Weather Icon

Οι Άγγλοι έκαναν αεροπορική άσκηση νοτίως της Κύπρου τον Αύγουστο του 1974

Οι Άγγλοι έκαναν αεροπορική άσκηση νοτίως της Κύπρου τον Αύγουστο του 1974

Μια άγνωστη βρετανική άσκηση βομβαρδισμών στα νότια της Κύπρου

Γιάννης Πεγειώτης

Το καλοκαίρι του 1974 τα βρετανικά βομβαρδιστικά έλαβαν μέρος σε άσκηση κοντά στην Κύπρο

Όπως αναφέραμε παλαιότερα, το περιοδικό «AVIATION NEWS» της 9-22 Αυγούστου 1974 παρουσιάζει εκτενώς όλες τις ενέργειες των Βρετανών για τη διάσωση των εικοσιπέντε εθνικοτήτων τουριστών που ζήτησαν βοήθεια από τις Βάσεις για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά το πραξικόπημα και την εισβολή. Εκτενές είναι επίσης το ρεπορτάζ για τη φιλοξενία Τουρκοκυπρίων στις Βάσεις Επισκοπής και Ακρωτηρίου. Καλύπτεται, επίσης, η προστασία των Βρετανών πολιτών από τα αστικά κέντρα σε καταυλισμούς αντισκήνων εντός των Βάσεων. Με λεπτομέρειες περιγράφονται οι προμήθειες που αποστέλλονται στην Κύπρο. Υπαίθρια μαγειρεία, φαρμακευτικές προμήθειες και 6.000 lb παιδικών τροφών. Η πρώτη όμως αποστολή μετέφερε με Strike Command Aircrafts τους άνδρες του 40 Commando Royal Marines μαζί με την αποστολή των 16/5 τεθωρακισμένων, μια ολόκληρη σειρά οχημάτων τεσσάρων τόνων, καθώς και Land Rovers μακράς βάσεως.

295242661_5256219804495555_5602243826478497595_n.jpg

Η ετοιμότητα των Βρετανών και του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, η προετοιμασία και η αποτελεσματικότητα του βρετανικού προσωπικού στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Μάλτα εκπλήττουν. Η μάχη των πληροφοριών και οι ανάγκες ετοιμότητας ήταν μια κατάκτηση αξιοθαύμαστη για τις βρετανικές Υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, στη δεύτερη σελίδα της έκδοσης υπάρχει εκτενής ενημέρωση για μια βομβαρδιστική άσκηση των αεροπλάνων Vulcans. Ο αρθρογράφος αναφέρει:

«Η μεγαλύτερη άσκηση εδώ και πολλά χρόνια ρίψης συμβατικών όπλων διεξήχθη πρόσφατα από πληρώματα βομβαρδιστικών της Αεροπορίας Εγγύς Ανατολής, με έδρα το Ακρωτήρι Κύπρου». Κατόπιν επεξηγεί ότι ήταν μια άσκηση για να διατηρούν την ικανότητά τους για επίθεση χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα τόσο τα πλήρωματα μάχης των βομβαρδιστικών Vulcans όσο και για τους μηχανικούς φόρτωσης και ασφαλείας πυρομαχικών. Επίσης εξέτασε και τις ικανότητες του προσωπικού εδάφους.

Στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Κύπρου εκείνο το καλοκαίρι του 1974 ερίφθησαν πάνω από μισό εκατομμύριο λίβρες βόμβες, οι οποίες έπεσαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της τριήμερης αυτής άσκησης.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Ποια η σκοπιμότητα αυτής της άσκησης, παραμονές του πραξικοπήματος και της εισβολής; Ποιες ακτές και θαλάσσιες περιοχές βομβαρδίστηκαν και ποια η σκοπιμότητα; Ποια η προληπτική δυναμική μιας τέτοιας άσκησης; Και τέλος γιατί προβλήθηκε με τόση ευκολία σε μια περίοδο τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο;

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube