Weather Icon
ΗΠΑ , Σαουδική Αραβία 17 Ιουλίου 2022

Ο Μπάιντεν αμφισβητεί τον σαουδαραβικό απολογισμό της συζήτησης για τη δολοφονία Κασόγκι

Ο Μπάιντεν αμφισβητεί τον σαουδαραβικό απολογισμό της συζήτησης για τη δολοφονία Κασόγκι

Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπουν οι δηλώσεις των δύο πλευρών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαφώνησε χθες με τη Σαουδική Αραβία στον απολογισμό τους για τις συζητήσεις που έγιναν σε διμερή σύνοδο κορυφής σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, σύμφωνα με το reuters.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε το 2018 τη δολοφονία του Κασόγκι, ενός Σαουδάραβα πολίτη των ΗΠΑ, κάτι που ο de facto Σαουδάραβας κυβερνήτης αρνείται.

Απαντώντας στους δημοσιογράφους καθώς έφθανε στον Λευκό Οίκο από το πρώτο του ταξίδι στη Μέση Ανατολή ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν αμφισβήτησε τον απολογισμό του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών ότι δεν άκουσε τον Μπάιντεν να κατηγορεί τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post, σκληρού επικριτή της πατρίδας του, της Σαουδικής Αραβίας.

Ερωτηθείς αν ο υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ έλεγε την αλήθεια όταν εξιστορούσε την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Μπάιντεν και του πρίγκιπα διαδόχου, ο πρόεδρος είπε “όχι”.

Ο Jubeir είπε ότι ο πρίγκιπας διάδοχος, γνωστός ως MbS, είπε στον Biden ότι το βασίλειο είχε ενεργήσει για να αποτρέψει την επανάληψη λαθών όπως η δολοφονία του Khashoggi και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επίσης κάνει λάθη. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία:

  • Ο υπουργός δήλωσε το Σάββατο στο Fox News ότι “δεν άκουσε τη συγκεκριμένη φράση” από τον Μπάιντεν που κατηγορούσε τον πρίγκιπα διάδοχο.
  • Σαουδάραβας αξιωματούχος που ήταν παρών στη συνάντηση δήλωσε ότι η ανταλλαγή δεν ήταν όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν και η συζήτηση για τον Κασόγκι έγινε πριν από την επίσημη συνάντηση με “ανεπίσημο τρόπο”.
  • Ο αξιωματούχος είπε ότι δεν άκουσε τον πρόεδρο να λέει στον πρίγκιπα διάδοχο ότι τον θεωρεί υπεύθυνο για τη δολοφονία του Κασόγκι.
  • Ο Μπάιντεν, ερωτηθείς αν μετάνιωσε που αντάλλαξε ένα πρώτο χτύπημα με τον MbS την Παρασκευή, απάντησε: “Γιατί δεν μιλάτε για κάτι που έχει σημασία; Είμαι ευτυχής να απαντήσω σε μια ερώτηση που έχει σημασία”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube