REAL TIME |

Γενικά θέματα 6 Ιουλίου 2022

Όλο το σχέδιο υποκατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου

Όλο το σχέδιο υποκατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
echrysanthopoulou@naftemporiki.gr 

Τα βήματα για την υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ελλάδα σε περίπτωση υλοποίησης του δυσμενούς σεναρίου της πλήρους διακοπής τροφοδοσίας μέσω του Turk Stream συζητήθηκαν κατά την έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στο ΥΠΕΝ.

Σύσκεψη που έγινε με το βλέμμα στην 21η Ιουλίου (οπότε λήγει η προγραμματισμένη περίοδος συντήρησης του Nord Stream 1, που ξεκινά στις 11 Ιουλίου, χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει την επαναφορά στην κανονικότητα των ροών προς τη Δυτική Ευρώπη την επόμενη μέρα…) και με φόντο το ράλι των διεθνών τιμών φυσικού αερίου κοντά στα 170 ευρώ/ΜWh και των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού στη «διακεκαυμένη ζώνη» των 320-420 ευρώ/MWh, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο κάτω σημείο του εύρους διακύμανσης χάρη στα… μελτέμια και την αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», στο χειρότερο σενάριο του κλεισίματος της στρόφιγγας και της πλήρους απώλειας των φορτίων ρωσικού αερίου που εισέρχονται από το Σιδηρόκαστρο εκτιμάται ότι θα πρέπει να λειτουργούν καθημερινά 4-7 λιγνιτικές μονάδες, σε συνάρτηση με τη ζήτηση στο ηλεκτρικό σύστημα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τροφοδοτείται με τουρκικό αέριο (μέσω του σημείου εισόδου των Κήπων) και με αζέρικο αέριο μέσω του TAP, από το σημείο εισόδου της Νέας Μεσημβρίας, με τις δύο πηγές να καλύπτουν μαζί περί τις 40.000-50.000 MWh/ημερησίως. Βασική πηγή τροφοδοσίας θα είναι η Ρεβυθούσα που θα κληθεί να καλύψει την υπόλοιπη ζήτηση, της τάξης των 220.000 MWh/ημερησίως. Εάν στην εξίσωση προστεθούν οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος και οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, προκύπτει ένα έλλειμμα στο ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο προβλέπεται να καλυφθεί ως εξής:

1. Μέσω πρόσθετων φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα, της οποίας η δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 70% μέσα στον Ιούλιο, οπότε αναμένεται να καταστεί λειτουργική η τέταρτη πλωτή δεξαμενή (FSU), καθώς το πλοίο έχει ήδη καταπλεύσει και τα τεχνικά και ρυθμιστικά «προαπαιτούμενα» υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς. Κρίσιμη παράμετρος είναι η διαθεσιμότητα των πρόσθετων φορτίων LNG, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι εάν πληρούται αυτή η προϋπόθεση, η τιμή θα είναι υψηλή. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΠΑ Εμπορίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές για το θέμα αυτό.

2. Η επόμενη «γραμμή άμυνας» είναι η αλλαγή του καυσίμου (από φυσικό αέριο σε ντίζελ) των πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που έχουν αυτή τη δυνατότητα.

3. Στη συνέχεια προβλέπεται η μείωση των εξαγωγών ηλεκτρισμού και η μείωση των εξαγωγών προς τη Βουλγαρία, η ανάγκη στήριξης της οποίας εκτιμάται ότι θα μειωθεί με τη θέση σε λειτουργία του αγωγού IGB το αμέσως επόμενο διάστημα που θα ανοίξει στη γειτονική χώρα την «πύλη» του αζέρικου αερίου. Με βάση το ευρωπαϊκό σχέδιο επάρκειας αερίου, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με εξαγωγές και μέρος των αναγκών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Προέχει, όμως, να διασφαλίζει πρωτίστως την επάρκεια στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube