Weather Icon

Ο Τατάρ επιδιώκει αναγνώριση του ψευδοκράτους, μέσω δικοινοτικών επιτροπών

Ο Τατάρ επιδιώκει αναγνώριση του ψευδοκράτους, μέσω δικοινοτικών επιτροπών

Αναγνώριση ψευδοκράτους μέσω Επιτροπών

Φρίξος Δαλίτης   

Την ημέρα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο έφτασαν στα χέρια του Προέδρου Αναστασιάδη, οι προτάσεις που υπέβαλε μέσω των Ηνωμένων Εθνών την 1η και 8 Ιουλίου, ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Μέσα από το περιερχόμενο των προτάσεων επιβεβαιώνεται η προσπάθεια έμμεσης ή άμεσης αναγνώρισης κυριαρχίας στο ψευδοκράτος, μέσα από τη λειτουργία δικοινοτικών επιτροπών στις οποίες προτείνει τη συμμετοχή «αξιωματούχων» από «κρατικές υπηρεσίες» και από τις δύο πλευρές. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο των προτάσεων του Ερσίν Τατάρ, εξέφρασε τη λύπη του, σημειώνοντας ωστόσο την ίδια ώρα την ετοιμότητά του να συζητήσει το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν και από τον ίδιο και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης του Κυπριακού.

Ο Ερσίν Τατάρ, στο κείμενο των προτάσεών του με το οποίο απευθύνεται στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αφού προβαίνει σε μία μακροσκελή εισαγωγή υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια λύσης στο πλαίσιο της ΔΔΟ έχει πεθάνει, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μη λύση στους Ελληνοκύπριους, επιμένει στο όραμά του για λύση δύο κρατών, το οποίο κατέθεσε, όπως αναφέρει και στη διάσκεψη της Γενεύης.

Σημειώνει ακόμα ότι είναι έτοιμος να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επανέναρξη των συνομιλιών, νοουμένου ότι θα αναγνωριστεί το δικαίωμα κυριαρχίας στους Τουρκοκύπριους. Μιλά για τη δημιουργία περιοχών συνεργασίας μέσα από τις οποίες θέτει και πάλι αίτημα σεβασμού της «κυριαρχικής ισότητας».

Όσον αφορά τις προτάσεις του, ο Ερσίν Τατάρ κατέθεσε αρχικά την 1η Ιουλίου τέσσερις προτάσεις, σημειώνοντας ότι θα επανερχόταν ξανά, όπως και έπραξε με κατάθεση ακόμα δύο προτάσεων στις 8 Ιουλίου. Σε πρώτη φάση ο Τατάρ προτείνει:

1. Σύσταση επιτροπής υδρογονανθράκων η οποία θα συζητά με τις εταιρείες, θα έχει εξουσίες αδειοδότησης και διαμοιρασμού των εσόδων.

2. Ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Τουρκία και κατ’ επέκταση με την ΕΕ που θα βοηθήσει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.

3. Κοινή Επιτροπή με εκπροσώπους και από τις δύο πλευρές που να μεγιστοποιεί τη χρήση της ηλιακής ενέργειας.

4. Σύσταση επίσης μίας κοινής Επιτροπής στην οποία να συμμετέχουν εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι των πλευρών που να εξετάσουν τρόπους αξιοποίησης  των υδάτινων πόρων και μέσω της οποίας θα μπορεί να γίνεται αξιοποίηση και του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία.

Στη συνέχεια στις 8 Ιουλίου ο Ερσίν Τατάρ κατέθεσε ακόμα δύο προτάσεις οι οποίες αφορούν:

1. Αποναρκοθέτηση ολόκληρης της Κύπρου σε συνεργασία με τα Η.Ε. και

2. Σύσταση Επιτροπής για αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης μέσω ενός κοινού μηχανισμού και επιδεικνύοντας σεβασμό στις συμβάσεις των Η.Ε. για τους πρόσφυγες. Στην Επιτροπή αυτή προτείνει όπως συμμετέχουν «αξιωματούχοι» και από τις δύο πλευρές.

Μέσα από το περιεχόμενο των προτάσεων, είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια του κατοχικού ηγέτη να επιτύχει αναγνώριση κυριαρχίας του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα. Στις προτάσεις του, ο Ερσίν Τατάρ, αναφέρεται σε συμμετοχή στις Επιτροπές «αξιωματούχων», όπως επίσης και σε αρμοδιότητες, όπως η αδειοδότηση εταιρειών που παραπέμπουν σε κυρίαρχες οντότητες. Την ίδια ώρα, προτάσεις όπως η Επιτροπή για την ηλεκτροδότηση ολόκληρου του νησιού μέσω Τουρκίας, όπως επίσης και η Επιτροπή για υδάτινους πόρους με αξιοποίηση ποσοτήτων νερού από τον αγωγό μεταφοράς από την Τουρκία, ουσιαστικά δημιουργούν μια σχέση εξάρτησης ολόκληρης της Κύπρου με την Τουρκία.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube