Weather Icon

Ο Τσαβούσογλου βρήκε το “δάσκαλό” του, την Ανναλένα Μπέρμποκ

Ο Τσαβούσογλου βρήκε το “δάσκαλό” του, την Ανναλένα Μπέρμποκ

Μπέρμποκ: Πώς αντέδρασε στην επίθεση Τσαβούσογλου

Την έντονη αντίδραση της τουρκικής πλευράς προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ για τα ελληνικά νησιά.  «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», δήλωσε κατά την κατά τη συνάντησή της με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια. 

Δεν πρέπει να παίζετε το παιχνίδι των ελληνικών και κυπριακών προκλήσεων και προπαγάνδας της Ελλάδας και της Τουρκίας, της απάντησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τσαβούσογλου άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά, ζητώντας μια πιο ισορροπημένη στάση.

Από την πλευρά της η Μπέρμποκ τήρησε χαμηλούς τόνους, απαντώντας ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο, «πρέπει να τα συζητάμε όλα».  «Δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας», είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση επίθεσης. «Δεν είναι ότι θέλουμε να επιτεθούμε εναντίον σας, αλλά έχουμε ορισμένες πολιτικές αρχές και επιμένουμε σε αυτές», ανέφερε. 

«Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα. Ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε και για τα σύνορα της χώρας αλλά και της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου αυξάνοντας την ένταση». 

Τι ειπώθηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Μπέρμποκ κάλεσε επίσης την Τουρκία να «σεβαστεί» τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσον αφορά τον Οσμάν Καβαλά πρέπει να εφαρμοστεί», επέμεινε αναφερόμενη στον Τούρκο φιλάνθρωπο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για πράξεις που ο ίδιος αρνείται πάντα. «Παρότι είναι δύσκολο να το ακούσετε, αυτό πρέπει να λεχθεί», δήλωσε. 

Οι υπεύθυνοι του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Άγκυρα την “άμεση απελευθέρωση” του Οσμάν Καβαλά, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Γιατί η Γερμανία ενθαρρύνει όλες τις χώρες να αποκλείουν την Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης», απάντησε ο Τσαβούσογλου σε έντονο ύφος προτού απαριθμήσει τις χώρες οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Ελλάδα, Γαλλία, Νορβηγία, Γερμανία». 

«Γιατί δεν το υπενθυμίζετε στην Ελλάδα αλλά μόνο στην Τουρκία; Γιατί αναφέρετε τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε», συνέχισε ο Τσαβούσογλου κατηγορώντας εκ νέου τον επιχειρηματία και εκδότη ότι «χρηματοδότησε» τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Η Μπέρμποκ προειδοποίησε επίσης για μια «προληπτική επίθεση» στη βόρεια Συρία. «Μια νέα σύγκρουση θα προκαλούσε μόνο νέα δεινά στον πληθυσμό και η αστάθεια θα ωφελούσε το Νταές», επέμεινε η Γερμανίδα υπουργός χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της αλλά θα πρέπει να επιτίθεται μόνο στους εγκληματίες», επέμεινε η Μπέρμποκ αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «η Τουρκία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια τις τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Η Άγκυρα απειλεί εδώ και δύο μήνες ότι θα διεξαγάγει μια στρατιωτική επιχείρηση για να προασπίσει τα νότια σύνορά της.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube