Weather Icon
ΟΗΕ , Ουκρανία , Ρωσία 11 Ιουλίου 2022

ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου: Δεν φταίνε μόνο οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες»

ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου: Δεν φταίνε μόνο οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες»

Έρευνα του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Μπορεί οι Ουκρανοί να κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των αμάχων, όμως έρευνα του ΟΗΕ έδειξε ότι βαριές ευθύνες φέρουν και οι ουκρανικές δυνάμεις επειδή χρησιμοποιούν τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες» για να εξυπηρετήσουν τα όποια στρατιωτικά τους σχέδια.

Από την αρχή του πολέμου, η ουκρανική πλευρά αποδίδει στους Ρώσους αγριότητες και τους κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων.

Πολλές από αυτές τις κατηγορίες τις έχουν υιοθετήσει και οι χώρες της Δύσης, και της χρησιμοποιούν ως εργαλείο για να δικαιολογήσουν την περαιτέρω αποστολή δυτικού βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία και την επιβολή περιατέρω κυρώσεων στη Ρωσία.
Φαίνεται όμως ότι σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν βαριές ευθύνες για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στις ζώνες πολέμου της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες και τους εκθέτουν ανενδοίαστα σε κίνδυνο κάθε φορά που θέλουν να εξυπηρετήσουν το οοποιο τους στρατιωτικό σχέδιο.

Η σφαγή αμάχων στην Stara Krasniaka

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά περιστατικά που περιγράφει η έκθεση του ΟΗΕ ( που συντάχθηκε μετά από επιτόπια έρευνα των περιστατικών τα οποία ο ΟΗΕ αξιολόγησε ως παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο διάστημα 24 Φεβρουαρίου -15 Μαΐου στα μέτωπα της Ουκρανίας)  περιγράφει την έκθεση αμάχων σε κίνδυνο από τις ουκρανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επίθεσης στις 11 Μαρτίου σε οίκο ευγηρίας στο νοτιοανατολικό Κίεβο.
Μόλις δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δέχτηκε επίθεση ένα ίδρυμα αναπήρων στο χωριό Stara Krasnianka, που βρίσκεται στην ανατολική περιοχή του Lugansk, 580 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιέβου.
Οι ουκρανικές αρχές είχαν κατηγορήσει τότε τις ρωσικές δυνάμεις για απρόκλητη επίθεση και είχαν καταγγείλει τη δολοφονία, από τους Ρώσους, περισσότερων από 50 αμάχων.
Αλλά η έκθεση του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) που κυκλοφόρησε στα τέλη Ιουνίου, δείχνει ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη σφαγή των αμάχων. 

Τα ακριβή γεγονότα, κατά την Ύπατη Αρμοστεία

Σύμφωνα με την έκθεση, Ουκρανοί στρατιώτες είχαν καταλάβει το ίδρυμα στην Stara Krasnianka στις 7 Μαρτίου, καθώς η συγκεκριμένη θέση «είχε στρατηγική αξία λόγω της γειτνίασής της με έναν σημαντικό δρόμο».
Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 11 Μαρτίου, δυνάμεις των ρωσόφωνων αυτονομιστών «επιτέθηκαν στο ίδρυμα με βαρύ οπλισμό, την ώρα που που οι ασθενείς και το προσωπικό ήταν ακόμα μέσα».
Εκείνη την ώρα, στο ίδρυμα βρίσκονταν 71 ανάπηροι, 15 μέλη προσωπικό και Ουκρανοί στρατιώτες χωρίς νερό ή ηλεκτρισμό.
«Μια πυρκαγιά ξεκίνησε και εξαπλώθηκε σε όλο το ίδρυμα ενώ οι μάχες ήταν σε εξέλιξη», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ για την επίθεση της 11ης Μαρτίου.
«Ένα μέρος του προσωπικού και των τροφίμων κατάφεραν να διαφύγουν από το ίδρυμα και έτρεξαν στο δάσος, μέχρι που τους συνάντησαν πέντε χιλιόμετρα μακριά ρωσικές ένοπλες ομάδες, οι οποίες τους παρείχαν βοήθεια.
Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, τουλάχιστον 22 ασθενείς επέζησαν από την επίθεση, αλλά ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει άγνωστος».
Πριν από την επίθεση, στις αρχές Μαρτίου, η διοίκηση του ιδρύματος είχε ζητήσει από την ουκρανική διοίκηση να το εκκενώσουν να να αποσύρουν ανάπηρους και προσωπικό, αλλά αυτό «ήταν αδύνατο, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις φέρεται να είχαν ήδη ναρκοθετήσει τη γύρω περιοχή και να είχαν αποκλείσει τους δρόμους».
Το Γραφείο της Ύπατης  Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι ανησυχεί που τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί στρατιώτες ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά σε
αμάχους και δεν έλαβαν μέτρα για την προστασία τους, όπως απαιτείται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: Πολλές οι αναφορές για χρήση αμάχων ως ασπίδων πυοκριμένου να αποτραπούν οι ρωσικές επιθέσεις

«Η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί περαιτέρω για τις αναφορές περί της χρήσης αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων, προκειμένου να καταστούν ορισμένα σημεία ή περιοχές απρόσβλητα από στρατιωτικές επιχειρήσεις», προσθέτει η ανακοίνωση.
«Η χρήση ανθρώπινων ασπίδων απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 28 της Σύμβασης IV της Γενεύης και το άρθρο 51 παράγραφος 7 του πρόσθετου πρωτοκόλλου Ι».
Ο David Krane, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας και βετεράνος πολλών διεθνών ερευνών γκλημάτων πολέμου, είπε στο Associated Press ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παραβίασαν τη διεθνή νομιότητα περί προστασίας των αμάχων επειδή δεν εκκένωσαν τους ενοίκους από το ίδρυμα αναπήρων.
«Ο βασικός κανόνας είναι ότι δεν επιτρέπεται να στοχοποιείς σκόπιμα αμάχους. Για κανένα λόγο», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων.
«Οι Ουκρανοί έβαλαν αυτούς τους ανθρώπους σε μια ζώνη δολοφονίας. Δεν επιτρέπεται να το κάνεις αυτό».

www.bankingnws.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube