρελαίου να αυξάνεται κατά 0,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε 10,7 εκατομμύρια ημερησίως τον Ιούνιο.
Οι προσπάθειες των δυτικών χωρών να βρουν αντικαταστάτες για τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό δεν θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα, είπε ο Πούτιν, απευθυνόμενος σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου του, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ , καθώς και στον Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft.
«Βλέπουμε ότι η Δύση προσπαθεί να αναγκάσει άλλες χώρες εξαγωγής πετρελαίου να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής τους», είπε ο Πούτιν. Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά ενέργειας «δεν ανέχεται καμία βιασύνη», είπε. «Τα λάθη που έχουν ήδη γίνει δεν μπορούν να διορθωθούν μέσα σε λίγες μέρες».
naftemporiki.gr