Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 18 Ιουλίου 2022

Ουκρανία: Η κατάσταση 145 μέρες μετά την έναρξη του πολέμου

Ουκρανία: Η κατάσταση 145 μέρες μετά την έναρξη του πολέμου

Ανασκόπηση των εξελίξεων

Ο αριθμός των νεκρών που εντοπίστηκαν στο Κίεβο – Ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων – Η Ε.Ε. εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ γίνονται προσπάθειες για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Αναδημοσιεύουμε την ενημέρωση της Guardian (18 Ιουλίου 2022) για όσα γνωρίζουμε 145 μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

– Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απέλυσε τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι πέραν των 60 υπαλλήλων τους «εργάζονταν ενάντια» στην Ουκρανία, σε περιοχές που είχαν καταληφθεί από τη Ρωσία. Προσέθεσε ότι καταχωρήθηκαν 651 υποθέσεις σχετικά με προδοσία και συνεργασία με τη Ρωσία εκ μέρους των υπαλλήλων του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα.

– Σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματικούς, η Ρωσία ετοιμάζεται για την επόμενη φάση της επίθεσής της. Οι εκτιμήσεις διατυπώθηκαν μετά τις δηλώσεις εκ μέρους της Μόσχας ότι οι δυνάμεις της θα δράσουν σε «όλες τις περιοχές που είναι κατάλληλες για επιχειρήσεις». Σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιματικούς, η Ρωσία φαίνεται να ανασυντάσσει τις δυνάμεις της για επιθέσεις κατά του Σλαβιάνσκ, πόλης με συμβολική σημασία η οποία βρίσκεται στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ και ελέγχεται από τους Ουκρανούς. Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι η Ρωσία ενισχύει τις αμυντικές της θέσεις στις περιοχές που κατέλαβε στην νότια Ουκρανία.

– 1.346 άμαχοι εντοπίστηκαν νεκροί στην περιοχή του Κιέβου μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον Αρχηγό Αστυνομίας της περιοχής. Ο Andriy Bebytov δήλωσε ότι περίπου 300 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται και ότι 700 από όσους σκοτώθηκαν πυροβολήθηκαν με ελαφρύ οπλισμό.

– Η Ρωσία απώλεσε πέραν του 30% της αποτελεσματικότητάς της στις μάχες επί του εδάφους και 50.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με δηλώσεις στο BBC του Ναυάρχου Sir Tony Radakin, επικεφαλής του βρετανικού αμυντικού επιτελείου. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Ρωσία αποτελεί «τη μεγαλύτερη απειλή» για το Ηνωμένο Βασίλειο, απειλή που θα παραμείνει για δεκαετίες.

– Κηδεύτηκε τετράχρονο κορίτσι, το οποίο σκοτώθηκε από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα. Στην πόλη Vinnytsia, στην κεντρική Ουκρανία. Ο θάνατος της τετράχρονης Liza Dmitrieva, με σύνδρομο Down, έγινε γνωστός ανά το παγκόσμιο και κατέστη σύμβολο της έντονης απώλειας αμάχων ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής.

– Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν βιομηχανικές και μηχανικές υποδομές στο Μικολάιβ, περιοχή κατασκευής πλοίων κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, στη νότια Ουκρανία. Ο Δήμαρχος της πόλης, Oleksandr Senkevych, δήλωσε ότι δεν διατίθεται άμεση ενημέρωση περί απωλειών.

– Έξι άτομα, εκ των οποίων τρία παιδιά, τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση στην πόλη Bakhmut, στην περιοχή του Ντόνετσκ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

– Βρετανός, ο οποίος φαίνεται ότι κρατείται από ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, εμφανίζεται σε βίντεο να απευθύνεται προς τον Μπόρις Τζόνσον ζητώντας βοήθεια και δηλώνοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή. «Θα ήθελα να πω στον Μπόρις Τζόνσον, αν μπορείτε να βοηθήσετε, αν μπορείτε να επηρεάσετε τον Πρόεδρο Ζελένσκι […] ή αν μπορείτε να επηρεάσετε τον Πρόεδρο Πούτιν, παρακαλώ κάντε το», δήλωσε ο John Harding. «Ανθρώπινες ζωές εξαρτώνται από αυτό. Αν μπορείτε, λοιπόν, βοηθήστε μας».

– Η ρωσική αστυνομία φυλάκισε τη δημοσιογράφο Marina Ovsyannikova, η οποία τον Μάρτιο διέκοψε απ’ ευθείας τηλεοπτική μετάδοση, καταγγέλλοντας τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Την πληροφορία έδωσε ο δικηγόρος της, ενώ δεν έγινε επίσημη τοποθέτηση επί του ζητήματος. Ωστόσο, άτομα του κύκλου της κοινοποίησαν μήνυμα στον λογαριασμό της στο Telegram, επιβεβαιώνοντας τη φυλάκισή της. «Η Marina κρατείται. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκεται».

– Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, θα ταξιδέψει στο Μπακού τη Δευτέρα προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

– Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας τη Δευτέρα, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τις καταληφθείσες πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Ζαπορίζια για σκοπούς αποθήκευσης όπλων και εκτόξευσης πυραύλων σε γειτονικές περιοχές της νότιας Ουκρανίας.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube